Dr. Trekkie


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Fanii “Star Trek” vor avea în curând şansa de a trăi pe viu propriul lor “moment Dr. McCoy”, graţie primului tricorder din lumea medicală de dincoace de ecrane.

Scanadu Scout

Încă din primele episoade ale seriei originale “Star Trek”, eternul arţăgos Leonard “Bones” McCoy, medicul USS Enterprise NCC-1701, ne testează imaginaţia cu tricorderul, dispozitivul medical de scanare şi diagnosticare imediată a pacienţior, indiferent că sunt tereştrii sau vin de dincolo de zonele cartografiate ale Federaţiei. Chiar dacă versiunii sale din lumea de dinainte de “Ultima Frontieră”, numită Scanadu Scout şi asemănătoare mai degrabă cu un puc de hochei, îi lipsesc deocamdată abilităţile mai complexe, gen scanările interne sau diagnosticele complexe, prototricorderul poate fi un dispozitiv util pentru un control medical de rutină.

 

Desenat de Yves Béhar, fondator şi designer principal al Fuseproject, Scanadu Scout e înainte de toate un dispozitiv mic şi elegant, e non-invaziv şi foloseşte mai multe tipuri de senzori pasivi pentru înregistrarea semnelor vitale.

Scanadu Scout App

 

Ţinut între degetul mare şi cel arătător şi apăsat timp de zece secunde de tâmplă, Scanadu Scout strânge date despre ritmul cardiac, temperatură, cantitatea de oxigen din hemoglobină, rata respiratorie, tensiunea arterială, nivelul de stres, dar face şi o electrocardiografie; odată înregistrate, toate aceste date sunt transmise via Bluetooth şi afişate pe ecranul unui smartphone prin intermediul unei aplicaţii pentru Android şi iOS.

 

(Nu doar) pentru cei mai geeks dintre geeks, Scanadu Scout este construit pe platforma 32-bit RTOS Micrium, cea care a fost şi alegerea NASA pentru SAM (Sample Analysis at Mars), analizatorul de eşantioane de pe rover-ul Curiosity, trimis pe Marte de  Agenţia Spaţială Americană în 26 noiembrie 2011.

 

Încărcarea se face printr-un port USB şi durează mai puţin de o oră pentru a ajunge la capacitatea maximă. Dacă e folosit de câteva ori pe zi, se descarcă în aproape o săptămână.

"Inima" Scanadu Scout

 

“Este versiunea de secol XXI a tehnologiei din «Star Trek». Practic, avem o întreagă cameră de urgenţă la purtător”, spune fondatorul şi CEO-ul Scanadu, Walter de Brouwer. Pentru prima generaţie de utilizatori, Scanadu Scout va fi, aşadar, mai mult un instrument exploratoriu, dar de Brouwer speră ca versiunile următoare ale dispozitivului să împrumute tot mai multe dintre caracteristicile “originalului”.

 

Până atunci, Scanadu are în lucru două accesorii: ScanaFlo şi ScanaFlu. Primul dintre ele este un test de urină pentru infecţii ale tractului urinar, blocaj renal, preeclampsie şi diabet gestaţional. Dispozitivul are incorporate câteva benzi, care îşi schimbă culoarea la contactul cu urina. Rezultatul trebuie fotografiat, iar o aplicaţie dedicată de smartphone va interpreta rezultatele pentru a pune apoi şi un diagnostic.

 

ScanaFlu funcţionează după acelaşi principiu, doar că foloseşte saliva ca material de diagnosticare pentru depistarea infecţiilor cu virusul sincitial respirator, streptococ A, viruşi influenza de tip A/B şi adenovirusuri.

 

Cum TOS nu oferă nici un indiciu despre sursele de finanţare ale tricorderului McCoy, de Brouwer şi-a căutat în universul 2.0 fondurile necesare proiectului, demarând la sfârşitul lunii mai o campanie pe Indiegogo, cu o ţintă de 100.000 de dolari. La data stelară 20082013, adică două luni mai târziu, Scanadu obţinea cea mai mare finanţare din istoria de cinci ani a Indiegogo – 1.664.375 de dolari, cu aproape 300.000 de dolari mai mult decât vechiul proiect-record “Let’s Build A Goddamn Tesla Museum”.

Momentan, Scanadu e disponibil doar într-o versiune-prototip. Pentru a fi lansat pe piaţă ca dispozitiv medical, are nevoie de aprobarea U.S. Food and Drug Administration, astfel că prima generaţie de clienţi îl va putea folosi doar ca instrument cu valoarea exploratorie, în scop de cercetare şi (pre)testare. “Această versiune a Scanadu Scout nu e un aparat medical. Ca instrument de cercetare, poate fi folosit la colectarea de date pentru studiile clinice care vor fi incluse în documentaţia solicitată de autorităţile de reglementare. Participarea la aceste studii nu este însă obligatorie şi se va face doar după semnarea unui formular de consens”, explică CEO-ul Scanadu.

 

Fabricat în America, dispozitivul va fi disponibil şi în afara pieţelor din afara Statelor Unite, deocamdată doar cele terestre, cel mai probabil din martie 2014, la un preţ anunţat de 150 de dolari.

 

În ultimă instanţă, spune de Brouwer, “vrem să simplificăm la maxim colectarea şi interpretarea acestui tip de date, astfel încât medicii să-şi poată dedica tratării pacienţilor mai mult din timpul lor”. În fond, şi o repetă aproape obsesiv distinsul Leonard McCoy, sunt doctori, nu…

Alte articole