Cu mintea în priză


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Dacă v-ar spune cineva că aţi putea ajunge la o concentrare demnă de un maestru zen, fără nici un fel de antrenament? (Normal, nu vorbim aici de Chuck Norris!) Să vă punem la curent.

Foto: daadi / Flickr

 

Totul se rezumă la 4 litere: TDCS, un acronim pentru ”Transcranial Direct Current Stimulation”. Adică o metodă de neurostimulare ce constă în transmiterea unui curent continuu de joasă tensiune prin intermediul unor electrozilor plasați pe capul subiectului. În funcție de zona stimulată, se produce un flux de curent electric intracerebral, flux ce poate crește sau descrește excitabilitatea neuronală în funcție de tipul stimulării folosite. Iar efectul final al schimbării excitabilității neuronale nu este altul decât alterarea funcțiilor creierului.

 

Vestea cea bună este că această alterare poate duce la accelerarea procesului de învățare. Ce-i drept, cercetătorii în domeniu nu se grăbesc să tragă concluzii definitive. În orice caz, vârful de lance în domeniul este aviația americană, oficiali ai acesteia declarându-se încântați de TDCS, despre care spun că ar înjumătăţii timpul de antrenament al piloţilor pe simulatoarele de zbor.

”Nu știu de altceva care să fie comparabil cu TDCS”, Andy McKinleyre

 

”Nu știu de altceva care să fie comparabil”, spune Andy McKinley inginer biomedical în cadrul Forțelor Aeriene ale SUA, referindu-se la TDCS în comparație cu alți stimulanți mai retro-desueţi cum ar fi cafeaua. Metoda nu numai că a accelerează învățarea, dar acuratețea piloților este susținută timp de 40 de minute. În condiţiile în care, de obicei, atenţia acestora scade constant după 20 de minute. În afara cazarmelor, dar tot în America, o echipă de medici din Atlanta susţin că, în doar 20 de minute, TDCS tratează cu succes durerile cronice.

 

De pe tuşă, observatori mai rezervaţi se întreabă dacă nu cumva, după ce va trece o perioadă de teste suficient de lungă, TDCS se va dovedi de fapt o pseudoștiință. Să nu mai vorbim de implicațiile etice ale TDCS, care ar putea face oricând subiectul unei lucrări de doctorat.

 

Acestea fiind zise, dacă diavolul tentaţiei vă împinge de la spate, puteți să testaţi acasă*, pe proprie responsabilitate, un dispozitiv TDCS. Puteţi să vă cumpăraţi un astfel de aparat, un GoFlow β1.

 

*WARNUNG! Das Cloud nu recomandă şi nu încurajează folosirea unui astfel de dispozitiv

Alte articole

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/srv/users/serv...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35