GigaOM Structure 2013: competiția startupurilor


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Viitorul e cu nori. Dar nu e un motiv de îngrijorare: GigaOm Structure:Europe 2013 şi-a ales startup-ul câştigător.

 

GigaOM Structure 2013 - Launchpad, import.io

 

Şi a fost şi GigaOm Structure:Europe 2013, una dintre cele mai importante conferinţe de cloud din lume. Desfăşurată la Londra (18 şi 19 septembrie) şi promotoare a inovaţiei şi creativităţii, conferinţa a inclus şi o competiţie pentru startup-uri – Structure:Europe 2013 Launchpad, ce a avut loc sub forma unor prezentări live pe parcursul cărora companiile sunt evaluate de un juriu din care fac parte de obicei şi reprezentanţi ai unor fonduri de investiţii.

 

În competiţie se pot înscrie startup-uri cu mai puţin de 12 luni de la înfiinţare sau de la momentul lansării unui produs. Disputată de 10 companii din Ungaria, Franta, Germania, Marea Britanie, Spania şi Portugalia, finala de anul acesta a fost câştigată de startup-ul londonez import.io – cu un scor de 27 de puncte din 30 -, dezvoltatorul unei aplicaţii care permite preluarea structurată a datelor din paginile de internet.

 

 

Dar înainte de a intra în alte detalii, să vedem şi care au fost companiile selectate de GigaOm pentru finala LaunchPad 2013, competiţe tradiţională pentru conferinţele Structure, indiferent că sunt organizate în SUA sau în Europa. Selectat din 24 de aplicanţi, grupul celor 10 finalişti a prezentat de la soluţii de infrastructură şi management al infrastructurii (LunaCloud şi ECManaged) la soluţii de securizarea aplicaţiilor cloud (SecludeIT, TresorIT), căutarea rutei optime cu trenul sau avionul (Waymate), controlul şi optimizarea consumului de apa (Aquamatix) şi soluţii pentru dezvoltatori (Cloud66, StackDriver, Cloudbase.io).

 

Cu un slogan “Code to Cloud in 5 Minutes”, Cloud66, de exemplu, îl are în board pe David Szabo – intrapreneur la Microsoft dar ceea ce a contat cel mai mult în evaluarea juriului a fost potenţial de a genera business al ideii şi uşurinţa de folosire.

Import.io a fost de departe cea mai bine primită soluţie, şi nu doar de juriu, ci şi de audienţă, aşa cum a reieşit în urma unui sondaj de opinie realizat printre public. Fondată în 2012 de trioul de antreprenori din spatele platformei de analize de date kusiri.com, import.io este o aplicaţie construită în jurul unui aşa numit “data browser” şi permite extragerea de date structurate de pe site-uri, după ce în prealabil a fost instruit de utilizatori ce anume să caute. Datele astfel colectate sunt stocate apoi in cloud.

 


Oarecum paradoxal penttru o competiţie de startup-uri, LaunchPad nu oferă nici un premiu şi nu garantează nici o investiţie. Pe de altă parte, aduce însă la conferinţă mai multe fonduri de investiţii şi se asigură că finaliştii săi sunt promovaţi pe pieţele din Europa şi SUA. De exemplu, câştigătorii ediţiei de anul trecut a GigaOm LaunchPad au fost olandezii de la Wercker, o platformă care permite  dezvoltarea şi integrarea de software, şi au primit în ianuarie 2013 (la numai cateva luni de la GigaOm) o rundă de finanţare de aproximativ un milion de dolari de la Shamrock Ventures.

 

Câştigătoarea de anul acesta, import.io, a atras deja o primă finanţare, în luna martie, de 900.000 de dolari.

Oarecum paradoxal pentru o competiţie de startup-uri, LaunchPad nu oferă nici un premiu şi nu garantează nici o investiţie.

 

Interesant este că finala 2013 GigaOm LaunchPad a s-a disputat între 10 companii, spre deosebire de ediţiile trecute, când au fost selectate cel mult cinci sau şase startup-uri. Să fie un semn că în Europa lui 2013 există mai multe companii tinere care merită atenţia investitorilor sau e doar un alt mod al GigaOm de a-şi arăta încă o dată suportul extins pe care îl oferă unui segment startup pe care îl consideră baza unei economii sănătoase?

 

Astăzi, media de vârstă a unei companii care intră în Topul 500 al celor mai mari companii din lume este 10 de ani, spre de 25 de ani în 2003 şi de 75 de ani în 1957, conform Standard & Poor. Cu ajutorul Internetului şi al modelelor de consum de IT, în mai puţin de un deceniu poţi deveni următorul Apple, Microsoft sau Facebook.

 

Mai aproape de noi şi pe termen mult mai scurt, poate că vom avea şi un reprezentant român la GigaOm Structure:Europa 2014.

 

 

Corespondentul Das Cloud la acest eveniment este Valentina Crișan. După o lungă carieră în domeniul telecom, a pornit de doi ani pe cont propriu ca și consultant în domeniul cloud computing, pariind pe faptul că acesta este modelul de viitor pentru consumul serviciilor IT. Este membru fondator al Eurocloud România și face voluntariat pentru promovarea și dezvoltarea pieței de cloud din România. O găsiți pe LinkedIn și Twitter povestind despre cloud și Big Data.

 

Alte articole