Furnicături în 3D


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

E greu să găseşti un ac în carul cu fân? Cum e, atunci, să scoţi din mușuroaie toate speciile cunoscute de furnici şi să le fotografiezi în 3D?

Foto: Antweb.org

 

Lumea micilor viețuitoare contiună să fascineze ochiul omenesc. Puse la microscop, le înțelegem mai bine, iar fotografiate cu zoom-ul la maxim ne oferă priveliști de-a dreptul SF. Primul gând la care ne zboară mintea sunt ochii de muscă, pe care nu ne săturăm să-i privim de-aproape. Nu doar noi, profanii, ci şi cercetătorii, care încearcă să construiască după modelul lor ba camere foto, ba sisteme de vizualizare pentru roboți.

”Scopul nostru este să adunăm anual câte 10.000 de specii de furnici”, dr. Brian Fisher, California Academy of Sciences

 

Dar cea mai recentă incursiune microscopică a oamenilor de știință americani are loc în lumea furnicilor. O echipă de cercetători de peste ocean a pornit un maraton prin muzeele din întreaga lume pentru a fotografia toate speciile de furnici care le ies în cale. iar tehnica folosită le permite, în premieră, inclusiv surprinderea unor detalii anatomice microscopice. Rezultatul final este deja în fază de proiect: un catalog online, Antweb, care se dorește o ustensilă unică pentru entomologi şi nu numai.

 

Echipa americană, condusă de dr. Brian Fisher, entomolog al California Academy of Sciences, a reușit să capteze deja imagini reprezentând 8.000 de specii de furnici. În momentul de faţă există 15.000 de specii documentate academic, dintr-un total de 30.000 câte se presupune că ar exista în întreaga lume. “Scopul nostru este să adunăm anual câte 10.000 de specii”, explică Fisher.

 

Pentru ca baza de date să fie completă, echipa face mai multe poze fiecărei specii în parte, documentând exemple atât în funcţie de sex, cât şi de caste – regine, soldați, muncitori etc.

 

Intrați cu încredere în mușuroiul virtual Antweb şi dați zoom in până la capăt. Puteți începe chiar cu furnica de mai sus, Tetramorium forte. Umblă și pe la picioarele noastre, ale românilor.

Alte articole

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/srv/users/serv...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35