Marte, cutremurătorul


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Un cercetător american a dărâmat încă un mit despre unicitatea Planetei albastre: nu suntem singurii care avem plăci tectonice. La peste 78 de milioane de kilometri depărtare, Planeta roșie plutește, la rându-i, pe cruste asemănătoare Terrei.

Sistemul de canioane Valles Marineris de pe Marte. Foto: wikipedia.org

 

Ani buni, oamenii de știință au fost convinși că plăcile tectonice există în sistemul nostru solar doar pe Pământ. Un cercetător american de la UCLA a descoperit însă că fenomenul geologic, ce presupune mișcarea unor plăci imense de cruste dedesubtul suprafeței planetei noastre, se regăseşte și pe Marte.

 

“Planeta Marte se află într-o perioadă timpurie a tectonicii plăcilor. Ne oferă însă o idee despre cum ar fi putut arăta Pământul și ne poate ajuta să înțelegem cum a început această tectonică a plăcilor pe planeta noastră”, spune An Yin, autorul cercetării.

 

Descoperirea lui Yin a fost posibilă grație analizelor imaginilor satelitare oferite de THEMIS (Thermal Emission Imaging System), un instrument aflat la bordul navei Mars Odyssey, și camerei HIRISE (High Resolution Imaging Science Experiment), aflată la bordul navei Mars Reconnaissance Orbiter, operată de NASA. Cercetătorul a analizat aproximativ 100 de astfel de imagini, dintre care o duzină au indicat existența acestor mișcări tectonice.

 

Yin a făcut anterior cercetări în Himalaya și Tibet, unde se întâlnesc două dintre cele șapte plăci tectonice ale planetei noastre. “Când am studiat imaginile de pe Marte, multe dintre caracteristicile de acolo erau foarte asemănătoare sistemelor de falii pe care le-am observat în Himalaya, Tibet sau California, inclusiv la nivel de geomorfologie”, spune profesorul de la UCLA.

“Nu vezi astfel de caracteristici nicăieri pe alte planete ale sistemului nostru solar. Doar Pămânul și Marte le au” – An Yin, UCLA

 

Yin a observat, de exemplu, un perete foarte neted în interiorul unui canion marțian, care nu putea fi generat decât de o falie, precum și o stâncă foarte abruptă, comparabilă cu cele din Valea Morții din California, rezultate la rândul lor în urma interacţiunilor dintre plăcile tectonice. Totodată, Marte are zonă vulcanică lineară, rezultat tipic, spune Yin, al tectonicii acestor plăci.

 

“Nu vezi astfel de caracteristici nicăieri pe alte planete ale sistemului nostru solar. Doar Pămânul și Marte le au”, spune Yin, a cărui cercetare a fost prezentată în publicația Lithosphere.

 

Suprafața planetei Marte este brăzdată de cel mai lung și deopotrivă adânc sistem de canioane din sistemul nostru solar, denumit Valles Marineris. Are aproape 4.000 de kilometri lungime, de aproximativ nouă ori mai lung decât Marele Canion de pe continentul nord-american.

 

Cele două plăci tectonice ale planetei Marte s-au distanțat la orizontală una față de cealaltă aproximativ 150 de kilometri, spune Yin. Spre comparație, falia San Andreas din California, aflată și ea la intersecția a două plăci tectonice terestre, are un hău de două ori mai mare. Cum Terra este însă de două ori mai mare decât Marte, cele două sunt comparabile, explică cercetătorul.

 

Putem vorbi, deci, de cutremure pe Marte? Da, doar că nu vom avea norocul sau ghinionul să le vedem (sau să le trăim pe viu în calitate de viitori coloniști) cu aceeași frecvență terestră. “Cred că există. Cred că falia este probabil încă activă, dar nu zi de zi. Se trezește din când în când, însă intervalele de timp sunt foarte lungi. Vorbim poate de milioane de ani sau chiar mai mult”.

 

Urmăriți un video în care An Yin vorbește despre dinamica plăcilor tectonice de pe Marte:

 

Alte articole

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/srv/users/serv...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35