Originea speciilor – ProtoCyberOmul


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Rezistenţa e inutilă! Asimilarea cyberorganelor de schimb a început. E adevărat, nu toate dintre acestea trimit cu gândul la OM în varianta sa 2.0, aproape cyBorg, dar chiar şi aşa reprezintă capodopere tehnologice în evoluţia către transumanism.

Oscar Pistorius

 

Dacă printre isprăvile anticilor în materie de posibile părţi înlocuibile sau upgrade-uri ale corpului uman se numărau dinţi şi picioare de lemn, la persani, egipteni sau romani, tehnologia de astăzi ne ajută semnificativ. Cele mai comune implanturi sunt cele de mâini, degete, picioare şi urechi, prezente în câteva sute de mii de exemplare la nivelul întregii planete. Până în momentul în care vom putea să ne upgradăm creierul cu noi funcţii programabile pe circuite neuronale

Cele mai comune implanturi sunt cele de mâini, degete, picioare şi urechi, prezente în câteva sute de mii de exemplare la nivelul întregii planete

bio-sintetice vor mai trece câteva zeci de ani. Deocamdată, nu ne rămâne decât să visăm la upgrade-uri şi să admirăm câteva dintre realizările disponibile în momentul de faţă – de la plămâni la penis, îţi poţi înlocui vreo 10 părţi ale corpului.

 

1. genunchi

Genunchiul Plie 2.0 e hidraulic, controlat de un microprocesor cu viteză de răspuns de sub 10 milisecunde, rezistent la apă şi cu mai multe măşti. Setupul nu durează mai mult de 20 de minute, automatizările permiţând softului să înveţe pe parcurs şi să aplice tot felul de presetări, bateria ţine 24 de ore, şi totul nu adaugă mai mult de 1.2 kg fiecărui picior bionic. Compania produce şi 18 modele de tălpi variind de la Renegade A*T la Freestyle sau Walktek.

 

2. mâini, degete

Cele mai arătoase mâini şi degete sunt de găsit pe Alatheia.org. După ce treceţi de galeria de pacienţi în care abundă montajele de tip “before & after” veţi găsi partea cu adevărat interesantă: mâinile electrice. În zona asta se pricep şi cei de la Utaharm cu o serie de modele pline de motoraşe cum ar fi Wrist-Rotator-ul, care permite rotiri ale încheieturii de până la 360 de grade. Pe lângă faptul că ai la tine non-stop o şurubelniţă electrică, poţi, de exemplu, să mixezi pe platane învârtindu-ţi singur discurile. Ei sunt surclasaţi, însă, de cei de la TouchBionics. Mâinile produse de TouchBionics oferă mult mai multă precizie în situaţiile delicate, având funcţii avansate cum ar cea de “auto-prindere”, ca să nu-ţi alunece periuţa din mână în timp ce te speli pe dinţi şi preseturi pentru diferite acţiuni. În perioadele de nonactivitate I-Limb Ultra intră automat în stand-by, reducând drastic consumul bateriei.

Dacă avem probleme cu memoria, putem să ne implantam un circuit neuronal care să transforme amintirile de scurtă durată în amintiri durabile

Kevin Warwick e unul dintre pionierii implanturilor bionice şi augmentării funcţiilor biologice prin cipuri. Om de ştiinţă şi profesor de cibernetică britanic, Kevin şi-a implantat încă din anii ’80 o serie de senzori şi microprocesoare care-i upgradează semnificativ funcţiile organice naturale, oferindu-i posibilitatea să controleze uşi, întrerupătoare şi instrumente dotate cu inteligenţă artificială. Tot lui i se datorează şi prima comunicare electronică, prin intermediul internetului, între două sisteme nervoase umane. Imagini aici şi aici.

 

3. picioare

Cei de la Ossur sunt specialişti în picioare de vreo 40 de ani încoace, cu modele aplicate atât diferitelor activităţi pe care le depui, de la jucat fotbal până la alergat la ParaOlympics. Blade Runner, așa cum e supranumit atletul Oscar Pistorius, folosește acest tip de proteze ortopedice. Majoritatea modelelor gândesc şi învaţa din obiceiurile posesorului iar lista de accesorii e impresionantă.

 

4. urechi

Implanturile cochleare pentru cei care şi-au pierdut parţial sau integral auzul au fost inventate în 1978 de omul de ştiinţă australian Graeme Clark, în momentul de faţă fiind suficient de avansate pentru a le permite cercetătorilor să le îmbunătăţească la distanţă, prin simple update-uri software.

