Steve Gură de Aur


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

“I’m going to fucking kill Google” – The Best of Steve Ballmer.

Steve Ballmer

Nimeni nu e de neînlocuit, dar plecarea anunţată a CEO-ului Microsoft de la cârma companiei în următoarele 12 luni ar putea face din universul 2.0 un loc mai puţin nostim. În aşteptarea noului  Chief Executive Officer, “The Register” a făcut un top 10 al “ballmerismelor” memorabile. Să vedem şi ce se află în spatele lor. 

 

10. “Fucking Eric Schmidt is a fucking pussy. I’m going to fucking bury that guy, I have done it before, and I will do it again. I’m going to fucking kill Google”

E savuroasă, e în stilul expansiv al lui Steve, dar intră abia pe locul 10 pentru că nu e sigură 100%, chiar dacă apare într-o declaraţie dintr-un dosar din 2005 Microsoft vs Google. Ballmer şi-ar fi ieşit din pepeni când Mark Lucovsky, omul care a construit Windows NT, l-a anunţat că vrea să plece la Google. Lucovsky a declarat sub jurământ că, în timpul întâlnirii, Ballmer ar fi pus mâna pe un scaun şi într-un acces de furie l-ar fi aruncat de-a lungul încăperii.

Ballmer nu a infirmat întâlnirea din biroul său, dar a comentat declaraţiile lui Lucovsky drept “o exagereare grosolană”. Ba chiar mărturisea la un moment dat pentru CNET: “I have never, honestly, thrown a chair in my life”.

Ladies and gentlemen, Steve Ballmer!

 

 

9. “All in, baby! We are winning, winning, winning, winning!”

E un citat relativ nou din opera nescrisă a CEO-ului Microsoft, din timpul conferinţei Web 2.0 din 2011 a Microsoft despre politica sa cloud. Desigur, Microsoft este mai serios implicat în servciiile de tip cloud decât mulţi şi-ar putea imagina, şi poate că ar fi fost şi cu câţiva paşi mai înainte dacă veteranul Ray Ozzie, Chief Software Architect al companiei, nu ar fi plecat din Redmond la sfârşitul lui decembrie 2010. Dar de aici şi până la a câştiga, câştiga, câştiga… mai sunt câteva puncte puncte.

Amazon ar putea avea ceva de spus despre asta, la fel şi Salesforce.com, şi chiar şi Larry “Eu am inventat cloud-ul” Ellison ar putea veni cu nişte obiecţii. Citatul reconfirmă mai degrabă pasiunea lui Ballmer pentru poker, un joc pe care în studenţia sa la Harvard l-a jucat nopţi la rând împreună cu Bill Gates, şi al cărui limbaj îl foloseşte frecvent. 

 

8. “I’ve got my kids brainwashed: You don’t use Google, and you don’t use an iPod”

Şi Ballmer, şi Gates, sunt de acord că familile lor nu trebuie să folosească altceva decât produse Microsoft. Ambii au recunoscut că le-au interzis copiilor iGadgeturile Apple, şi a intrat deja în folclorul 2.0 o declaraţia pentru “Vogue” a Melindei Gates, soţia Fondatorului-Bill, care mărturisea că i-ar plăcea să aibă un iPhone. Destul de aiurea, să fii copilul lui Bill Gates, dar să mergi la şcoală cu un Zune. Mai ştiţi pe cineva care îl foloseşte?

Că Steve e un PC o ştie deja toată lumea:

 

 

7. “Apple gained about one point, but now I think the tide has really turned back the other direction”

Vine de la o conferinţă din 2009, în timpul căreia a explicat că recesiunea globală va muşca din cota de piaţă a rivalei din Cupertino deoarece cumpărătorii plătesc cu 500 de dolari mai mult pentru laptopurile Apple, diferenţă fără nici o altă justificare decât cea a brandului de pe ele. Cum oamenii au mai puţini bani acum şi sunt mult mai atenţi pe ce şi cum îi cheltuiesc, suna raţionamentul său, Apple ar fi urmat să dea de bucluc.

Singurii care n-au fost prea conştienţi de acest lanţ cauzal par să fie tocmai cei de la Apple, ale căror vânzări de laptopuri au crescut constant în ultimii patru ani. Desigur, au existat şi unele suişuri şi coborâşuri în dinamica pieţei, dar semnele cumpătării din viziunea perorată de Ballmer încă se lasă aşteptate.

 

6. “DRM is the future”

Se ştie că Ballmer e un fan declarat al Digital Rights Management, despre care a spus răspicat că “pun mâncarea pe masă”. Problema este însă că utilizatorul final are adesea o altă părere, mai ales când şi dacă este afectată calitatea vieţii lui digitale. În cazul Microsoft, DRM nu este întotdeauna un motiv de bucurie.

