Party Hard and Work Harder


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Cum se muncește și cum se trăiește la Lisabona într-un program de accelerare? Corespondența unui participant român la Lisbon Challenge.

Screen shot 2013-10-02 at 10.29.54 AM

Este ora 1:48 noaptea, sâmbătă spre duminică, când am început să scriu această corespondență. Azi am fost la birou la #LisbonChallenge de la 11:00 și până la 19:00. Ajuns înapoi la apartament am luat ceva de mâncare și am reluat munca, împreună cu ceilalți co-founderi, pentru a pregăti prezentarea de pitch pentru Mini Seedcamp Lisbon.

 

Vom petrece cele două luni și jumătate ale programului într-un apartament de 4 dormitoare, alături de startupuri ce au co-founderi din Romania, Ucraina, Egipt, Germania, Olanda. Suntem mai mulți români de origine, majoritatea din Sibiu (Omnipasteapp.com și Eventya.eu) dar oricum cel mai mult timp îl petrecem la birou alături de startup-uri din Brazilia (Sao Paolo…), United States (New York, Boston, San Francisco), Bulgaria, Germania, UK și bineînțeles Portugalia. Să nu-i uităm pe prietenii francezi care sunt foarte prietenoși, astfel încât petrecerile din week-end încep la ei în apartament.

 

Pentru cei care sunt obișnuiți doar cu fițele de Lipscani, după ora 11, trebuie să explic că în Portugalia (Porto și Lisabona unde am putut vedea acest lucru), viața de noapte se petrece în picioare în stradă și nu pe terese cu fotolii. Se bea enorm, se fumează iarbă la greu (legislația este mai permisivă, după câte am înțeles) și cred că nivelul de petrecere depășește ceea ce am putut să văd în New Orleans înainte de Katrina. Dacă bunica mea ar fi în viață ar spune că este Sodoma și Gomora la un loc. După câteva nopți petrecute prin oraș începi să te obișnuiești cu vânzătorii de marihuana sau hașis care sunt camuflați că ar vinde ochelari de soare. Noaptea.

 

Dar viața de noapte este doar o relaxare și curiozitate pentru cei din apartamentul din Rua do Zair, unde suntem cazați. În prima parte a zilei la birou am fost doar noi, cei din Rua do Zair. Asta poate și din cazuă că startup-urile nu au încă finațare și nici revenue (sau prea puțin) și trebuie să muncim și altceva pentru a ne putea dezovolta startupul.

 

Sunt mai multe startup-uri românești accepate la Lisbon Challenge. Cred că după Portugalia și Brazilia suntem cei mai numeroși, ca nație. Poate pentru că începe să se coaguleze o comunitate online și la noi?! Prin HowToWeb.co, RomanianStartups.com și Akcees.com. Acestea sunt de fapt cele 3 surse din care am auzit de acest program în care am atras cele două startupuri în care sunt implicat. BTW, am ratat Start-up Chile, dar mai avem încă o șansă. Ultima. În schimb am fost acceptați pentru Mini Seedcamp Lisbon, ceea ce me poate deshide drumul către Berlin și apoi către programul Seedcamp din Londra.

 

Nu am apucat să spun de ce este așa de important și interesant programul acesta. Iată mai jos, pe bullets:

* sunt implicate 74 de echipe din mai toate continentele lumii (excepție Australia)

* avem acces la peste 100 de mentori (cred că cifra exactă e mai mare, noi îi vânăm pe cei care ne intersează)

* demo days în Lisabona, Sao Paolo, Londra și Boston

* premii în cash de 150.000 euro (primul loc ia 50.000)

* premii în servicii de peste 650.000 euro (ok, nu ai nevoie decât de o mică parte, dar ai de unde să alegi. Noi am luat deja câteva zeci de mii de cheltuit un an de acum încolo)

* întâlnire cu Excelența Sa Președintele Republicii Portugalia (BTW, a venit vreun președinte la vreo conferință de antreprenoriat/IT în România?)

 

Ceea ce contează cel mai mult este vibe-ul. TGIF este cel mai important eveniment al săptămânii. Înseamntă Thank God Is Friday. Vinerea, după ora 19:00 se bea bere, se joacă ping-pong, se pitch-uiește, se codează, se arată demo-uri, se lucrează și se comunică cu cei de acasă. Plus networking. Este un mediu foarte multi-cultural și dincolo de discuția de business, este un bun prilej de a înțelege cultura braziliană sau cea portugeză (dominante ca startups).

 

Este ora 02:34 când am terminat de scris această corespondență. Voi reveni curând cu vești, mai ales după Mini Seedcamp Lisbon. Iată aici cele 12 echipe selectate să prezinte, din aproape 300 de aplicații: http://www.seedcamp.com/events/mini-seedcamp-lisbon-26-september

Atenție, două sunt echipe românești, Omnipaste și Monitor Backlins, chiar dacă cea din urmă apare ca fiind din Dublin (Irlanda), unde este încorporată.

 

 

Ciprian Stăvar participă la Lisbon Challenge în calitate de co-fondator al Omnipaste, o aplicație care simplifică procesul de transmitere de fișiere între două dispozitive.

 

Alte articole

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/srv/users/serv...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35