Interviu: Jure Mikuz, RSG Capital


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Povestea pe scurt a celui care a ridicat un fond de investiții într-o țară cu 2 milioane de locuitori.

Campania turistica pentru capitala Sloveniei

 

 

Jure Mikuz a pus bazele primului fond de Venture Capital sloven, reuşind să ridice finanţări private de la investitorii industriali locali. Astăzi, Jure face parte din bordurile executive ale multora dintre companiile în care a investit prin RSG Capital, companii printre care se numără Celtra, TAB Systems şi Novitim. În acelaşi timp, Jure este un promotor al antreprenoriatului în regiune şi susţine periodic cursuri despre finanţe şi proceduri de finanţare pentru comunităţile de startup-uri din Slovenia şi întreaga regiune balcanică.

În luna noiembrie, Jure va veni în Bucureşti pentru a discuta cu cele 32 de echipe finaliste ale How to Web Startup Spotlight, competiţie şi program de mentorat adresat celor mai bune startup-uri din regiune. Înainte de asta, DAS Cloud a stat de vorbă cu Jure Mikuz pentru a afla mai multe despre investiţii şi RSG Capital.

Jure-Mikuž

 

DAS Cloud: Ai background în domeniul financiar şi ai pus bazele primului fond de venture capital din Slovena. Care sunt cifrele care ţi-au arătat faptul că era timpul unui fond de investiţii în tehnologie la nivel local?

Jure Mikuz: Sincer să fiu mă plictisisem să tranzacţionez acţiuni pe pieţele financiare şi nu am mai văzut valoare adăugată în această activitate la momentul respectiv. În acelaşi timp, vedeam potenţialul tehnologic al unor antreprenori tech locali aşa că am decis să pun bazele unui fond de venture capital. Cred şi că faptul că eşti primul pe piaţă îţi aduce nişte avantaje competitive pe care nu le mai pot avea cei care apar după tine.

 

DAS Cloud: Poţi să ne dai câteva exemple de startup-uri de succes din Slovenia în care aţi investit?

J.M.: Sigur că da, tot ce trebuie să faceţi este să vă uitaţi la portofoliul nostru: avem acţiuni la Celtra, care a crescut de la 3 oameni atunci când am investit în 2009 până la aproape 100 astăzi. Am investit în Shoutem, care a devenit ulterior unul dintre liderii globali în domeniul instrumentelor de creare a aplicaţiilor mobile, iar Mountvacation devine un jucător serios în turismul de business la nivel european. În plus, TAB Systems oferă soluţii de automatizări pentru acasă pe piaţa uriaşă de desfacere din India. Nu voi vorbi despre toţi ceilalţi, însă pot să spun că avem până în prezent un portofoliu interesant de proiecte.

 

DAS Cloud: Spune-ne mai multe despre motivele care au stat la baza dezvoltării RSG Capital. Ne interesează în mod special cum ai ridicat finanţările, de la cine şi care erau oportunităţile pe piaţă şi avantajul tău competitiv.

J.M.: Am reuşit să ridicăm prima finanţare în 2008, exact înainte de apariţia crizei financiare. Am reuşit să obţinem atunci 9.5 milioane EUR, majoritatea de la investitori industriali locali. I-am convins spunându-le că trebuie să investească în ecosistemul antrerpenorial local, dezvoltarea acestuia urmând să aducă beneficii şi pentru propriile afaceri şi, bineînţeles, vor avea profit ca urmare a investiţiei în fondul nostru. La finalul lui 2010 am ridicat o nouă rundă de 9 milioane de EUR de la R Slovenia, agent pentru fondurile ERDF şi care acţionează ca un partener cu răspundere limitată în cadrul fondului nostru de investiţii.

 

DAS Cloud: Care sunt criteriile pe care un startup trebuie să le îndeplinească pentru a obţine o investiţie? Cât de mult sunteţi dispuşi să investiţi?

J.M.: Căutăm echipe extraordinare, determinate să reuşească la scară globală. În plus, trebuie să aibă un produs unic şi un model de business potrivit pentru soluţia pe care o oferă. Bineînţeles că trebuie să aibă un focus pe industrie, şi ne uităm întotdeauna la acest lucru.

