Interviu: David Bizer, Talent Fountain


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Mai mult de 4000 de persoane cu funcții importante în companii tech ca Google au vorbit cu David Bizer, partener în Talent Fountain, înainte de a primi jobul. 

Imagine dintr-o campanie reala de angajare http://bit.ly/194WXIj

David Bizer este Partener Talent Fountain, companie de consultanţă în managementul talentelor şi recrutare, cu sediul în Paris, care serveşte clienţi din toată Europa. Înainte de asta, David a fost Chief Talent Geek la HackFwd, program de accelerare care şi-a anunţat oficial închiderea în 2013. În cadrul HackFwd, David a fost responsabil cu identificarea şi evaluarea talentelor pentru eventuale investiţii.

În luna noiembrie, David Bizer revine în România pentru a participa la How to Web, cel mai important eveniment dedicat inovaţiei, antreprenoriatului şi tehnologiei din Europa de Sud-Est. David va vorbi despre lecţiile învăţate din dezvoltarea şi închiderea ulterioară a HackFwd. Până atunci însă, echipa DAS Cloud a stat de vorbă cu David pentru a afla cum putem să recrutăm oamenii cei mai potriviţi pentru o afacere.

David Bizer

 

DAS Cloud: Vreau să angajez cei mai buni oameni pe care îi pot găsi, însă nu am un buget de recrutare sau headhunting. Ce ar trebui să fac? Care sunt cele mai bune alternative pe care le am la dispoziţie?

David Bizer: Foloseşte-ţi cunoştinţele tale şi cunoştinţele cunoştinţelor. Este surprinzător cât de des se întâmplă ca oamenii care angajează să nu vorbească despre acest lucru cu persoanele din propria reţea de cunoştinţe. În mod ideal, ca angajator vrei ca toţi cei din compania ta să fie la curent cu poziţiile cele mai critice care sunt deschise şi vrei ca angajaţii tăi să facă marketing pentru tine. Un program solid de recomandări ale angajaţilor poate fi soluţia pentru această problemă.

Un sfat foarte practic este să inviţi pe toată lumea într-o cameră, să le oferi pizza şi băuturi, şi să îi rogi să se uite în propriile contacte de pe LinkedIn, Facebook, etc şi să aleagă de acolo cei mai buni oameni pe care îi cunosc, fie că sunt foşti colegi de şcoală sau de muncă. Următorul pas este să faci follow-up cu fiecare candidat potenţial şi să nu uiţi că, la rândul lui, fiecare potenţial candidat este o sursă pentru alţi candidaţi. Tot ce trebuie să faci este să întrebi.

 

 

DAS Cloud: Care este procedura pe care o recomanzi pentru a selecta persoanele potrivite pentru un startup? Există anumiţi paşi care trebuie urmaţi?

D.B.: Ca să alegi persoana potrivită, primul pas este să ştii ce vrei. De cele mai multe ori profilele de joburi sunt scrise neglijent, având în minte ideea că avem foarte mult de lucru, aşa că hai să luăm un alt dezvoltator sau o altă persoană de vânzări. Foarte rar se întâmplă ca un manager care recrutează să se gândească într-adevăr de ce are nevoie.

Recomand în mod special crearea unui „profil de performanţă” unde scrii care sunt aşteptările tale de la noul angajat – vorbeşte despre sarcinile şi responsabilităţile de zi cu zi în aşa fel încât acestea să fie foarte clare. Fă un pas înainte şi subliniază ce vrei ca individul care va fi angajat să obţină în următoarele 3, 6, 12 luni. Dacă urmezi acest proces, vei înţelege la ce te aştepţi de la noul angajat, ceea ce te va ajuta ulterior în procesul de selecţie. În plus, poziţia deschisă va fi mult mai atrăgătoare pentru potenţialii candidaţi deoarece vor înţelege exact ce presupune jobul respectiv şi care sunt aşteptările tale.

 

 

DAS Cloud: Crezi că piaţa de astăzi aparţine angajatorilor, sau este angajatul cel care are puterea?

D.B.: Pentru jucătorii importanţi de pe piaţă, angajatul deţine întotdeauna puterea. Dacă o companie vorbeşte serios atunci când spune că angajează cei mai buni oameni (majoritatea nu o fac), va înţelege cât de dificil este să atragi şi să păstrezi aceşti oameni. Angajatorul trebuie să facă eforturi serioase pentru a implica şi a gestiona oamenii care sunt foarte solicitaţi. Totul începe cu atragerea lor şi continuă pe toată durata de timp pe care ei o petrec în companie.

 

 

DAS Cloud: Care sunt avantajele unui startup ca angajator?

