Din Rusia, cu .com


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Se ştie că banul la ban trage. Dar într-atât de tare încât să câştigi 16 miliarde de dolari în numai cinci ani? Răspunsul vine din internet.

Alisher Usmanov. Foto: russianmind.com

 

Alisher Burkhanovich Usmanov, unul dintre oligarhii premierului Vladimir Putin, a devenit oficial cel mai bogat oligarh al viitorului preşedinte Vladimir Putin. Cu o avere estimată la peste 20 de miliarde de dolari, Usmanov este în clipa de faţă şi unul dintre cei mai bogați oameni ai planetei. Nu stătea prea rău nici în 2007, când averea sa era estimată la patru miliarde de dolari.

 

Ce l-a propulsat în top? În primul rând participația de 80% din Digital Sky Technologies (DST), care deține acțiuni printre alte companii – țineți-vă bine! – și la Facebook, Groupon, Twitter, Zynga, Spotify și 360buy.com.

 

”Marea majoritate a milionarilor ruși tind să rămână în industriile familiare”, spune Chris Weafer, reprezentant al primei băncii de investiții rusești Troika Dialog. ”Cu Facebook, Usmanov este primul oligarh care face o asemenea investiție majoră în afara core-businessului din Rusia și care să se bucure de succes”.

 

Mina lui Zuckerberg

 

Imperiul lui Usmanov mai include participații în companii de minerit (Metalloinvest), media (ziarul moscovit Kommersant), telecom (operatorul de telefonie mobilă Megafon) și fotbal (clubul englez Arsenal).

 

Istoria lui Usmanov în social media începe în 2008, când împreună cu cel mai cunoscut investitor rus în tehnologie – Yuri Milner – a înființat fondul de investiții DST. Până în februarie 2010, cei doi parteneri dețineau 8,2 procente din Facebook, într-un moment în care valoarea companiei fondată de Mark Zuckerberg era estimată la 11,5 miliarde de dolari. Între timp, valoarea de piaţă a Facebook ar fi crescut la 100 de miliarde de dolari, sumă ce urmează să fie confirmată (sau nu) odată cu listarea companiei la bursă în acest an.

 

”Cu Facebook, Usmanov este primul oligarh care face o asemenea investiție majoră în afara core-businessului din Rusia și care să se bucure de succes” – Chris Weafer

Usmanov s-a născut în septembrie 1953 într-un mic orășel din Republica Socialistă Sovietă Uzbekă. Tatăl lui era procuror în Tashkent (capitala de atunci țării), familia sa bucurându-se de toate privilegile rezervate elitelor din regiune.

 

Când era tânăr a făcut parte din echipa de sabie a republicii Uzbek, unde și-a cunoscut și viitoare nevastă, Irina Viner. ”Alisher era un tânăr modest și era prea timid să mă abordeze prima oară”, era citată într-un profil al miliardului făcut de The Guardian în 2007. ”Acum este un om complet schimbat: este foarte hotărât”.

 

Și cu Boris, și cu Vladimir

 

A studiat la Institutul de Stat pentru Relații Internaționale din Moscova, o universitate renumită pe vremea URSS pentru formarea de diplomați și spioni. Aici și-ar fi format multe din alianțele care l-au ajutat în fulminanta cariera post-sovietică. Printre prietenii lui s-a numărat și Sergey Yastrzhembsky, fost atașat de presă al lui Boris Elţin, și consilier al lui Vladimir Putin.

 

Prima lui slujbă a fost cea de director în Tashkent al ”Foreign Economic Association of the Soviet Peace Committee”, asociație recunoscută ca o acoperire a KBG. De altfel, legăturile lui cu serviciile secrete sunt destul de cunscute. Unul dintre prietenii lui este Yevgeny Primakov, care a fost directorul serviciu de informații extern al Rusiei (SVR), înainte de a fi numit prim ministru. În 1994, Usmanov a fost numit președintele unei bănci (MAPO), care era numită banca spionilor din cauza legăturilor cu agențiilor de informații rusești.

 

Dar viața lui a luat o întorsătură mai puţin plăcută în august 1980, când a fost condamnat împreună cu un prieten la opt ani de închisoare (din care a executat șase) pentru ”complicitate la primire de mită și șantaj”. A fost reabilitat în 2000 de Curtea Supremă a Uzbekistanului, care a arătat că dosarul fusese fabricat.

 

După eliberare s-a întors în Moscova și a început un business cu pungi de plastic, alături de un ofițer KBG, și având-o pe Olga, prima soție a lui Roman Abramovici, ca angajat. În niște vremuri și locuri unde publicitatea era inexistentă, printarea pe pungi cu logo-urile brandurilor străine a fost o mină de aur pentru Usmanov. Iar restul – cum a cucerit lumea materialelor prime din Rusia este poveste lungă și complicată.

Alte articole

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/srv/users/serv...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35