Cronici marţiene


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Achtung! Achtung! Marţienii suntem noi! 

Faţa de pe Marte, Cydonia

Viaţa terestră, aşa cum o înţelegem acum, vine de pe Marte. E teoria chimistului Steven Benner, profesor al The Westheimer Institute for Science and Technology, USA, care susţine că o formă oxidată de molibden, cu un rol pe care îl descrie drept crucial în apariţia vieţii, ar fi fost putut exista doar pe Marte, nu şi pe Pământ. “În plus, studii recente arată că aceste condiţii, propice apariţiei vieţii, ar mai putea exista şi astăzi pe Marte”, a mai spus Benner în prezentarea pe care a făcut-o la Conferinţa Goldschmidt, Oscarul anual al geochimiştilor de pretutindeni, desfăşurată între 25 şi 30 august, la Florenţa.

 

“Forma de molibden necesară dezvoltării vieţii nu putea exista pe Pământ, pentru că în urmă cu trei miliarde de ani aici se găsea prea puţin oxigen, spre deosebire de Marte. Este încă o dovadă a faptului că viaţa ar fi putut ajunge pe Pământ adusă de meteoriţi marţieni, mai degrabă decât să fi apărut aici”.

 “Dovezile par să indice faptul că suntem toţi marţieni” – Steven Benner

 

Un scenariu mai mult Science decât Fiction, dacă e să-l punem în contextul unei descoperiri recente a astrobiologilor NASA, care au identificat concentraţii ridicate de bor într-un meteorit marţian căzut în Antarctica. “În formă oxidată, acesta putea avea un rol important în originea vieţii pe Pământ, deoarece poate stabiliza riboza, o componentă crucială a ARN-ului, care este considerat precursorul informaţional al ADN-ului”, explica James Stephenson, cercetător NASA.

 

Înapoi pe Pământ, teoria lui Benner pare a fi şi soluţia logică a două paradoxuri care au stat ca un junghi în coasta comunităţii ştiinţifice terestre.  Primul, descris drept “paradoxul catran”, spune că toate lucrurile vii au la bază materie organică. Numai că, odată ce adaugi o formă de energie gen căldură sau lumină, în loc să dea naştere vieţii, moleculele organice se transformă într-o pastă vâscoasă precum catranul, uleiul sau asfaltul.

 

„Anumite elemente par să aibă capacitatea de a controla tendinţa materialelor organice de a se transforma într-o smoală, în special borul şi molibdenul, şi tragem astfel concluzia că mineralele care le conţin au fost fundamentale în apariţia vieţii”, a explicat Benner.

 

Cel de-al doilea spune că viaţa ar fi putut apărea cu greu pe un Pământ cel mai probabil acoperit în totalitate de ape, ape care ar fi împiedecat formarea acumulărilor necesare de bor. În plus, apa este corozivă pentru ARN. De altfel, se speculează că apa existentă la un moment dat pe Marte ar fi acoperit suprafeţe mult mai mici decât în cazul Pământului.

 

“Dovezile par să indice faptul că suntem toţi marţieni”, a mai spun Benner. „Cu toate astea, e un noroc că am ajuns aici”.

 

Alte articole