Das Startup


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Dacă e marţi, nu mai e Belgia, ci Europa de Est. Cel puţin atunci când este vorba despre startupuri online. Atracţiile săptămânii vin din Rusia şi pot face bani chiar înainte de a fi lansate.

Yuri Milner © Gonzalo Fuentes (Reuters)

 

RUSIA

Din Rusia, cu investiţii. Serviciul rusesc online de booking hotelier Ostrovok a atras o investiţie de 25 de milioane de dolari de la un grup de angel investori locali, în frunte cu Yuri Milner, locul 98 în topul Forbes al miliardarilor Rusiei, cu o avere estimată la 1,1 miliarde de dolari. Ostrovok este una dintre atracţiile din .ru, reuşind să intre încă de la început în vizorul unor peşti mari precum Shervin Pishevar sau Edward Kaufman. Online de la sfârşitul lui 2010, a atras de atunci peste 38 de milioane de dolari, cu 13,6 de milioane de dolari în doar primul an de la lansare. Portalul înregistrează în fiecare lună peste un milion de vizitatori unici şi are o bază de peste 25.000 de hoteluri din Rusia.

 

Principalul rival al Ostrovok pare să fie portalul Oktogo, care a beneficiat la rândul său, luna trecută, de o rundă de investiţii de 11 milioane de dolari de la fondurile cu capital de risc Ventech Capital, Mangrove Capital Partners şi VTB Capital. Dacă e să ne uităm la datele Alexa, cele două siteuri sunt destul de apropiate ca poziţie. Totuşi, pe segmentul lor nu sunt de neglijat nici Travelmenu, portalul de turism finanţat de Runa Capital şi Almaz Capital, Travelata – dezvoltat de cehii de la agenţia Invia – sau Booking.com. În momentul de faţă, Oktogo poate intermedia rezervări în peste 10.000 de hoteluri din Rusia şi alte 250.000 din întreaga lume.

 

 38,6 milioane dolari – valoarea totală a investiţiilor atrase în cei doi ani de funcţionare ai Ostrovok

 

Şi tot în Rusia, SendMeBox – un serviciu care şi-a propus să facă mai uşoară viaţa cumpărătorilor online din Rusia prin realizarea unei platforme unice în limba rusă cu oferta produselor de pe siteurile de profil din străinătate – a obţinut o finanţare de 300.000 de dolari de la omul de afaceri Andrei Golovin şi fondul de investiţii Moscow Seed Fund. O investiţie deloc de neglijat, care duce valoarea de piaţă a companiei la 800.000 de dolari.

 

Dezvoltat de o echipă a retailerul online Newmans, serviciul va fi lansat abia peste câteva luni, dar pretinde că în momentul de faţă ar acoperi oferta a 50.000 de magazine, însumând peste 100 de milioane de produse.  “Siteul nostru poate fi descris ca şi un Yandex Market pentru shopping internaţional”, spune CEO-ul Stanislav Meshcheryako.

 

LITUANIA

Veşti bune de la acceleratorul lituanian StartupHighway, care a ridicat de la 14.000 la 30.000 de euro pragul investiţiilor în startupuri, graţie unui parteneriat încheiat cu fondul de risc de şase milioane de euro Practica Capital. Mai mult, dacă până de curând investiţiile se făceau în schimbul unui pachet de 10% din acţiuni, reprezentanţii incubatorului au anunţat diminuarea acestuia la 7,5%.

 

Fondat în 2011 de un grup de antreprenori şi experţi în finanţe din Vilnius, Practica Capital a început să investească abia la sfâşitul anului trecut. Interesaţi în special de startupuri din IT, au finanţat, printre alţii, cu 185.000 de euro CGTrader, o piaţă de modele 3D pentru designeri şi arişti, şi cu alte 153.000 de euro serviciul de transfer bancar TransferGo, ce facilitează transferurile internaţionale la un tarif fix de 2,5 lire sterline, la un comison de rată de schimb de 1,5%, în condiţiile în care banii ajung a doua zi.

 

În ceea ce priveşte StartupHighway, printre poveştile sale de succes se află platforma de comerţ online şi publishing Sellfy, serviciul web-analytics Relead şi revista interactivă Llamas Valley.

 

Analist independent şi colaborator permanent TechCrunch și Das Cloud, Natasha Starkell s-a specializat pe segmentul start-up-urilor din Estul Europei. Este născută în Rusia, dar locuiește în Germania, unde conduce GoalEurope, firma sa de consultanță. Pe Twitter o poți urmări la @natashastarkell.

Alte articole