Structure Europe în 18 idei


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

De ce gunoierul de date e cel mai sexy job al secolului 21, de la ce protocol a luat naștere Internet-of-Things, cum companiile auto devin companii de cloud și cum fondatorul WordPress a construit platforma gândind că blogurile vor înlocui toată media și ce înțelege Facebook prin hardware open-source. Valentina Crișan a participat din partea Das Cloud la Structure:Europe, cea mai importantă conferință europeană despre cloud, organizată de cei de la GigaOM și face pentru cei care nu au ajuns la Londra un tur rapid al evenimentului ghidat doar de citate rostite pe scenă de vorbitori.

GigaOM Structure Europe

 

„Cred că de la început am mers pe ideea că blogurile vor înlocui toată media tradițională peste tot în lume. Și că WordPress ca software trebuie să fie suficient de puternic ca să susțină asta.”
Matt Mullenweg, cofondator WordPress

 

 

“Astăzi avem mai mult de 3 milioane de mașini care sunt permanent conectate direct la centrele noastre de date. Credem că în 5 ani numărul va crește la 10 milioane de mașini conectate. Companiile auto vor deveni companii de cloud. Fiecare dintre aceste mașini generează un volum mare de date care trebuie colectate, securizate și analizate. Facem asta nu doar ca să îmbunătățim experiența clienților ci și pentru că toate aceste date care ne spun cum se comportă mașinile pe șosea ne ajută să ne îmbunătățim viitoare generație de vehicule.”
Mario Mueller – VP, IT Infrastructure, BMW

 

 

“Cloud-ul promovează inovația, astăzi ai nevoie de mai puțin de 10 ani pentru ca o companie să ajungă în topul Standard & Poors al celor mai mari companii din lume.”
Barak Regev,  Head of EMEA Cloud Platform, Google Enterprise

 

“Abilitatea noastră de a stoca date a depășit cu mult capacitatea de a analiza datele și a le înțelege cu adevărat. La orice moment WordPress are 15-20 de variante diferite cu care facem teste și plasăm mulțimi mari de utilizatori pe fiecare din aceste variante în AB testing. Dar e dificil să nu devi sclavul cifrelor și datele pot de multe ori să te îndrepte în direcții greșite la fel de bine pe cât te pot ajuta. Așa că ce încercăm noi să facem e o cultură în care oamenii sunt informați dar nu conduși de date atunci când construiesc produsele noastre și sper că putem creea un User Experience după această filosofie.”
Matt Mullenweg, cofondator WordPress

 

“Nu știu cât de mulți dintre voi ați văzut săritura memorabilă a lui Felix Baumgartner dar trebuie să vă spun că acel clip, când a fost difuzat live pe YouTube, a consumat cam un sfert din banda de net globală. Atât de mare și îndrăzneață e rețeaua noastră în a suporta o scală globală dincolo de orice imaginație.”
Barak Regev,  Head of EMEA Cloud Platform, Google Enterprise

 

 

„În total generăm cam 35 de Petabytes pe an pe care trebuie să-i stocăm. Când LHC (Large Hadron Collider) va fi upgradat – trece printr-un proces de upgrade chiar în acest moment -, ne așteptăm ca volumul de date să se dubleze. Iar fizicienii vor să păstrăm aceste date timp de 20 de ani. Asta înseamnă că ne îndreptăm foarte rapid către un Exabyte de date pe care-l vom avea stocat. Vestea bună e că vom construi un nou centru de date în Ungaria. Era necesar pentru a ne putea adapta la noul volum care ne așteaptă. Am cerut către 20 de state membre al UE să ne dea o ofertă și în final cea primită pentru orașul ungar Vigna a câștigat.”
Tim Bell, Infrastructure Manager, CERN

 

 

„Acum dezvoltăm o nouă clasă de sistem de stocare ce au Heliu ca și gaz în interiorul hard-disk-ului. Discurile din generația de acum au aer obișnuit așa că există foarte multe turbulențe și vibrații în interior. Când îl umpli cu Heliu, toate vibrațiile și turbulențele dispar ceea ce duce la un consum mai scăzut de energie. Vom putea livra undeva la 40-50% mai multă capacitate reducând puterea necesară și necesarul de răcire.”
Brendan Collins, VP of Marketing, HGST – a Wester Digital Company

 

 

„Folosim extrem de mult date ca să luăm decizii informate. Departamentul nostru de content care fie cumpără content video existent fie, pentru că am lansat recent un concept de filme originale Netflix, ascultă pitch-uri ale unor producători video, încearcă să depisteze genurile care ar putea fi interesante pentru audiența noastră. Cu siguranță folosesc o tonă de informații din datele pe care le generează serviciul nostru. La început datele veneau din închirierea de DVD-uri, acum vin din straming. Și ce ne-am dat seama e că putem lucra cu un spectru foarte larg de genuri, cu content de nișă care altfel și-ar găsi cu greu locul în programul televiziunilor obișnuite ce folosesc mecanismul episoadelor pilot. Acolo un show trebuie să fie un succes instant. Noi putem să cumpărăm drepturile de difuzare pentru serial după ce analizăm datele și ajungem la concluzia că va avea audiență după, să zicem, 10 epidoade. Nu trebuie să aibă o audiență după primele 30 de minute.”
David Fullagar – Director of Content Delivery Architecture, Netflix

