XPlorări


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Au mai rămas 270 de zile până la retragerea oricărei forme de suport pentru XP. Au socotit-o şi reamintit-o Redmondienii la Worldwide Partner Conference din Houston, ca parte a strategiei pe termen scurt. Implicaţiile imediate? 

Windows XP (25 octombrie 2001 - 8 aprilie 2014) Foto: Wallpapers.com

Să o mai spunem şi noi încă o dată: începând cu 8 aprilie 2014 Microsoft nu mai asigură nici un fel de patch-uri sau update-uri, inclusiv de securitate, pentru Windows XP. E cronica sumară a morţii anunţate a veteranului lansat în 25 octombrie 2001, ajuns la momentul iunie 2013 la o cotă de 37% dintr-o piaţă a desktop-urilor dominată de Windows 7 – cu o cotă de 44,37%, dar înaintea Windows 8 – 5,1%, Vista – 4,62%, Mac OS X 10.8 – 3,14%, OS X 10.6 – 1,76%, OS X 10.7 – 1,73%, şi un grup generic de “altele”, cu 2,11%.

…………………………………………….

…………………………………………

Tranziţia utilizatorilor corporate de XP spre noile versiuni de Windows este una dintre prorităţile zero declarate ale Microsoft pentru anul fiscal 2014, aşa cum au fost ele făcute publice la ediţia de anul acesta a Worldwide Partner Conference, 7 – 11 iulie, Houston.

 

Ar putea fi o muncă sisifică pentru gigantul din Redmond şi partenerii săi, care, într-un joc al calculelor pe zilele rămase până la momentul 8 aprilie 2014, ar trebui să ajungă la o rată zilnică de migrare de 586.000 de PC-uri, astfel încât la finele celor nouă luni de graţie să nu mai existe nici un desktop echipat cu XP. Mai aproape de realitatea concretă, Erwin Visser, General Manager al Windows Commercial, spune că Microsoft speră ca până atunci baza de utilizatori XP să scadă la sub 10%  din totalul desktopurilor echipate cu Windows.

 0,83% – creşterea cotei de piaţă a Windows 8 în iunie 2013, cea mai mare de până acum

 

Pentru parteneri, a mai spus Visser,  toate acestea ar putea însemna o oportunitate de 32  de miliarde de dolari, în condiţiile în care un client corporate cheltuieşte o medie de 200 de dolari/PC pentru a face trecerea de la XP la Windows 7 sau 8. Strategic, pentru Microsoft înseamnă, printre altele, lansarea de noi oferte, programe şi parteneriate, dar şi alocarea a 40 de milioane de dolari pentru continuarea Windows Accelerate , programul său pre-vânzări pentru atragerea clienţilor spre un “mediu modern”. Totodată, Microsoft a bătut palma cu HP pentru realizarea unei campanii comune de migraţie spre Windows 8, ale cărei oferte speciale pot fi consultate pe hp.com/goodbyeXP.

 

Lansat la apă la sfârşitul lui octombrie 2012, Windows 8 nu doar că nu a fost primit chiar cu braţele larg deschise, dar au existat şi voci care au văzut în el una dintre cauzele declinului din ultimele luni ale pieţei PC. “În acest moment, din păcate, e destul de clar că lansarea Windows 8 nu doar că nu a reuşit să impulsioneze vânzările, dar se pare chiar că ar fi reuşit să încetinească piaţa. Dacă unii utilizatori au apreciat noutăţile aduse de Windows 8, schimbările radicale din interfaţă, renunţarea la butonul Start şi costurile mari presupuse de funcţiile touch au făcut din PC-uri o alternativă mai puţin atractivă faţă de tablete sau alte dispozitive competitive”, explica Bob O’Donnell, IDC Program Vice President, Clients & Displays.

 

Concret, în primul trimestru al lui 2013 s-au vândut 76,3 milioane de unităţi, în scădere cu 13,% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2011, în condiţiile unor estimări de scădere de 7,7%.  Între timp, lucrurile s-au mai schimbat, iar Windows 8 a trecut de rata de adopţie de 5%. Luna trecută, cota de piaţă a Windows 8 a crescut cu 0.83%, de la 4.27% la 5.10% – cea mai mare creştere înregistrată până acum -, în timp ce cota Windows 7 a scăzut de la 48.5%, cât avea în ianuarie 2013, la 44.37%, conform datelor Net Applications. Oficialii Microsoft spun că s-au vândut până acum peste 100 de milioane de licenţe Windows 8 şi că sistemul a fost evaluat de peste  20 milioane utilizatori din mediul de business.

 

Windows 8.1 va ajunge la producătorii de hardware luna viitoare, astfel încât noile unităţi cu versiunea preinstalată ar putea fi scoase la vânzare în perioada sărbătorilor de iarnă. Un preview al 8.1 poate fi descărcat deja de pe site-ul Microsoft, dar încă nu se ştie nimic concret despre data la care versiunea finală ar putea ajunge la ajunge utilizatori. Pentru cei interesaţi de schimbările adus de 8.1, Ed Bott de la zdnet.com a făcut un inventar în imagini.

Alte articole

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/srv/users/serv...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35