 

DAS Cloud: Să presupunem că sunt fondatorul unui startup şi caut finanţare. Care este cea mai bună abordare pe care ar trebui să o folosesc pentru a-ţi atrage atenţia?

J.M.: Găseşte-mă la un eveniment cum e How to Web, spune-mi pitch-ul tău de 1 minut şi lasă-mi datele tale de cont. Trimite-mi o prezentare Powerpoint scurtă câteva zile mai târziu şi vom stabili împreună o întâlnire sau o discuţie telefonică.

 

”Probabil că Slovenia a fost prima şi este cea mai dezvoltată dintre ţările din regiune, dar Croaţia, Bulgaria, România şi Serbia se apropie cu paşi repezi din urmă.” – Jure Mikuz, RSG Capital

 

DAS Cloud: De ce ar trebui ca un startup să aleagă RSG în locul unui fond de venture capital din vest?

J.M. RSG Capital inveşte local, iar majoritatea fondurilor din vest nu o fac. Cu toate astea, dacă reuşeşti să ridici finanţări şi de la noi şi de la alt fond de venture capital în acelaşi timp, asta e o situaţie câştigătoare pentru toate părţile implicate. Preferăm astfel de deal-uri.

 

DAS Cloud: Faci parte din bordurile multor companii în care aţi investit, cum ar fi Celtra (mobile advertising), iStudio (agenţie de social media) sau ShoutEm (dezvoltator de aplicaţii). Care e pasul următor? Eşti în căutare de anumite domenii în care să investeşti.

J.M.: Celtra şi iStudio sunt ale mele, Shout’em este gestionat de partenera mea Tatjana. Încă facem investiţii cu acest fond şi suntem în căutare de oportunităţi extraordinare în regiune. În acest moment însă nu pot să divulg numele următorului startup în care vom investi.

 

DAS Cloud: Care este părerea ta despre ecosistemul de startup-uri din Europa de Est? Există semne de dezvoltare? Există legături între ţări sau fiecare ecosistem se dezvoltă individual?

J.M.: Ecosistemul antreprenorial din Europa de Est se trezeşte şi evoluează promiţator. Probabil că Slovenia a fost prima şi este cea mai dezvoltată dintre ţările din regiune, dar Croaţia, Bulgaria, România şi Serbia se apropie cu paşi repezi din urmă. E îmbucurător să vezi faptul că aceleaşi persoane participă la mai multe eveniment din balcani, ceea ce înseamnă că ecosistemele locale sunt legate şi interconectate. Asta face regiunea şi mai atrăgătoare pentru investiţii.

 

DAS Cloud: Cum se vede din Slovenia ecosistemul startup-urilor româneşti?

J.M.: Probabil că principala barieră în România, spre deosebire de alte ţări din regiune, este limba. Asta pentru că înţelegem toate limbile slavice şi este mai dificil cu limba română. În acelaşi timp, România este o ţară extraordinară cu foarte mulţi oameni inteligenţi şi are potenţialul să devină o ţară a startup-urilor.

 

DAS Cloud: În luna noiembrie vei veni în Bucureşti pentru a participa la How to Web Startup Spotlight, competiţie şi program de mentorat pentru cele mai bune 32 de echipe din regiune. Care sunt aşteptările tale de la eveniment?

J.M.: Sunt convins că Bogdan şi echipa lui vor organiza un eveniment extraordinar şi de-abia aştept să întâlnesc şi de această dată în Bucureşti antreprenori şi investitori de excepţie.

 

 

Acest material face parte din campania „Let’s grow together” a How to Web, cel mai important eveniment dedicat tehnologiei şi antreprenoriatului din Europa de Sud-Est. How to Web 2013 are loc pe 20 şi 21 noiembrie în Bucureşti. În cadrul conferinţei va avea loc şi Startup Spotlight, competiţie şi program de orientare adresat celor mai performante start-up-uri din regiune.

 

650x90-Static

 

 

Alte articole

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/srv/users/serv...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35