Cloud World Forum, ziua 1


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Cum a fost prima zi a celui mai important eveniment pentru industria de cloud computing din Europa.

CWF 2013, Olympia Hall Londra

 

Nu poți să ai 106,5 zile ploioase pe an fără să ai și niște nori serioși. Un fapt mai valabil acum ca niciodată pentru Londra, capitala industriei de cloud pentru cele două zile cât durează Cloud World Forum (CWF), evenimentul la care participă mai mult de 10.000 de persoane. Nu e la fel de mare ca şi Cebit dar sigur concurează cu orice alt eveniment din Europa când vine vorba de energia pe care o degajă această a 5-a ediție. Nu vezi oriunde atât de multă energie, entuziasm și deschidere.

 

Lăsând la o parte companiile mari și reprezentanții lor – cam 30% din numărul de expozanți -, restul sunt companii micuțe (după metrica lor, adică au cifre de afaceri de 20 milioane de euro anual) pe ai căror CEO/CTO îi găsești la stand în tricou și blugi, povestind despre compania și soluțiile lor, de obicei construite în urmă cu 4-5 ani. L-am întâlnit printre ei şi pe Shay Banon, cel care a construit în timpul său liber produsul din spatele companiei Elasticsearch, trecută recent printr-o a doua rundă de finanțare de 24 de milioane de dolari.

 

131 miliarde de dolari – piața de cloud în 2013

 

”În 2020 termenul de cloud nu va mai exista. Nu va mai fi nevoie de acest termen, deoarece va face parte din realitatea cotidiană”, spunea ieri Christian Verstraete, Chief Technologist, Cloud Strategy Team,  HP.

 

CWF are loc la Olympia Hall, un spațiu expozițional suficient de mare încât să găzduiască oricând mai multe evenimente în paralel. S-a întâmplat şi ieri, când – în paralel cu CWF și Big Data Congress – a avut loc și conferința Good Marketing. Trei evenimente care au făcut ca ieşirea din stația de metrou Kensington Olympia să fie o adevărată aventură urbană.

 

Într-un spațiu de 1.000 de metri pătrați și cu conexiune WiFi incertă (poate singurul lucru negativ al zilei de debut) – Cloud World Forum are 5 teatre, fiecare cu specificul lui: Vision, Strategy, Evolution, Connection și Google. Da!, Google are propriul teatru în eveniment, lucru care te face să te întrebi: oare asta îl face cel mai important public cloud din Europa?

 

Cum va arăta cloud-ul în 2020? Ce legislație este necesară pentru protejarea datelor în cloud? Cum vor fi afectate Data Centerele de trecerea la cloud? Au fost doar câteva din subiectele dezbătute la conferința care a adus împreună câțiva dintre binecunoscuții furnizori de cloud din lume – HP, SoftLayer, IBM, Google, Dell, Oracle sau Citrix  -, dar care marchează anul acesta și câteva absențe notabile – Microsoft, AWS (deși evanghelistul AWS Jeff Barr este prezent ca speaker) sau VMWare.

 

Între atât de multe subiecte și expozanți, dacă ar fi să alegem o frază sau un laitmotiv al evenimentului aceasta ar putea fi “migrarea către cloud”. Dacă anul trecut încă se mai discuta de noi soluții/propuneri în domeniul cloud, anul acest noutățile sunt mai puține, focusul fiind pe migrarea de la model non cloud la cloud și a ustensilelor necesare pentru a face această trecere. Conform Comisiei Europene, firmele de pe continent vor investi 45 de miliarde de euro în cloud computing până în 2020, însă majoritatea vor trebui să migreze de la soluțiile existente, focusul modelului cloud mutându-se astfel de la faza de convingere a pieței la cea de implementare/transformare către acest model. Există încă multe semne de întrebare legate de cloud, dar Europa pare să fi acceptat în sfârşit un model pe care America îl implementează cu succes de câțiva ani, model pe care se pregăteşte acum să-l şi transpună în realitate.

 

Astfel, pe lângă furnizorii de soluții cloud în infrastructură și aplicații, Cloud World Forum aduce pe scenă și nume ca Savvis, CohesiveFT, Dimension Data, Gigaspaces, Banktech (servicii specializate pentru companiile din domeniul financiar) – pentru a enumera numai câțiva din furnizorii care încearcă să convingă companiile că ei pot să facă cel mai ușor trecerea către cloud. Deseori aceste servicii de migrare sunt împachetate și cu oferte de infrastructură, făcând astfel IaaS (Infrastructure as a Service) să fie partea de cloud cea mai bine reprezentată la acest acest eveniment.

 

SoftLayer, cumpărat anul acesta de IBM, are cel mai impozant stand al evenimentului, mai mare chiar decât cele ale Google sau HP. Pe lângă el, Rackspace, Adapt, Interoute, Databarracks și-au prezentat soluțiile de cloud, anul acesta noutatea absolută fiind cloud-ul fără virtualizare sau altfel spus ”Bare Metal Cloud” – răspunsul companiilor de infrastructură la adresa limitărilor de performanță introduse de virtualizare în cloud și cu focus pe aplicațiile care au nevoie de performanță sporită, așa cum sunt cele de Big Data.

 

Cloud World Forum este colocat în acest an și cu Congresul Big Data, unul din subiectele cu interes în creștere din domeniul IT – interes justificat de creșterea exponențială a datelor produse de oameni și mașini în ultimii ani. Pentaho, ElasticSearch, GigaSpaces, CouchDB, MapR, Talend, Cloudant, Baysho, Gigaspaces, Detica vin toate cu soluții pentru acest domeniu. Dar mai multe despre Big Data Congress în articolul următor.

 

Ne întoarcem cu noutăți din a doua zi a evenimentului și cu un articol despre scena de start-up-uri din Mara Britanie.

 

Corespondentul Das Cloud la acest eveniment este Valentina Crișan. După o lungă carieră în domeniul telecom, a pornit de doi ani pe cont propriu ca și consultant în domeniul cloud computing, pariind pe faptul că acest model este modelul de viitor pentru consumul serviciilor IT. Este membru fondator al Eurocloud România și face voluntariat pentru promovarea și dezvoltarea pieței de cloud din România. O găsiți pe LinkedIn și Twitter povestind despre cloud și Big Data.

Alte articole

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/srv/users/serv...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35