Nu mergeți în Silicon Valley, e deja plin!


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Când toată lumea se uită spre Vest, poate ar trebui să priveşti peste umăr. Go East!

 

Undeva se construiește un orăşel destinat celor care activează în domeniul tehnologiei, de la startupuri la mari companii. La finalul proiectului, pe cele 400 de hectare vor lucra simultan 40.000 de oameni și vor fi găzduite 1.000 de startupuri – Atenţie!, 1.000 de startupuri ce vor fi scutite pe o perioadă de 10 ani de plata TVA și a impozitului pe profit.

 

Nu e un exerciţiu de imaginaţie. Acel oraș există şi poartă numele de Skolkovo, proiectul faraonic finanțat de statul rus cu două miliarde de dolari. Prin ce diferă el de Silicon Valley? ”E mai frig și e mai mic”, era răspunsul pe care îl dădea Katia Gaika, deputy director Skolkovo Foundation, într-o discuţie de anul trecut, la Kiev, cu Das Cloud. Iar clima s-ar putea să fie singurul lucru pe care rușii nu-l vor putea schimba niciodată. Dar lucrează și la asta. Un dom imens, mai spunea atunci Katia Gaika, va acoperi o bucată a complexului și va acumula căldură pe timpul verii pentru a crește temperatura interioară cu 10 grade Celsius în timpul iernii.

”România e cu siguranță o țară pe care o țintim datorită nivelului de penetrare al internetului și a domeniului outsourcing. Avem multe în comun cu România” – Viktoriya Tigipko

Emisarul blond al Skolkovo prezenta proiectul în octombrie 2012 la IDCEE, eveniment la care și anul acesta suntem parteneri media, cea mai mare conferință ucraineană pentru startupuri IT. Şi tot atunci am întrebat-o dacă va veni să prezinte proiectul și la evenimente din România. Răspunsul a fost scurt: ”România? Nu, România nu e pe listă”.

 

Skolkovo nu e singurul cu astfel de optică. O bună parte din ecosistemul tehnologic al statelor ex-sovietice – vezi marile fonduri de investiţii gen Russia Partners, Runa sau Almaz Capital – ajung rareori în România. Altfel stau însă lucrurile în cazul Ucrainei, o țară cu 45 de milioane de locuitori, mult mai apropiată geo-cultural de Rusia.

 

”Suntem un pod între Rusia și Vest”, spune Viktoriya Tigipko, directoare a TA Ventures, fondul de investiții care organizează IDCEE, într-o discuție pe Skype cu Das Cloud.

 

Câteva starupuri cunoscute – unele dintre ele au fost deja prezentate şi de Das Cloud în rubrica săptămânală Das Startup – au fost finanțate la IDCEE sau ulterior conferinței – Speaktoit (Siri-ul rusesc), serviciul de muzică Mixgar (Ungaria) sau Piano Media (Slovenia) și-au găsit investitori aici. La ediția de anul acesta din octombrie sunt așteptați 2.000 de participanți, dintre care în jur de 300 de investitori care administrează în total 30 de miliarde de dolari.

 

”Anul acesta începem puternic să ne concentrăm pe Europa de Est. În ultimii trei ani am investit mult marketing în asta, anul acesta o să fim într-adevăr concentrați pe Europa de Est.”, mai spune Viktoriya Tigipko. Şi spre deosebire de priorităţile Skolkovo, ”România e cu siguranță o țară pe care o țintim datorită nivelului de penetrare al internetului și a domeniului outsourcing. Avem multe în comun cu România.”

 

Ai un startup? Ne vedem la Kiev în octombrie? Das Cloud a obținut o reducere de 10% pentru orice bilet cumpărat de pe site cu codul ”[email protected]”.

 

 

 

Alte articole