Kymeraxtor – 3D world premiere


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

O echipă de medici ai Manchester Royal Infirmary anunţă încheierea cu succes a primei operaţii desfăşurate în totalitate în 3D. Folosind tehnologie japoneză, chirurgii au mai câştigat un pariu în colaborarea om-maşină în medicina asistată de sisteme robotice.

Foto: medtechinsider.com

 

Utilizați de ani de zile în spitale, roboții medicali câștigă cu fiecare intervenție încrederea oamenilor de știință și a publicului, chiar dacă pentru unii ideea de a fi operat de o mașinărie rămâne de neacceptat. Cea mai recentă reușită în domeniu s-a consemnat luna trecută în Marea Britanie, unde Kymerax a dus la bun sfârşit o operaţie de cancer de prostată. Produs de japonezii de la Terumo, brațul robotic a fost ajutat, în premieră, de proiecții 3D.

Proiecțiile 3D îl ajută pe chirurg să câștige acuratețe în mișcări, reducând riscul de a afecta mușchi și nervi a căror poziție exactă e greu de ghicit pe un monitor 2D

 

Deși stereoscopia e folosită deja în operații, cele două camere video oferind o perspectivă mult mai realistă decât în cazul filmărilor cu un singur obiectiv, ecranele pe care medicii văd exact ce se întâmplă în corpul pacientului sunt simple monitoare care reduc spațialitatea la 2D. De data aceasta, întreaga echipă de chirurgi a avut la dispoziție ochelari polarizați 3D, care redau fidel ceea ce se filmează stereo.

 

“Proiecțiile 3D îl ajută pe chirurg să câștige acuratețe în mișcări, reducând riscul de a afecta mușchi și nervi a căror poziție exactă e greu de ghicit pe un monitor 2D”, a declarat un reprezentant al spitalului, citat de BBC.

 

Operaţiile asistate cibernetic se practică de la sfârşitul anilor ’90, când doctorii au început să controleze printr-o consolă de comandă cele trei braţe robotice ale lui Zeus. Prezent în zeci de spitale din întreaga lume, Zeus are inclusiv funcţia de recunoaştere a comenzilor vocale şi a inspirat un alt robot medical, Da Vinci. Fără să acţioneze pe cont propriu, mașinăria creşte precizia mişcărilor chirurgului, mâinile acestuia controlând şi poziţiile camerelor de filmat.

 

Da Vinci va putea fi manevrat şi de la distanţă, upgrade-uri viitoare crescându-i gradul de independenţă și puterea de decizie, singurul impediment pentru răspândirea sa fiind prețul de 1.3 milioane de dolari și costurile ulterioare de întreţinere, de câteva sute de mii de dolari pe an. Spre deosebire de Da Vinci sau de alți roboți medicali, prețul unui Kymerax începe de la 50.000 de dolari, iar mentenanţa sa costă mult mai puțin.

Alte articole

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/srv/users/serv...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35