Grizzly The Liberator


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Şi cu imprimantele 3D se împuşcă, nu-i aşa!?

Inamicul public numărul 3D: Cody Wilson

 

Spune că îl cheamă Mathew. E canadian, are spre 30 de ani, e fabricant de unelte pentru industria de construcţii şi e cunoscut în War World Web drept creatorul primei puşti realizate integral prin printare 3D. Alintată “The Grizzly”, arma apare într-un videoclip postat pe youtube spre sfârşitul lunii iulie, iar potrivit descrierii care însoţeşte imaginile este vorba despre un model cu un singur foc, de calibrul 22, trasă cu ajutorul unei imprimante 3D Stratasys Dimension 1200es. Primul său test a fost un eşec. Percutorul a declanşat, dar ţeava puştii s-a fisurat pe ambele părţi.

 

http://www.youtube.com/watch?v=Ow3lO_ViXkk

 

Un al doilea videoclip, postat tot pe youtube în data de 2 august, prezintă o versiune 2.0 a armei botezate în onoarea tancului canadian Sherman M4A1 “Grizzly”, iar Mathew reuşeşte de astă dată să tragă cu succes de 14 ori până la apariţia primelor fisuri în ţeavă.  “Am fost pe deplin încrezător şi voi testa o nouă ţeavă la sfârşitul acestei săptămâni”, mărturisea Mathew într-un email pentru The Verge, după ce, aşa cum se vede şi în demonstraţia video de mai jos, la ultimele trei focuri a renunţat la şnurul de siguranţă cu care acţiona trăgaciul şi a tras direct cu mâna, din poziţia normală de tragere.

 

Realizată din plastic ABS +,Grizzly 2.0 e un model destul de incomod de folosit – trebuie (re)încărcată după fiecare declanşare, iar tuburile cartuşelor pot fi scoase doar cu ajutorul unui băţ, prin împingere, după demontarea în prealabil a ţevii. Dar chiar şi aşa e limpede că proiectul avansează într-un ritm alert.

 

http://www.youtube.com/watch?v=dKsJe11itb4&feature=youtu.be

 

Mathew mai spunea în email-ul către The Verge că a schiţat în doar trei zile planurile pentru arma sa şi că avut drept sursă de inspiraţie primul pistol din lume printat 3D, Liberator, realizat şi testat cu succes în luna mai a acestui an de către organizaţia texană Defense Distributed.

 

Ajunşi în acest punct, e timpul pentru o călătorie în timp. Înapoi în timp, mai exact în 4 iunie 2012, când Cody Wilson, 25 de ani, un student la Drept al Universităţii din Texas care se autodescrie drept “cripto-anarhist”, punea bazele Defense Distributed, o organizaţie non-profit al cărei scop declarat era realizarea prin printing integral 3D a unei arme de foc open source, o aşa-numită “wiki weapon” care să fie accesibilă oricui.

 

 

Odată făcute publice declaraţiile de intenţie, a urmat o campanie de crowdfounding pe Indiegogo, cu o ţintă de 20.000 de dolari, necesari printre altele pentru cumpărarea unei imprimante Stratasys 3D. După 22 de zile şi 2.000 de dolari colectaţi, Indiegogo punea însă capăt campaniei, invocând încălcarea termenilor serviciului, care interzic strângerile de fonduri pentru activităţi ce au legătură cu vânzările de arme de foc sau cu părţi componente şi accesorii ale acestora. S-au reorientat însă rapid şi au reuşit în mai puţin de o lună să strângă restul banilor din donaţii via PayPal şi Bitcoin.

 

Primele prototipuri aveau să apară pe la începutul lui decembrie 2012, când Defense Distributed făcea public un videoclip în care apărea o armă AR-15, printată parţial 3D, realizată după planurile inginerului şi armurierului amator Michael Guslick. Pionier al armelor printate 3D, Guslick a adaptat planurile unei arme semiautomate pe care le-a găsit pe internet şi a fabricat apoi câteva dintre componentele sale cheie cu ajutorul unei ajutorul unei imprimante 3D pe care a cumpărat-o cu 1.000 de dolari. Rezultatul a fost o armă complet funcţională, cu care pretinde că ar fi tras de peste 200 de ori.

 

Varianta AR-15 printată de Michael Guslick

 

Până în 19 decembrie 2012, planurile armei sale au fost disponibile pe Thingiverse, dar au fost retrase în urma masacrului de la şcoala elementară Sandy Hook, Newtown, Connecticut – 26 de persoane au fost împuşcate mortal de un tânăr de 20 de ani care s-a sinucis apoi. Tot atunci, Thingiverse şi-a schimbat şi termenii de utilizare, interzicând partajarea de obiecte “ce pot contribui la fabricarea de arme”.

 

În replică, Defense Distributed a lansat DEFCAD.org, un depozit online dedicat în special fişierelor respinse sau cenzurate de  Thingiverse, găzduind o vreme schiţe pentru zeci de modele de puşti, pistoale, amortizoare, grenade şi cartuşe. Au fost retrase de la accesul public în mai 2013, la cererea Departamentului Apărării.

 

Scos la o imprimantă cumpărată de pe eBay cu 8.000 de dolari, Liberator a tras primul foc la începutul lui mai 2013, iar planurile sale au fost descărcate de pe DEFCAD.or de peste 100.000 de ori.

 

 

Într-un top al descărcărilor apar în ordine America, Spania, Brazilia, Germania şi Marea Britanie, iar fişierul CAD e şi acum disponibil de diverse site-uri de torrente. Realizat din 15 componente din plastic, Liberator are o singură piesă din metal – percutorul. La fel ca şi în celelalte cazuri, ţeava este punctul slab al lui Liberator, deformându-se după câteva focuri. Dar cum aceasta este detaşabilă, înlocuirea sa nu durează mai mult de câteva secunde.

Liberator

 

Liberator-ul original a fost printat la o imprimantă industrială high-end, prea puţin accesibilă muritorilor de rând, astfel că a apărut rapid şi o variantă consumer, realizată cu ajutorul unui Lulzbot A0-101, a unui cui şi a câtorva şuruburi. Această nouă declinare, cunoscută sub numele de Liberator Lulz, diferă de original prin faptul că are o țeavă ghintuită și folosește şuruburi de metal pentru îmbinarea componentelor.

 

 

Imprimarea sa a durat aproximativ două zile și s-a folosit plastic generic ABS în valoare de 25 de dolari. Nu e tocmai Beretta sau Glock, dar a tras cu succes de nouă ori.

Pe cât de incitantă pentru unii, ideea armelor printate 3D e pe atât de îngrijorătoare pentru alţii, şi au apărut deja voci care cer modificarea regimului armelor şi interzicerea lor. Şi pe cât de limpede e faptul că printing-ul 3D se îndreaptă spre un boom, pe atât de clar e faptul că oameni precum Wilson, Mathew sau Guslick au forţat deja limitele a ceea ce va aduce acest boom.

Alte articole

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/srv/users/serv...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35