 

„Avem un sistem care prezice dacă avem de-a face cu un client care se va comporta foarte bine pe viitor și putem să-l supunem la un proces de sign-up cu mult simplificat. Altfel procesul e foarte riguros ceea ce e destul de neașteptat dacă te gândești că avem o maimuță în numele companiei.”
John Foreman, Chief Data Scientist, Mailchimp

 

„Cred că e o combinație de 3 skill-uri pe care le căutăm atunci când evaluăm un data-scientist. E vorba de matematică și în special matematica din domeniul economic, programarea și cunoașterea domeniului din care face proiectul.”
Sam Hamilton, VP Data Technology, PayPal

 

„O mare parte din data-science înseamnă de fapt curățarea datelor. Nu sunt un data-scientist, sunt un gunoier de date. Gunoierul de date e cel mai sexy job al secolului 21.”
Andrew Fogg, Fondator și Chief Data Officer, Import•io

 

“Domeniul Internet-of-Things a luat naștere, putem spune, prin inventarea protocolului ZigBee, făcut special pentru a se adresa problema automatizărilor industriale. Dar apoi deodată toți inovatorii au început să spună – hei, asta e foarte cool. Putem să luăm tehnologia asta și s-o utilizăm la monitorizarea incendiilor din păduri? Și mulți oameni au început să aplice conceptul comunicațiilor wireless cu consum redus al bateriei pentru tot felul de procese critice în condiții extrem de dure pentru tehnologie.”
Alicia Asin, CEO și Cofondator, Libelium

 

“Dimensiunea pieței de cloud public, dacă incluzi și infrastructura, platforma și software-ul, e deja mai mare decât piața de electricitate din Marea Britanie.”
James Mitchell, Fondator și CEO, Strategic Blue

Frank Frankovsky de la Facebook a vorbit despre hardware-ul open source.

 

“GreenCloud e un provider de cloud de-al nostru și faptul că putem să le observăm gradul de utilizare putând să evităm să avem capacitate care stă degeaba în Londra, de exemplu, face mult sens. Activitatea de a deține această piață, să facem totul rațional din punct de vedere economic și să mutăm capacități de colo-colo, asta e inerent o activitate foarte ecologică. Facem asta pentru bani, să fim înțeleși, dar are și efectul ăsta verde.”
James Mitchell, Fondator și CEO, Strategic Blue

 

„PRISM și Patriot Act au făcut furnizorii europeni de cloud să fie foarte bine văzuți pe piața americană.”
Bernino Lind, COO, CloudSigma

 

“Primul lucru pe care îl vei observa la hardware-ul din centrele de date Facebook e că nu trebuie să deschizi vreo carcasă. Nu există capacul ăla aplicat peste server. Am eliminat mult din plastic. Asta a fost și cel mai ușor pentru că tot plasticul ăla nu are vreun rost, e pus acolo ca cineva să-și pună logo-ul pe carcasă. Dar în același timp împiedică circularea aerului și trebuie să consumi mai mult curent pentru răcire așa că am renunțat la el. Mie-mi place mult cum arată așa, direct metal. Dar mulți oameni gândesc  – ei bine, dacă îmi aduc CEO-ul în data-center s-ar putea să nu-i placă priveliștea. Dar pentru mine ăsta e noul frumos. Apoi, dacă vreți să devenim tehnici (to geek-out) te poți uita la componentele efective de pe placa de bază. Am eliminat la sânge tot ce am putut, toate prostioarele nenecesare de management pentru administratorii de sistem.”
Frank Frankovsky – VP of Infrastructure for Facebook

 

„Un astfel de proiect nu ar putea exista fără cloud, cercetarea în general nu ar putea avansa fără cloud. Avem 50.000 de procesoare și vom crește până la 300.000 în 2015. Dacă ceva nu merge, pierdem Universul – la un moment dat chiar am pierdut 95% din Univers.”
Tim Bell, Infrastructure Manager, CERN
„Cloud-ul a început să fie ca o Vespa. Agil, îți rezolvă repede problema.”
Jonathan Wisler, General Manager EMEA, Softlayer

 

 

Corespondentul Das Cloud la acest eveniment este Valentina Crișan. După o lungă carieră în domeniul telecom, a pornit de doi ani pe cont propriu ca și consultant în domeniul cloud computing, pariind pe faptul că acesta este modelul de viitor pentru consumul serviciilor IT. Este membru fondator al Eurocloud România și face voluntariat pentru promovarea și dezvoltarea pieței de cloud din România. O găsiți pe LinkedIn și Twitter povestind despre cloud și Big Data.

 

 

 

Alte articole