Dam dam dam damdamdam damdamdam… următorul episod Star Wars se va filma integral pe peliculă de 35 de mm.
Nu chiar cu atât de mult timp în urmă şi într-o galaxie nu tocmai îndepărtată, cele doar câteva minute din “The Phantom Menace” (1999) filmate cu o cameră video de înaltă definiţie au produs o atât de mare tulburare în Forţă încât au deschis larg porţile pentru adopţia la scară largă a tehnologiilor HD în blockbuster-ele hollywoodiene. După doar trei ani, “Attack of the Clones” (2002) devenea al treilea film din istoria cinematografiei filmat integral în HD 24p, după “Jackpot” (2001) şi “Vidocq” (2001). “Nu voi mai face niciodată un film pe film”, spunea după premiera Episodului II regizorul George Lucas.
Unii critici şi fani au spus atunci şi o mai repetă şi acum că noile episoade ale sagăi sunt septice şi lipsite de viaţă, în parte şi pentru că noile camere nu au reuşit să surprindă atmosfera şi subtilitaţile tonale ale peliculei. Desigur, e genul de reproşuri ce ar putea avea mai mult de-a face cu alegerile şi opţiunile stilistice ale regizorului decât cu tehnologia în sine, dar sentimentul dominant a fost acela că Lucas s-a concentrat pe imagine şi efecte speciale în detrimentul poveştii şi a unităţii sale artistico-stilistice.
Trecerea de la film la digital e acum aproape completă. Numai că, într-un Hollywood în care până şi un veteran de talia lui Martin Scorsese îşi lansează în toamnă prima producţie digitală non-3D, “Wolf of Wall Street”, există şi regizori precum J.J. Abrams care refuză să folosească noile tehnologii.
„Nu am făcut nici un fim digital. Filmul este lucrul cu care mă simt cel mai confortabil. Dacă filmul ar fi să dispară, atunci ar dispărea odată cu el şi standardele calităţii adevărate”, mărturiseşte regizorul următorului Star Wars, cunoscut până acum doar sub ternul nume de Episodul VII.
Destul de ciudat pentru un om cu un pas tot timpul în viitor şi care a regizat până acum episoadele pilot din “Lost” sau lung metraje precum “Star Trek” (2009), “Super 8” (2011) sau “Star Trek Into Darkness” (2013). Directorul său de imagine va fi Dan Mindel, care a mai lucrat cu Abrams la “Mission: Impossible III,” “Star Trek” şi “Star Trek Into Darkness”. Pentru cei obsedaţi de detalii tehnice, Episodul VII se va filma pe peliculă Kodak 5219.
Chiar dacă va fi tras integral pe 35 de mm, nu există în momentul de faţă nici o garanţie că filmul nu va fi convertit 3D în post-producţie, aşa cum s-a întâmplat cu Star Trek-ul de anul ăsta. Dar, până la proba contrarie, jonglăm cu o speculaţie.
Anunţat pentru 2015, noul Star Wars a generat deja o întreagă mitologie în jurul său, de pe Pământ, via Dagobah, până dincolo de lunile lui Tatooine. Încercăm să-i dăm de cap cronologic, la limita dintre realitate şi ficţiune:
31 octombrie 2012 Disney cumpără pentru 4 miliarde de dolari Lucasfilm şi odată cu ea drepturile pentru franciza Star Wars, anunţând că Episodul VII al seriei va fi lansat în 2015
1 noiembrie 2012 O sursă Lucasfilm spune că noul film va fi realizat după o idee a lui George Lucas, versiune confirmată de actorul Mark Hamill aka Luke Skywalker, care declara că “Lucas a decis să facă episoadele VII, VIII şi IX”
6 noiembrie 2012 Harrison Ford spune pentru “Entertainment Weekly” că e pregătit să-l readucă pe marile ecrane pe Han Solo şi lasă de înţeles că ar fi posibilă o reuniune a echipei de actori principali din seria originală
8 noiembrie 2012 Lucasfilm anunţă că scenariul Episodului VII va fi scris de Michael Arndt, câştigătorul unui Oscar pentru “Little Miss Sunshine” şi scenarist al „Toy Story 3”
13 noiembrie 2012 „The Daily Express” scrie că Darth Vader va reveni în toate cele trei noi episoade ale francizei
20 noiembrie 2012 Lawrence Kasdan şi Simon Kinberg sunt anunţaţi consultanţi şi producători ai episoadelor VII şi IX: Kasdan a scris scenariile pentru episoadele V şi VI, iar Kinberg este cunoscut pentru scenariile la “Sherlock Holmes”-ul lui Guy Ritchie şi „X-Men: The Last Stand”
3 decembrie 2012 George Lucas spune în timpul unei emisiuni tv, Acces Hollywood, că nu e implicat la propriu în Episodul VII şi că e mai degrabă omul care ştie totul despre Star Wars şi poate răspunde oricând şi dacă e cazul la orice întrebare pe tema asta: “N-am mare lucru de făcut”
20 decembrie 2012 Se vorbeşte tot mai insistent de revenirea pe ecran a lui Mark Hamill, mai ales după ce Reuters dezvăluie câteva detalii din scenariul filmului: Luke Skywalker revine pe Yavin 4, locul de unde a pornit atacul în care a fost distrusă prima Stea a Morţii, pentru a înfiinţa o Academie Jedi
22 ianuarie 2013 J.J. Abrams este anunţat oficial regizor al Episodului VII
6 februarie 2013 Bob Iger, CEO al Disney, dezvăluie că va exista şi un spin-off Star Wars, bazat pe personajele francizei, dar fără o legătură cu povestea principală. Pe forumurile fanilor se speculează că ar fi vorba despre un film dedicat lui Yoda
6 martie 2013 Carrie Fisher confirmă că va juca rolul Prinţesei Leia în noul episod
7 martie 2013 George Lucas declară pentru “Business Week”: “Am semnat deja sau suntem în stadiul final al negocierilor cu Mark, Carrie şi Harrison”
18 aprilie 2013 Preşedintele Disney, Alan Horn, anunţă pentru vara lui 2015 premiera Star Wars VII, urmată de Episodul VIII în 2017 şi Episodul IX în vara lui 2019. Spin-off-uri ar urma să fie lansate în anii dintre ele
29 mai 2013 John Williams, compozitorul coloanei sonore din episoadele precedente, anunţă că va scrie muzica şi pentru SWVII
10 iunie 2013 J.J. Abrams mărturiseşte că nu e încântat să filmeze la Londra, lucru care, spune el, “mă înebuneşte”. “Nu am făcut niciodată un film în afara L.A.. Ne pregătim să ne mutăm la Londra la sfârşitul anului şi nu e uşor”.
23 iulie 2013 Apar zvonuri că Abrams ar vrea să renunţe la proiect, dar Disney le infrimă categoric
24 iulie 2013 “Latino Review” scrie că Zac Efron şi Ryan Gosling s-ar fi întâlnit cu producătorii Lucasfilm şi că starului din “Drive” i s-ar fi propus să-l joace pe fiul lui Luke Skywalker
27 iulie 2013 Agentul lui Gosling infirmă acestă informaţie
… these aren’t the droids you’re looking for…