Touch Bionics, i-Limb Ultra

Cochlear este una dintre firmele care oferă nu doar cele mai avansate urechi bionice ci şi accesorii, cum ar fi cablul audio personal sau conectorul FM pentru modelul de top, Nucleus 5. Procesorul acestuia, dotat cu conectoare de platină, oferă posibilitatea de a face zoom cu urechile, se adaptează rapid la diferite peisaje sonore, distingând vocile şi sunetele precise de zgomotul de fundal. În prezent sunt în funcţiune peste 250.000 de implanturi Cochlear în întreaga lume. Primul din România a fost în 2009, la Spitalul Clinic de Recuperare din Iași.

 

HiRes 90K, modelul celor de la Advanced Bionics, oferă adaptarea automată a plăcii de sunet dotată cu AutoSound la medii sonore variind de la concerte live până la şoapte, cu o fidelitate superioară calităţii de CD.

 

5. creier

 

Până vom fi capabili să ne uploadăm întreaga minte într-un computer vor mai trece nişte ani. Însă dacă avem probleme cu memoria, putem să ne implantam un circuit neuronal care să transforme amintirile de scurtă durată în amintiri durabile

Destinate celor care, dintr-un motiv sau altul, nu-şi mai pot controla diferite membre, implanturile de la BrainGate facilitează drumul de la gând la acţiune, fiind suficient să îţi doreşti să-ţi mişti piciorul paralizat, microcipurile având grijă de transmiterea mesajului către motoarele respective.

Detalii şi aici

 

6. ochi

Argus II, produs de cei de la Second Sight, cel mai avansat ochi electronic al momentului, e implantat deja în peste 8.000.000 de orbite. Constând într-o serie de fotoreceptori care preiau patternurile de imagine şi le transmit nervului optic sub formă de impulsuri electrice, pe care creierul le interpretează ca informaţie vizuală, ochii artificiali par inspiraţi din literatură S.F., dar îşi fac treaba cu acurateţe.

 

7. nas

Deşi primul nas artificial a apărut în 1982, tehnologia nu permite încă dezvoltarea pe scară largă a dispozitivelor destinate sintetizării mirosului. Nasul electronic dezvoltat de NASA, de exemplu, chiar dacă funcţionează doar ca un set de senzori, e suficient de sensibil ca să determine substanţe prezente în concentraţii infime, cum ar fi 1/1.000.000.

 

8. inimă

Nu fără inimă ci cu o altfel de inimă

Prima inimă 100% artificială, Syncardia Total Artificial Heart, în valoare de până la 125.000$, a fost implantată în 2004. La început era folosită ca o alternativă precedând transplantul, dar între timp a devenit suficient de complexă pentru a suplini o inimă naturală. Pacienţii, mai mult de 1.000 de la fondarea companiei, se recuperează în proporţie de 100% după doar câteva săptămâni, iar numărul de bătăi pe minut al noii lor inimi rămâne constant: 125. Syncardia a ocupat în 2011 locul 20 dintr-un top 50 al celor mai inovative companii, pentru operabilitatea crescută a sistemului de pompare al sângelui pe care l-au pus în lucru. Procesând echivalentul a aproximativ 13.680 de litri la fiecare 24 de ore, inima trebuie verificată de specialiştii de la service din două în două luni.

 

9. plămâni

Cercetătorii de la universitatea din Cleveland au reuşit în 2011 să pună la punct un plămân artificial complet funcţional, care poate prelua în totalitate funcţiile unuia natural. Tehnologia se află încă la început şi va fi disponibilă marelui public abia peste câţiva ani. Tot de plămâni se ocupă şi cei de la MC3, Biolung fiind primul model care aşteaptă aprobările de vânzare.

 

10. penis

Faloplastia este o operaţie destul de comună de la sfârşitul anilor ’70 încoace. Cu toate acestea, tehnologia nu a evoluat cum ne-am fi imaginat, versiunile artificiale constând încă dintr-un set de cilindri şi o pompă care, plasate în interiorul penisului, ajuta la producerea erecţiei. Zero imaginaţie din partea inventatorilor, mai puţin inspiraţi până şi decât producătorii de jucării sexuale. Pozele sunt grăitoare: click me.

 

 

Alte articole

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/srv/users/serv...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35