Breaking Bad Bad Bad


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

A doua venire a sezonului final al “Breaking Bad” s-a produs! Iar răspunsul internetului a fost prompt.  

Breaking Bad

“Look it up — it’s science”. În primele ore de la difuzare, noul episod al celei de-a doua jumătăţi a sezonului 5 al “Breaking Bad” a fost descărcat de 80.000 de persoane. N-a durat însă mult şi numărul lor a crescut la peste o jumătate de milion, după care cifrele au luat-o razna. Cine, unde şi cât ne arată statisticile pe primele 12 ore, via TorrentFreak:

Sursa: TorrentFreak

 

Şi-a fost doar începutul sfârşitului unui serial difuzat în Australia, Marea Britanie şi alte câteva ţări la doar câteva ore de la premiera americană din 11 august 2013, de pe AMC. Nu poţi atunci să nu te întrebi de ce toată această nerăbdare? E limpede că nu toată lumea este dispusă să plăteasă un abonament sau o taxă suplimentară doar pentru a vedea anumite filme sau seriale. Alţii ar putea să o facă, dar sunt neumlţumiţi de ofertă. Pentru alţii ar putea fi o problemă orele de difuzare. E greu de făcut un portret robot exhaustiv al criminalului în serial cibernetic.

 

“Game of Thrones este într-adevăr cel mai piratat show al momentului. Asta face mai mult decât un premiu Emmy” – Jeff Bewkes, CEO HBO

Numai că nu trebuie ignorată nici puterea obişnuinţei. Aşa cum arată un studiu de la începutul acestui an, mulţi dintre cei care au descărcat ilegal primul episod al sezonului al patrulea al Arrested Development, transmis în premieră pe Netflix, au fost plătitori de abonamente, surpriză!, Netflix. Mai mult, ei au recunoscut că preferă oricând au de ales download-ul în detrimentul streamingului online.

 

Dacă e să ne uităm la ultimele cifre, “Breaking Bad” ar putea deveni unul dintre cele mai piratate seriale ale lui 2013. Dar chiar şi aşa rămâne la o distanţă considerabilă de recordul de 5,2 milioane de descărcări stabilit de episodul de deschidere al sezonului al patrulea al “Game of Thrones”.

 

Paradoxal, rata uriaşă a descărcărilor ilegale nu a afectat vânzările de DVD-uri “Game of Thrones”, după cum spune directorul de programe al HBO, Michael Lombardo, care vede în gesturile din spatele statisticilor TorrentFreak un compliment mai mult decât flatant. “Într-o formă sau alta, ăsta este un mare compliment. Nu doar la adresa mea, ci şi a întregului show”, îi împărtăşea ideea şi una dintre actriţele serialului, Rose Leslie, alias “Ygritte”. Cireaşa pe tort a pus-o însă săptămâna trecută CEO-ul HBO Jeff Bewkes, care mărturisea: “Game of Thrones este într-adevăr cel mai piratat show al momentului. Asta face mai mult decât un premiu Emmy”. Şi tot el adăuga că, „din experienţa noastră, aşa ceva duce la mai multe abonamente noi”.

 

Cu o medie 3,4 milioane de descărcări/episod, “Game of Thrones” a fost cel mai piratat show tv al lui 2012, titlu pe care şi-l adjudecă şi într-un 2013 care a adus în ceea ce-l priveşte o creştere de 25% a numărului de download-uri prin intermediul reţelelor p2p. Cum arată un top 10 al celor mai piratate seriale ale momentului? Răspunsul vine tot de la TorrentFreak:

 

Sursa: TorrentFreak

 

În cazul „Breaking Bad”, torrentul de popularitate a însemnat 5,9 milioane de telespectatori ai episodului de debut din 11 august, adică de două ori mai mulţi faţă de cei care au stat în faţa televizoarelor la primul episod al seriei  5.

 

Surprinzătoare sau nu, comentariile echipei GoT certifică însă ceea ce mulţi dintre observatorii fenomenului suspectau de mult timp. Dacă ai o producţie de calitate, trebuie să te aştepţi să fii piratat, dar în egală măsură poţi conta pe mase mari de oameni care să-ţi susţină eforturile financiare. Fiecare vizualizare – plătită sau nu, legală sau nu – este un ambasador potenţial al  produsului şi, prin urmare, o verigă valoroasă a ciclului de marketing.

Alte articole