99% din Particula lui Dumnezeu


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Două detectoare de la LHC (Large Hadron Collider) au descoperit o nouă particulă care seamănă foarte mult cu un boson Higgs. La conferința de presă extraordinară de la Geneva, unde s-a făcut anunțul, e prezent și Mircea Penţia, cercetător științific la Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară din București – Măgurele. El spune că descoperirea Particulei lui Dumnezeu va fi răsplătită cu un Nobel.

Foto: telegraph.co.uk

“Se caută acum în carul cu fân și se pare că se vede”, declară pentru Das Cloud Mircea Penția, care este în aceste momente în biroul său de la CERN, de unde urmărește conferința. În auditoriumul CERN a început deja conferința de presă, cu cele două prezentări care urmează să răstoarne legile fizicii. Penția nu a mai avut însă loc în sala arhiplină.

Mircea Penția. Foto: cern.ch

 

Printre aplauze, Penția declară telefonic că abaterea strandard la care s-a ajuns în clipa de față (după prima prezentare din cele două care au loc la CERN) este de 4,7 sigma. Asta înseamnă că bosonul Higgs e în procent de 99,9% descoperit.

 

Potrivit lui Penția, rezultatul obținut astăzi la CERN va fi încununat fără doar și poate de un premiu Nobel.

 

Un webcast al evenimentului poate fi accesat aici.

 

Urmăriți în continuare pe Das Cloud desfășurarea importantului eveniment de la CERN.

 

11.04: Joe Incandela, care se ocupă cu experimentul CMS în cadrul CERN, a urcat primul pe scenă la Geneva. “Am observat un nou boson cu o masă de 123 gev la 4.9 sigma”. Aplauzele nu mai contenesc în auditoriumul CERN. Dacă se ajunge la 5 sigma putem spune că am găsit practic Particula lui Dumnezeu, explică Penția pentru Das Cloud.

 

11.11: Pe Twitter, #Higgs și #CERN sunt trending topics.

 

11.15: Avem și comunicatul oficial de presă al CERN referitor la bosonul Higgs. Cele două experimente prezentate în cadrul conferinței de presă au observat o nouă particulă cu o masă de 125-126 GeV.

 

11.20: Mircea Penția: “În perioada aprilie – iunie a acestui an, cercetătorii de la CERN au adunat mai multe date decât au făcut-o tot anul trecut”.

 

11.27: Joe Incandela, într-un video care s-a scurs încă de ieri în mass media: “Am observat o nouă particulă… avem o dovadă destul de solidă că există ceva cu o masă mai mare de aproximativ 130 de ori decât cea a protonului”.

 

 

11.30:  Și un link de pe Facebook (Mersi, Teo), care rezumă perfect până acum întrebarea care ne macină: Have we found the higgs boson yet?

 

11.44: Concluzia de până acum: două detectoare de particule de la LHC (Large Hadron Collider) au descoperit o nouă particulă care seamănă foarte mult cu un Higgs.

 

11.48: Rolf-Dieter Heuer, directorul CERN: “A fost un efort global, acum este și un succes global. Ne aflăm în fața unui moment istoric, dar suntem doar la început. Vom avea parte de implicații globale, descoperirea a venit la timp. Putem avea motive să fim foarte optimiști”.

 

11.58: Aplauze mai entuziasmate decât dacă s-ar fi anunțat cel mai subțire dintre iPhone-uri, notează cineva pe Twitter.

 

 

12.20: Mircea Penția: “Cele două detectoare au găsit aceeași particulă, Higgs, cu o acuratețe de 99,9999%, ceea ce înseamnă practic 100%”.

 

12.22: Mircea Penția: “În următorii doi ani se va trece la studiul în detalii al acestor particule”.

 

12.26: Mircea Penția: “Va mai dura ceva timp până vom putea vorbi despre aspectele practice ale acestei descoperiri. E la fel ca și în cazul câmpului electromagnetic descoperit de Maxwell: a trebuit să treacă o perioadă îndelungată până acesta a devenit un mod de comunicare, cum se întâmplă astăzi”.

 

12.43: Mircea Penția: “Toată organizarea Universului pornește de la aceste particule. Pornind de la ce se cunoaște acum, se pot face măsurători și analize tradiționale pentru a determina proprietățile acestor particule”.

Alte articole

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/srv/users/serv...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35