X Files


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Pare să fie tot mai greu şi mai greu să lansezi un iPhone-killer. Chiar şi pentru Apple

Hello, Moto!

Ideea cu adevărat grozavă şi radicală adusă de lansarea primei generaţii iPhone a fost cea de a scăpa de butoane şi de a transforma astfel întregul telefon într-un ecran rectangular negru.  De atunci încoace, întreaga lume a copiat asta. La fel cum au adăugat cu toţii apoi navigaţia GPS, recunoaşterea vocală sau au ridicat atât de sus calitatea ecranelor încât ai avea nevoie de un microscop pentru a putea face cu adevărat diferenţa.

 

Şi-atunci, dar mai ales acum, ce mai urmează? Cum să-ţi scoţi în evidenţă telefonul printre mai bine de 4.000 de modele touchscreen? Şi nu e un număr ales la întâmplare! Unele statistici spun că ar exista în momentul de faţă 3.997 de modele diferite de telefoane echipate cu Android. Mai adăugaţi la asta cele şase modele de iPhone, gama pestriţă de telefoane cu Windows Mobile şi BlackBerry-ule cu touchscreen şi suntem acolo. Dacă nu chiar cu un pas mai încolo.

 

Cu multe surle şi trâmbiţe, Google şi-a prezentat oficial răspunsul: Moto X – primul produs lansat de Motorola de la preluarea sa în urmă cu un an de către gigantul www, pentru 12,5 miliarde de dolari.

 

Doar uitându-te la el e greu de ghicit că ai în faţă un telefon cu care Motorola speră ca va schimba totul. Spatele său curbat e de plastic – nici pomeneală de metalul stilat al HTC One sau de sticla Iphone 4 şi 4S -, ecranul său de 4,7 inci arată grozav – dar mai puţin impozant decât cel al Galaxy S4 sau HTC One, iar per ansamblu e suficient de rapid, dar fără a avea cea mai nouă sau mai performantă generaţie de procesoare.

Moto X, specificaţii de bază

 

Numai că Moto X are 5 caracteristici pe care nici un alt telefon nu le-a mai avut până acum.

           1.  Îţi poţi poţi alege singur schema de culori şi ai la dispoziţie 18 nuanţe pentru back panel, alb sau negru pentru partea frontală şi şapte culori pentru accente – (butoane şi inelul din jurul lentilei camerei). Gama de culori e foarte inspirată, iar şansele să întâlneşti un alt Moto X cu aceeaşi configuraţie de culori ca şi a ta sunt de una la 252. Până la sfârşitul anului, Motorola va lansa şi back panel-uri din lemn, din esenţe de bambus, tec, abanos şi lemn de trandafir. Odată lansată comanda, telefoanele customizate sunt livrate în termen de 4 zile – cel puţin în cazul SUA, pentru că … şi astfel ajungem la caracteristica no 2.

 

 

           2.  Toate telefoanele sunt asamblate în Texas, SUA. E adevărat, componentele sunt aduse din Asia, dar măcar nu va apărea nicăieri infama inscripţie “Made in China”.

           3.     E probabil şi cea mai utilă: modul touchless. La fel ca şi în cazul Siri, se pot iniţia apeluri prin comandă vocală, trimite SMS-uri, deschide aplicaţii, face căutări pe internet sau fixa alarme la ceas. Numai că spre deosebire de contraexemplul Siri, nu mai trebuie să apeşi nici un buton pentru a face toate astea. Telefonul ascultă tot timpul şi funcţionează remarcabil cât timp comenzile sunt precedate de formula “O.K., Google Now” – “O.K., Google Now. Sună acasă!” sau “O.K., Google Now. Reaminteşte-mi să-mi iau medicamentele la ora 8!”.

 

O idee cu adăvarat inspirată în materie de siguranţă şi confort, ce îşi datorează scuccesul unui cip ce nu face nimic altceva toată ziua decât să asculte. Pentru a deveni funcţional, telefonul trebuie să vă înveţe vocea – iar asta se face foarte simplu, într-o cameră fără zgomote, spunând clar, de trei ori, pe acelaşi ton şi cu aceeaşi pronunţie “O.K., Google Now”. Sistemul nu va funcţiona dacă telefonul e protejat cu o parolă, cel puţin nu până la deblocarea sa.

 

Spre deosebire de Siri, Moto X nu poate răspunde la întrebări despre filme, sport şi restaurante, şi nu recunoaşte comenzi de genul “Citeşte toate SMS-urile noi” sau “Scrie un tweet: am văzut un cal maro”. După cum nu are nici personalitatea lui Siri. Încercaţi să-i cereţi să spună o glumă sau să-l întrebaţi dacă crede în dragoste la prima vedere. Prin comparaţie, Moto pare ieşit dintr-o lobotomie.

 

Pe de altă parte, vine însă cu o excelentă funcţie de recunoaştere a situaţilor. Odată pornită funcţia de asistare, telefonul schimbă moduri în funcţie de loc şi timp: Driving, Meeting şi Sleeping.

 

În modul Driving, telefonul detectează mişcarea şi începe să citească cu voce tare SMS-urile primite, să redirecţioneze apelurile telefonice spre difuzoare sau să răspundă cu un mesaj automat text de genul: “I’m driving and will get back to you soon.”

 

Telefonul trece automat în modulul Meeting, prin citirea intrărilor din calendar, iar în intervalul stabilit se comută pe surdină şi răspunde automat apelurilor cu mesajul “In a meeting. I’ll get back to you soon”. În Sleeping, telefonul trece din nou pe mute, într-un interval prestabilit.

 

 

           4.     Moto X afişează ora şi avertizările despre telefoanele, SMS-urile sau alte evenimente pierdute/ratate la fiecare mişcare a lui, fără a mai fi scos din stand by prin apăsarea vreunui buton. E suficient să fie scos din buzunar şi informaţia apare. Iar asta se întâmplă spun cei de la Motorola fără ca durata de viaţă a bateriei să fie afectată negativ. Dar asta nu mai înseamnă şi că nu trebuie pus la încărcat în fiecare seară.

 

          5.     Camera poate fi acţionată prin rotirea scurtă a încheieturii, ca şi cum ai alunga un ţânţar; funcţionează indiferent dacă telefonul e oprit sau pornit şi durează cam două secunde până la deschidere.

 

 

Acum că le-am pomenit pe toate, e totuşi greu de crezut că schimbările aduse de Moto X vor zgudui pământul pe care continuă să calce apăsat iPhone, Galaxy S4 sau HTC One.

Alte articole

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/srv/users/serv...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35