Într-o formă sau alta, DRM va fi mereu prin preajmă, dar tot mai mulţi oameni din industrie sunt în căutarea unei altfel de formule, care să menţină un nivel acceptabil al pirateriei. E de înţeles de ce lui Ballmer îi plac DRM, dar viitorul despre care vorbeşte ar putea fi mult mai deschis decât sugerează el.

Să-l mai vedem odată:

 

5.  “I don’t really know that anybody’s proven that a random collection of people doing their own thing actually creates value”

Dacă nu v-aţi prins deja, Ballmer vorbeşte din nou despre Google. Se întâmpla în 2007, în faţa unor studenţi ai Stanford, şi lua peste picior politica “20% time” a Google, care îşi încurajează angajaţii să petreacă 20% din timpul de lucru experimentând şi dezvoltând idei proprii. Un sistem care a moşit până acum Google Reader, AdSense sau programul pilot al maşinii fără şofer atât de drag lui Sergey Brin. Fără-ndoială, au fost şi idei ratate, dar cele reuşite au confirmat şi consolidat imaginea în industrie a Google.

Etosul “Ajungi devreme, pleci târziu” a fost înrădăcinat încă de la început în solul Microsoft – din câte se spune, Bill Gates ar fi avut o ceartă urâtă cu Paul Allen, cofondatorul companiei,  pentru că acesta a lipsit o zi de la serviciu pentru a putea vedea pe viu lansarea primei misiuni a navetei spaţiale Columbia, STS-1. Ballmer l-a îmbrăţişat şi el strâns, şi nu i-a mai dat drumul.

 

4. “The most common format of music on an iPod is «stolen»”

Vechi din 2004, a fost un comentariu în esenţă corect în contextul vremii în care a fost făcut. Nu toată muzica stocată pe iPoduri era downloadată ilegal, dar era o perioadă în care industria muzicală încerca să transmită mesajul că până şi banalul rip al unui CD pe care l-ai cumpărat ar fi o formă de  piraterie.

Dar citatul spune în acelaşi timp şi foarte multe despre viziunea şi modul în care Ballmer a înţeles piaţa de consum. Da, sistemul DRM al Apple nu a fost la fel de draconic ca şi cel al Microsoft, dar ăsta este şi unul dintre motivele pentru care rivalul din Cupertino a fost şi a rămas atât de popular.

 

3. “Linux is not in the public domain. Linux is a cancer that attaches itself in an intellectual property sense to everything it touches. That’s the way that the license works”

O bijuterie de declaraţie, ce vine tocmai din 2001. E atât de “atât de” încât aproape că nu mai trebuie comentată. Ceea ce Ballmer n-a spus, dar poate fi speculat, ar putea fi faptul că Linux e o formă de cancer pentru business planul Microsoft. Redmondul e încă rezistent la open source, dar dă semne că şi-ar putea reveni. Unele lucruri sunt pur şi simplu prea mari pentru a fi ignorate.

 

 

2. “$500, fully subsidized, with a plan! That is the most expensive phone in the world and it doesn’t appeal to business customers because it doesn’t have a keyboard, which makes it not a very good email machine”

Evident, e vorba despre iPhone, pe care l-a făcut cu ou şi cu cu oţet şi apoi l-a izbit cu toată forţa de pământ, subliniind că Microsoft a vândut milioane de telefoane mobile şi sugerând că Steve Jobs ar fi făcut o mare greşeală. Istoria acestei “greşeli” e istorie.

În 2009, Ballmer a preluat personal conducerea diviziei Windows Phone, într-un moment în care OS-ul Microsoft devenise pentru industrie mai degrabă un exemplu a cum să nu construieşti un sistem de operare, prin raportare la iOS şi Android. Rezultatele au fost, hai să le spunem, amestecate. Windows 7 şi-a câştigat adepţi, iar Windows 8 se luptă acum să smulgă de la BlackBerry locul 3 pe piaţa sistemelor mobile. Raportat însă la întreaga piaţă, procentul e încă mic.

Şi nu putem încheia fără o completare © Ballmer despre iPad: “Now, we’ve got some other competitive actions coming back, and we’ll talk about slates and tablets and blah, blah, blah, blah….”

 

1.“Developers, developers, developers, developers”

E poate cea mai cunoscută şi memorabilă declaraţie a lui Ballmer, şi a fost făcut în 2000, la aniversarea a 25 de ani de Microsoft. Să-i dăm din nou cuvântul, fără alte comentarii:

Alte articole