Apps in progress: Torch


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Nu a fost tocmai genul de proiect care să meargă șnur, dar cei doi români din spatele său cred că a meritat să-și dezvolte cu răbdare aplicația de Windows 8 cu care vor să cucerească lumea.

 

Apps in Progress: TORCH [RO] from Das Cloud on Vimeo.

 

Equilobe e o mică firmă de dezvoltare software cu sediul într-un bloc din Piața bucureşteană a Unirii şi ar putea fi privită drept echivalentul românesc al 37signals. O comparaţie deloc gratuită, pe care o vom şi nuanţa pe parcursul acestui text. Şi-ncepem chiar acum: programul lor aduce ordine în dezvoltarea proiectelor a milioane de firme, dar apariția și momentele cheie din dezvoltarea 37signals sunt mai degrabă rezultatul unor întâmplări fără vreo legătură vădită  cu planificarea și ordinea.

 

37signals a fost înființată în 1999 de către Jason Fried ca firmă de design web, și pentru că mai toată relația cu clienții pe parcursul dezvoltării proiectelor era ținută prin emailuri, se ajungea de regulă la un haos după acumularea corespendenţei. Pentru a rezolva problema au început să lucreze atunci la un proiect intern ce avea să devină Basecamp, probabil cel mai utilizat program de project-management la nivel mondial.

Scos pe piaţă în 2004, la un an după ce 2 din cei 3 fondatori abandonaseră, Basecamp a avut vânzări atât de bune încât au început să-i aloce mai multă atenție şi resurse, renunţând în cele din urmă la designul web şi concentrându-se exclusiv pe devoltarea acestei aplicaţii web.

 

De cealaltă parte a comparaţiei, cei de la Equilobe sunt pe punctul de a lansa Torch, un client de Basecamp pentru tabletele cu Windows 8 care îi va permite oricărui utilizator de acum al programului de project management să-și aducă munca pe un suport mai dinamic şi mai mobil. ”În principiu oferă aceleași lucruri pe care le oferă și Basecamp, iar asta a fost relativ ușor, deoarece, punând accent pe simplitate, există doar câteva funcționalități”, explică Dan Badea, cofondator al Equilobe, filosofia care a făcut din Basecamp un program atât de folosit.

 

Designul e complet schimbat, făcut după principiile Metro ale platformei Windows, şi spre deosebire de versiunea web a 37signals, update-urile pentru task-urile nou alocate din proiect se fac automat în maxim 5 secunde, fără a mai fi nevoie de refresh.

În decembrie 2012 am hotărât să-l facem din nou de la zero – Dan Badea, Equilobe Software

”Nouă ni se pare mult mai usable și dacă ești obișnuit cu gesturile specifice din Windows 8 poți s-o folosești mult mai bine”, explică Badea. ”E un mod de a interacționa cu acest serviciu așa cum ne convine nouă și cum ne place nouă și cum credem că e mai util și mai productiv”, îl completează celălalt cofondator, Cătălin Criveţeanu.

La fel ca și în cazul Basecamp-ului original, lucrurile au evoluat mai degrabă accidental către Torch-ul pe care Dan și Cătălin îl arată acum pe tabletă.

Procesul dezvoltării Torch e verificabil până la cel mai mic amănunt/task, pentru că în Equilobe dezvoltatorii sunt heavy-useri de Basecamp. Spusă pe scurt, povestea începe în vara anului trecut, când Dan și Cătălin plănuiau să dezvolte o aplicație pentru pe atunci noul Windows 8.

 

”Inițial a pornit ca un proiect de internship; aveam nevoie de o temă și voiam ca persoanele respective să învețe, dar și să rămână ceva în urma lor”, spune Dan Badea. 7 interni au fost împărțiți în 2 echipe cărora li s-au dat în lucru două proiecte: dezvoltarea unui client distinct de Basecamp pentru Windows 8 şi Windows Phone.

 

Rezultatul e amintit acum de Badea cu diplomație: ”în decembrie 2012 am hotărât să-l facem din nou de la zero, pentru că deși afișa foarte multe date, usability-ul nu era ceea ce ne doream”.

 

În plus, ceea ce începuse ca un mic experiment începea să arate promițător și ca business. Aplicațiile de același tip dar pentru tabletele cu iOS costă în jur de 10 dolari și acesta e prețul pe care vor să-l ceară și românii de la Equilobe. Fără o asigurare bătută în cuie, cei de la 37signals au ca politică să nu aloce resurse însemnate dezvoltării de aplicații native ”oficiale” pentru platformele mobile importante. Dezvoltatori independenți de aplicații sunt astfel încurajați să construiască programe-client pentru Basecamp. Existau mai multe aplicații-client pentru Basecamp și pe iOS și în mediul Android. Dar niciunul pentru noua platformă Windows 8, în condițiile în care grosul muncii la calculatoarele din întreaga lume se face pe platforme Microsoft.

 

Dan și Cătălin au realocat taskurile intern, folosind puținele ore libere în care echipa nu era solicitată pentru proiecte de dezvoltare pentru clienții Equilobe. Focusul a fost schimbat de la a construi prima aplicație-client Basecamp pentru Windows 8, la a construi o aplicație serioasă pentru Windows 8. De atunci, Equilobe a mai ajuns în Store-ul Windows 8 cu două aplicații, dezvoltate însă pentru clienți ai firmei, nu în nume personal.

 

Noul deadline e acum sfârșitul verii, care vine peste câteva zile. Iar despre aplicație, Dan Badea spune că speră ca utilizatorii de Basecamp s-o găsească mai utilă decât a însăși site-ului Basecamp. ”Ăsta a fost obiectivul de la care am plecat”.

 

În funcție de review-urile pe care le vor primi, Dan și Cătălin vor hotărî dacă apasă pe ”log completed” în dreptul acestei sarcini.

Alte articole