Das Startup


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Dacă e marţi, nu mai e Belgia, ci Europa de Est. Cel puţin atunci când este vorba despre startupuri online. Atracţiile săptămânii sunt câteva dintre marile atracţii ale Estului.

Fondatorii TransferWise, Taavet Hinrikus şi Kristo Kaarmann (www.executive-magazine.com)

Chiar şi startupurile mai pleacă în vacanţă, nu-i aşa? Cum piaţa e toropită de căldură, vă propun un top 3, pe cât de obiectiv, pe atât de subiectiv şi aleatoriu, al unora dintre cele mai interesante produse apărute în ultimii ani în tehnoecosistemul Europei de Est.

 

Cobook

Produs al lituanilenilor Kaspars şi Janis Dancis, Cobook este o agendă de telefoane pentru iPhone care combină datele clasice de contact cu informaţiile (inclusiv fotografiile) din profilul de Facebook, Twitter şi LinkedIn al contactelor. Dacă vreţi şi ceva în plus – cum ar fi schimbările de statusuri Facebook sau update-uri Twitter –, totul e acolo, la o distanţă de o atingere. Intuitiv şi uşor de folosit, Cobook a ajuns în doar o săptămână de la intrarea în iTunes pe locul 1 în topul brazilian al celor mai bine vândute productivity apps şi pe locul 5 la general.

Aplicaţia a fost bine primită şi de către investitori, reuşind să atragă o finanţare de 500.000 de dolari de la fondul german HackFwd. Recent, Cobook a lansat o nouă versiune a Mac Contact Management – o aplicaţie despre care unii spun că ar funcţiona mai bine decât surata sa nativă OSX (printre altele, nu dă bătăile de cap legate de conflicte) -, ce aduce o noutate aşteptată de mulţi utilizatori: sincronizarea cu Google Contacts. Disponibil deocamdată doar pentru iOS şi OSX, Cobook va avea în curând şi o versiune pentru Android.

 

 

iMediaShare

Mai furioase ca niciodată – aşa s-ar fi simţit păsările din Angry Birds la anunţul că au fost depăşite la numărul de descărcări de o aplicaţie a unui startup bulgăresc, iMediaShare, care permite utilizatorilor să redea conţinut video de pe internet, inclusiv Youtube, direct pe televizoarele lor. Disponibilă pentru Android şi iOS, popularitatea iMediaShare a cunoscut o adevărată explozie după includerea sa în AppStore Amazon, cu un vârf de aproximativ 150.000 de downloaduri într-o singură zi. O rată ce a propulsat-o în topul Amazon al aplicaţiilor cu cele mai multe descărcări, înaintea Angry Birds, Netflix sau Facebook.

Trei caracteristici-cheie ale iMediaShare: odată pornit stream-ul către Smart TV puteți să folosiți smartphone-ul la orice altceva doriți, calitatea nu este afectată, merge excelent pe YouTube – are funcții de căutare -, iar alegerea următorului material care va rula nu e condiționată de terminarea celui încă vizionat.

Cu o bază de peste un milion de utilizatori activi, iMediaShare are o rată lunară de creştere de 15% şi a beneficiat până în momentul de faţă de finanţări de 350.000 de euro – 200.000 de euro de la acceleratorul bulgăresc de afaceri LAUNCHub, iar restul de la diferiţi angel investors.

 

 

TransferWise

Când am început să scriu despre afaceri am înţeles destul de repede că transferul internaţional de bani poate fi o adevărată bătaie de cap. Sunt o grămadă de opţiuni valabile, dar indiferent de varianta aleasă, într-o formă sau alta, ajungi de fiecare dată să pierzi o parte din suma transferată. Asta până am descoperit TransferWise, un startup al estonienilor m, ce se poziţionează ca un “Skype al transferurilor monetare“ şi permite persoanelor fizice și juridice să trimită bani în alte țări la taxe mult sub cele percepute de bănci sau alte servicii tradiţionale de transfer, folosind un model peer-to-peer “crowdsourced” .

Ideea e simplă: să spunem că X stă în Anglia şi vrea să-i trimită lui Y în Germania echivalentul în euro a 100 de lire sterline. Pentru a face asta, nu trebuie decât să transfere banii în contul britanic al TransferWise, care va lua apoi contravaloarea acestei sume din fondurile sale din Germania, asigurate prin depunerile cu titlu de transfer ale utilizatorilor germani, şi o va vira apoi către Y. Totul în decurs de doar două zile.

Practic, banii destinaţi transferului nu ies în din ţară, pentru a se obţine astfel cele mai bune rate de schimb, în condiţiile în care taxele de transfer pentru sume de până la 200 de euro sunt de doar un euro. Pentru valori mai mari se percepe un comision de 0,5% din valoarea transferului. În momentul de faţă sunt asigurate transferuri în/între euro, dolar, liră sterlină, zlot polonez, coroană suedeză, daneză şi norvegiană.

Operaţional din 2011,TransferWise a intermediat transferuri în valoare totală de 125 de milioane de lire sterline şi a beneficiat de o investiţie de 6 milioane de dolari de la Valar Ventures.

 

 

Analist independent şi colaborator permanent TechCrunch și Das Cloud, Natasha Starkell s-a specializat pe segmentul start-up-urilor din Estul Europei. Este născută în Rusia, dar locuiește în Germania, unde conduce GoalEurope, firma sa de consultanță. Pe Twitter o poți urmări la  @natashastarkell.

Alte articole