Das Startup


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Dacă e marţi, nu mai e Belgia, ci Europa de Est. Cel puţin atunci când este vorba despre startupuri online. Săptămâna aceasta sunt la mare căutare businessurile mai degrabă de nişă. 

launchub.com

LAUNCHub, acceleratorul bulgăresc de afaceri, a anunţat numele celor cinci noi startupuri admise în programul său de dezvoltare şi care vor beneficia de finanţări de 30.000 de euro. Iată-le, (foarte) pe scurt:

 

StatAce este un serviciu bulgăresc online de analiză statistică in cloud, e interactiv şi se pliază pe nevoile utilizatorilor; dacă aţi auzit de econometrie, vă puteţi uşor imagina şi care sunt utilizatorii săi.

Play For Job e tot din Bulgaria şi propune o soluţie nouă de îmbunătăţire a procesului de recrutare de personal.

Edhub este o platformă bulgărească de integrare de software educaţional third-party pentru învăţământul primar şi gimnaziu.

CloudRunner este o soluţie de automatizare a proceselor de afaceri si a infrastructurii IT, construită pe cicluri de viaţă.

Codebender vine din Grecia, sub forma unei platforme de dezvoltare online pentru pasionaţii de electronică şi design interactiv.

 

Anul acesta, LAUNCHub a mai făcut două investiţii în alte două startupuri de pe acum foste finaliste ale programului său, Dragon Inside (un magazin online de costume la comandă, fabricate în Italia şi UK) şi Deed (o soluţie cloud-based cu aplicabilitate în resursele umane). Statistic, 28% din companiile din portofoliul LAUNCHub au beneficiat de o a doua rundă de finanţare.

 

2013 a fost, de altfel, un an deosebit de activ pentru universul startup bulgăresc: pe lângă cele două evenimente locale – DigitalK şi Balkan Venture Forum –, au mai avut loc aici întâlniri sub tutela Pirate Summit, Pinoneers Unplugged şi TechCrunch, în vreme ce reprezentanţii unor fonduri precum Balderton Capital, Connect Ventures, Speedinvest, Earlybird, Blackbox, Intel Capital sau 3TS au sondat piaţa în căutarea unor potenţiale investiţii.

 

Penxy, un startup din Rusia care a dezvoltat un serviciu de management şi proiecţie de slideshow-uri de pe iPhone şi iPad a obţinut o finanţare de 500.000 de dolari de la fondul de investiţii Prostor Capital.

 

Poziţionat ca un rival direct al SlideShare, Penxy este un serviciu all-in-one disponibil în momentul de faţă doar pe dispozitive cu iOS şi permite înregistrarea de prezentări şi crearea de slideshow-uri narative, sondaje de opinie printre cei din audienţa prezentărilor, livestreaming şi social sharing. Urmează, spune Vladimir Patov, cofondator şi CEO al Penxy, şi o versiune pentru Android şi Windows Phone.

 

În paralel cu dezvoltarea noilor aplicaţii, Penxy se concentrează şi pe semnarea de parteneriate cu organizatorii de conferinţe, iar Patov spune că, din iulie încoace, au asigurat logistica pentru aproape 5.300 de prezentări.

 

Gratuit momentan, Penxy se va transforma la un moment dat într-un servicu de tip freemium pentru a genera venituri şi pe un altfel de canal. Compania este în momentul de faţă unul dintre rezidenţii de la Skolkovo, replica moscovită a Silicon Valley, în care statul rus a investit două miliarde de dolari, şi se va concentra în următoarea etapă pe dezvoltarea produselor sale în funcţie de feedback-ul primit de la utilizatori.

 

La celălalt capăt al tranzacţiei, în buzunarul din care au ieşit banii, Prostor Capital este un fond de investiţii de 60 de milioane de dolari, activ din 2011, şi care a investit  până acum în servicii precum Dnevnik.ru, Infratel sau VitaPortal.

 

Analist independent şi colaborator permanent TechCrunch și Das Cloud, Natasha Starkell s-a specializat pe segmentul start-up-urilor din Estul Europei. Este născută în Rusia, dar locuiește în Germania, unde conduce GoalEurope, firma sa de consultanță. Pe Twitter o poți urmări la  @natashastarkell

Alte articole