iMagini alternative


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Cum ar fi arătat istoria prin lentila camerei unui iPhone? Nu e o întrebare neapărat retorică.

Primul steag înălţat la Iwo Jima, Louis Lowery

E un lanţ cauzal: mai multe telefoane inteligente, mai multe camere din ce în ce mai puternice, mai multe filtre digitale şi tot mai mulţi fotografi amatori cu veleităţi profesioniste. Ba chiar şi fotografi cu patalama înlocuiţi de amatori, dacă e să ne uităm la de pe acum clasicul precedent Chicago Sun-Times, ziar care şi-a concediat întregul departament foto, format din 28 de persoane, pentru a-i  înlocui din raţiuni de costuri cu reporteri  care au urmat un curs de ceea ce oficialii publicaţiei numeau “bazele fotografiei iPhone”.

Jurnalistul şi scenaristul de comedie Dave Nuttzcombe a preluat ideea şi a dus-o la extrem, întrebându-se cum ar fi fost dacă iphoneografii ar fi înlocuit fotografii de eveniment în câteva dintre momentele reprezentative ale secolul XX.

Rezultatul a fost publicat pe contul său de Tumblr şi oferă o versiune hipstamatică, colorată şi cropuită la greu a istoriei pe care am văzut-o până acum doar prin ochiul obiectivelor clasice.

 

Raising the Flag on Iwo Jima”

 

Este o fotografie realizată de Joe Rosenthal la data de 23 februarie 1945 şi surprinde patru soldaţi americani care ridică steagul SUA în vârful Muntelui Suribachi, în timpul bătaliei pentru Iwo Jima, din Al Doilea Război Mondial. Au existat şi există însă suspiciuni că întreaga scenă ar fi fost de fapt regizată. Rosenthal nu a negat niciodată că a fotografiat o a doua ridicare a steagului pe Suribachi, dar a respins categoric ideea că ar fi aranjat în vreun fel scena surprinsă în imaginea finală. Prima ridicare a steagului a fost surprinsă cu o zi înainte, de către Louis Lowery, dar se pare că oficialii armatei americane au decis că vor o imagine mai amplă.

 

"Napalm Girl"

 

8 iunie 1972 – Nick Ut, fotograf Associated Press, trăgea acest cadru după ce o bombă cu napalm fusese aruncată din greşeală asupra satului Trang Bang de aviaţia sud-vietnameză. Phan Thi Kim Phuc avea pe atunci 9 ani şi se adăpostea într-un templu. Şi-a rupt hainele arse de flăcări şi a luat-o la fugă plină de arsuri, ţipând Nóng quá, nóng quá – prea fierbinte, prea fierbinte. Phan Thi Kim Phuc a supravieţuit după 17 operaţii şi trăieşte acum în Canada. În 1997 a fost numită ambasador UNESCO.

 

"Dewey Defeats Truman"

 

Motivul pentru care această fotografie a lui  W. Eugene Smith a intrat în istorie nu e altul decât gafa colosală a celor de la Chicago Tribune care, la 3 noiembrie 1948, au anunţat pe prima pagină – Dewey l-a învins pe Truman – victoria republicanului în faţa oponentului său democrat.

 

"Hindenburg Disaster"

 

6 mai 1937, în timpul aterizării în Lakehurst, New Jersey, Statele Unite, dirijabilul transatlantic Hindenburg ia foc şi se prăbuşeşte într-o mare de flăcări ce nu mai poate fi stinsă. Au murit atunci 36 dintre cele 97 de persoane aflate la bord. Localizarea inițială a incendiului şi sursa acestuia au fost şi au rămas un subiect controversat, existând chiar un scenariu conform căruia însuşi Hitler ar fi ordonat distrugerea acestuia. Imaginea de mai sus e un stop-cadru dintr-o filmare realizată atunci.

 

Alte articole

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/srv/users/serv...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35