iAmprenta


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Apple ar mai putea pune un deget pe iPhone.   

Sursa foto: idownloadblog.com

Vă mai amintiţi pistolul blocat de un cititor de amprentă pe trăgaci din “Shoot ‘Em Up”? Era oricum o întrebare retorică. Mai aproape de noi şi de tehnologia de dincoace de marile ecrane, Apple s-ar pregăti să tragă înspre piaţă un nou blockbuster: un iPhone cu recunoaştere de amprentă.

 

Cum “Apple” e sinonim cu “secret absolut” în ediţia 2.0 a Marele Dicţionar al Termenilor Tehnologici, cea mai recentă confirmare a scenariului vine de Marc La Vorgna, purtătorul de cuvânt al primarului New York-ului. A făcut-o cel mai probabil involuntar, într-un comentariu la sugestia lui Michael Bloomberg de amprentare a celor 620.000 de chiriaşi din locuinţele publice ale oraşului, astfel încât intrarea în clădirile în cauză să se facă doar prin identificarea pe bază de amprentă a rezidenţilor. O propunere despre care Bloomberg a spus că este parte a unui program de reducerea criminalităţii, dar care a fost calificată rapid drept „lipsită de respect”, „înjositoare”, „ingerinţă în viaţa privată” sau „act de tratare a minorităţilor ca şi criminali”

 

Într-un email către Politicker în care nuanţa propunerea lui Bloomberg, La Vorgna scria negru pe alb: “Sistemele de securitate se îndreaptă spre biometrie – chiar şi următorul iPhone va avea identificare prin amprentă”. Zvonurile despre senzorul de amprentă incorporat în butonul iPhone sunt tot mai insistente, iar cele 365 de milioane de dolari plătite de Apple pentru preluarea AuthenTec – unul dintre liderii mondiali ai tehnologiilor de securitate, cu peste 200 de patente cu aplicabilitate inclusiv în biometrie – sunt tot atâtea dovezi ale interesului Mărului din Cupertino pentru acest domeniu.

“Sistemele de securitate se îndreaptă spre biometrie – chiar şi următorul iPhone va avea identificare prin amprentă” – Marc La Vorgna

 

În plus, unii comentatori din SUA 2.0 nu exclud varianta ca echipa colaboratorilor apropiaţi ai primarul Bloomberg  să fi văzut, folosit sau măcar să fi fost informaţi despre noul iPhone şi caracteristicile sale. Într-un discurs din decembrie 2012, primarul miliardar condamna creşterea ratei criminalităţii din New York şi arăta cu degetul înspre vinovaţi: furturile de iPhone-uri şi iPad-uri, care au căpătat între timp chiar şi un termen de dicţionar, “Apple picking”.

 

Unul dintre cazurile-argument invocate frecvent de autorităţi este cel al lui Megan Broken, o tânără de 23 de ani din Saint Louis, care a fost împuşcată mortal în 2012 de un atacator care a vrut să-i fure iPhone-ul.

 

Mulţi cred că un altfel de sistem de identificare/securitate, cum este cel prin amprentare, ar putea fi o îmbunătăţire radicală şi nu doar că ar descuraja potenţialii infractori, dar ar duce şi la eliminarea parolelor pentru aproape orice. Furturile de telefoane inteligente, iPhone-uri în special, au ajuns la un nivel record anul acesta în SUA, iar o primă ripostă a venit sub forma “Secure Our Smartphones Initiative”, o coaliţie de procurori, poliţişti, apărători ai drepturilor consumatorilor şi oameni politici care cer aşa-numitul “kill switch” – abilitatea de a închide permanent, de la distanţă, un smarphone furat.

 

Condusă de Procurorul General Eric Schneiderman (NY) şi procurorul George Gascon, San Francisco, coaliţia a avut deja o întâlnire cu oficiali ai Apple, Microsoft, Samsung şi Google. Cei doi au avut atunci şi o întrevedere particulară cu reprezentanţii Apple şi au discutat despre îmbunătăţirile aduse sistemelor de securitate de pe viitoarele generaţii de iPhone-uri. “Au fost destul de laconici, dar ne-au convins că nu este vorba despre un kill switch”, declara Gascon pentru Associated Press.

 

Cu un New York epicentru al tuturor acestor iNcidente, scenariul ca unii membri ai biroului primarului Bloomberg să cunoască, fie şi vag, planurile Apple, poate fi până la urmă plauzibil.

 

Există însă şi un alt tip de argumente. Săptămâna trecută apărea pe site-ul franţuzesc nowhereelse.fr o imagine (foto jos) cu interiorul unui presupus iPhone 5s, în care se observă că butonul Home a fost regândit astfel încât să asigure un spaţiu suplimentar, în care autorul, Steve Hemmerstoffer, crede că ar urma să fie integrat senzorul de amprente. O idee susţinută şi de siteul japonez de tehnologie Macotakara, care îl citează pe Ming-Chi Kuo, analist al KGI Securities, potrivit căruia noul iPhone va avea un buton convex din cristal de safir, rezistent la zgârieturi, cu un spaţiu pentru cititorul de amprentă.

 

Sursa foto: nowhereelse.fr

 

Şi tot zilele trecute, cei de la digitimes.com scriau că iPhone 5s ar urma să fie produs într-o primă etapă în doar 3-4 milioane de unităţi, faţă de 10 milioane în planurile iniţiale, din cauza unor întârzieri în producerea senzorilor. Aceştia ar fi urmat să intre în producţie de masă în luna mai, la Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), însă procesul ar fi fost amânat din cauza unor probleme de integrare cu iOS 7. Dar Mărul de pe tort e altul: Apple a cerut în luna iunie brevetarea unui sistem de capsulare a unui senzor de amprentă în spaţii mici.

 

Şi ajungem astfel şi la o un print screen iOS 7 beta 4 ajuns în internet, în care apare un folder numit “BiometricKitUI”, în care s-ar găsi instrucţiuni care indică faptul că un senzor biometric ar urma să fie incorporat în butonul 5s.

 

Sursa foto: mobiletor.com

 

În mai 2013, Samsung a primit brevetul pentru integrarea în dispozitivele sale a unui senzor de amprentă, care ar putea fi inclus în viitoarea generaţie Galaxy, dar la fel de bine ar putea duce la un nou război al patentelor între companii.

Numai că în tot acest tumult pare să se fi uitat un singur lucru: Motorola a lansat un telefon cu cititor de amprentă încă din 2011: ATRIX 4G.

Alte articole

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/srv/users/serv...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35