Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/full.php on line 11

Ce sistem de operare ești?


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Rezultatele studiului blitzkrieg făcut pe pagina noastră de Facebook. Oamenii Das Cloud își fac repede update la sistemul de operare și păstrează Linux la îndemână când vor să programeze liber.

 

Dragoș D. Roșca a publicat recent un articol despre retragerea oricărei forme de suport pentru bătrânul Windows XP, un sistem de operare ce are totuși o cotă de piață care pe noi ne-a surprins: 37%. Cifra vine dintr-un studiu IDC făcut anul acesta. Și pentru că am devenit curioși cum stau lucrurile cu publicul care citește Das Cloud am adresat întrebarea prin contul nostru de Facebook. 22 de ore mai încolo și 110 răspunsuri ale celor care rezistă pe baricade și nu sunt plecați în concediu – am aflat.

Cel mai utilizat sistem de operare în comunitatea Das Cloud este Linux, cu mai mult de o treime din voturi. Un amănunt surprinzător ținând cont de faptul că studiul IDC de la care am plecat nici măcar nu lista direct acest sistem de operare. În studiul IDC rubrica ”altele” are 2,1% din numărul total de răspunsuri. Cum se explică atunci cele 38 de răspunsuri din 110 pentru sistemul de operare făcut de Linus Torvalds? Se pare că cei care au răspuns la micul nostru chestionar sunt persoane cărora dezvoltarea software nu le e străină și găsesc în Linux terenul de joacă și experiment liber de care au nevoie. Folosesc Windows sau Mac – chestionarul Facebook permitea răspunsul multiplu – ,dar au și o instalare de Linux la îndemână.

Unde e totuși mulțimea de oameni care încă folosește XP? În publicul Das Cloud am găsit doar 3 oameni care au dat acest răspuns. Majoritatea folosesc versiunile noi ale sistemelor de operare. Tabăra fanilor Windows a dat 36 de răspunsuri pentru Windows 7 și 17 pentru Windows 8 (iar Julian Atănăsoae, tânărul programator pe Windows din Suceava, lucrează deja pe versiunea 8.1). Tabăra Mac a dat 14 răspunsuri pentru cea mai recentă versiune a OS X-ului, Mountain Lion.

Poți răspunde în continuare la chestionar pe pagina de Facebook a DAS Cloud.

 

 

Alte articole