D.B.: Startup-urile au foarte multe lucruri de oferit. Candidaţii potriviţi vor avea responsabilităţi foarte mari, puterea de a lua decizii, flexibilitate şi un mediu de lucru plăcut şi dinamic. Cei mai buni oameni (care vor să lucreze într-un startup) sunt în căutarea unei provocări, a unei modalităţi de a avea impact şi vor să aibă posibilitatea de a scala un produs la nivel global.

 

”Pentru executivii şi liderii de business de astăzi va fi foarte dificil să se adapteze la stilul de lucru al acestei generaţii” – David Bizer, Talent Fountain

DAS Cloud: Care crezi că vor fi tendinţele în HR pe viitor? (ca de exemplu: mai puţin timp de lucru la domiciliu, schimbarea mai frecventă a joburilor, etc).

D.B.: Cea mai importantă tendinţă va fi intrarea generaţiei Millennial sau generaţia Z în câmpul muncii. Pentru executivii şi liderii de business de astăzi va fi foarte dificil să se adapteze la stilul de lucru al acestei generaţii şi respectiv la filosofia lor de carieră. Vom vedea că oamenii îşi vor schimba joburile mai frecvent decât înainte. Un studiu efectuat recent arată faptul că tinerii de astăzi vor fi avut 18 joburi până la vârsta de 36 de ani – acest lucru va modifica fundamental modul în care recrutăm, păstrăm şi gestionăm această generaţie. Tinerii de astăzi au aşteptări foarte ridicate, iar cei mai buni dintre ei vor fi foarte dificil de gestionat.

 

 

DAS Cloud: Ce oraşe din Europa de Est crezi că au cel mai mare număr de talente tehnice?

D.B.: Dacă vorbim despre recrutarea de dezvoltatori, există câteva alegeri evidente precum Varşovia, Budapesta şi, evident, Bucureşti. În orice caz, înclin să cred că oriunde există dezvoltatori extraordinari, iar un recrutor focalizat pe o locaţie în mod special va pierde. Ca regulă, cele mai multe talente din punct de vedere tehnic pot fi găsite în jurul celor mai bune universităţi tehnice. Câteodată, acestea sunt într-o metropol, alteori, într-un oraş mai mic.

 

DAS Cloud: Un studiu publicat recent de Harvard Business Review a arătat faptul că angajaţii supracalificaţi au tendinţa de a performa mult mai bine şi nu îşi dau demisia mai repede. O astfel de abordare se poate întoarce împotriva ta?

D.B.: E greu să legi acest studiu de lumea startup-urilor. Studiul vorbeşte în principal despre oamenii care sunt supracalificaţi pentru a lucra într-un magazin sau în call center. Aceşti oameni performează mai bine şi au tendinţa de a rămâne la fel de mult din cauza faptului că sunt bucuroşi să aibă un loc de muncă în contextul unei rate îngrijorătoare a şomajului la nivel mondial.

Atunci când vine însă vorba despre startup-uri, trebuie să te gândeşti la parcursul tău viitor. Una dintre greşelile pe care le-am făcut la Google a fost să angajăm oamenii care se potriveau perfect jobului, însă la momentul respectiv. Nu eram pregătiţi pentru creşterea semnificativă care urma şi, implicit, pentru problemele indivizilor care nu se puteau dezvolta în linie cu noi. A devenit clar că trebuie să ne uităm la perspectivele de evoluţie înainte să angajăm. Aveam nevoie de oameni care pot să intre cu un target de vânzări de 1 milion şi să se adapteze anul următor un target de 10 milioane. Dacă eşti un startup cu creştere rapidă, vei căuta întotdeauna oameni supracalificaţi care sunt pregătiţi să contribuie la dezvoltarea companiei tale.

 

 

DAS Cloud: Ai fost responsabil de identificarea şi evaluarea talentelor la HackFwd, un binecunoscut program de accelerare European. Având în vedere faptul că HackFwd s-a închis anul acesta, ne poţi spune câteva dintre lecţiile învăţate şi ce ar fi trebuit făcut diferit?

D.B. Pentru mine HackFwd a fost o experienţă formidabilă. Am învăţat extrem de multe lecţii valoroase, iar despre asta voi vorbi anul acesta la How to Web, cel mai important eveniment dedicat inovaţiei şi tehnologiei din Europa de Sud-Est. Nu vreau să stric surpriza, aşa că vă aştept la How to Web ca să aflaţi mai multe!

 

 

Acest material face parte din campania „Let’s grow together” a How to Web, cel mai important eveniment dedicat tehnologiei şi antreprenoriatului din Europa de Sud-Est. How to Web 2013 are loc pe 20 şi 21 noiembrie în Bucureşti. În cadrul conferinţei va avea loc şi Startup Spotlight, competiţie şi program de orientare adresat celor mai performante start-up-uri din regiune.

 

650x90-Static

 

 

Alte articole