Noul testament


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Şi conturile virtuale se lasă moştenire, nu-i aşa? Guvernul SUA își încurajează netățenii să lase cu limbă de moarte unui executor judecătoresc online parolele de tot soiul. Notarii din România sunt încă în stand-by.

Foto: blyon.com

La fel cum un testament tradițional îi ajută pe moștenitori să…, hai să spunem să se ocupe de bunurile noastre odată plecați de pe lumea asta, un testament social media urmează să spună negru pe alb cum dorim să ne fie gestionată identitatea virtuală. Termenul de testament social media pare drag guvernului american, care le recomandă netăţenilor săi să nu lase la voia întâmplării bunurile virtuale după marea trecere în offline.

 

Pe site-ul guvernului american se insistă pe necesitatea de a alege pe cineva de încredere pentru a intra în rolul de executor online atunci când e cazul. Persoana în cauză ar urma să dea shut down peste tot pe unde te-ai plimbat virtual în timpul vieții lăsând informații de preț: conturi de email, profile de social media sau bloguri. Pentru asta, guvernul SUA oferă și câțiva pași de urmat pentru redactarea unui testament social media: să citești cu atenție termenii și condițiile de utilizare pe fiecare dintre siteuri, să spui cum vrei să rămână profilurile tale de pe rețele sociale (șterse sau comemorative), să lași lista de nume de utilizatori și parole executorului.

 

În România, grija postumă pentru bunurile virtuale nu a ajuns încă subiect de agendă publică

În România, grija postumă pentru bunurile virtuale nu a ajuns încă subiect de agendă publică. “Nu am auzit de o asemenea practică în România”, declară pentru Das Cloud notarul Dan Popescu, profesor de drept internațional privat la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. “Dreptul succesoral este încă destul de conservator în România, însă e posibil ca efectele globalizării să își facă efectul și să asistăm la astfel de testamente cu referire la moșteniri virtuale. Doar semnătura electronică este în acest moment reglementată la noi, dar ea face referire la situații contractuale, nu la altceva”.

 

Până să avem proprii noștri executori virtuali, pe internet a început să se contureze o nișă de servicii, care elimină din calcul orice competențe de legislație: site-uri care funcționează precum niște seifuri în care sunt depozitate parole și indicații pentru fiecare cont în parte. Das Cloud a întocmit chiar un ghid în care sunt descrise procedurile pe care le putem fiecare urma în cazul în care vrem să facem o ultimă ordine în viața online înainte de ultima suflare.

 

Chiar dacă servicii web precum The Digital Beyond, Hyves sau Asset Lock “nu au valoare juridică”, după cum observă Bogdan Manolea de la Asociația pentru Tehnologie și Internet, sunt, totuși, mai practice pentru fiecare dintre noi.

Alte articole

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/srv/users/serv...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35