Cronica unor boli vindecate


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

O soluție medicală mobilă ar putea salva de la moarte un sfert din populația României. Este dezvoltată de patru studenți timișoreni, care ne vor reprezenta în vară la concursul Microsoft Imagine Cup din Rusia.

Cum arată interfața aplicației Hchecked. Foto: Microsoft România

 

Andrei Avramescu, un tânăr blonduț cu un tricou alb pe care scrie “Hchecked”, stă pe scenă în fața unei săli aproape goale de la Universitatea Politehnică din București. E vineri după amiaza și lumea nu se prea înghesuie la un astfel de eveniment. Andrei are în față doar un juriu format din câțiva specialiști aflați acolo să aprecieze prestația echipei sale, formată din alți trei tineri. Sunt cu toții timișoreni, studenți la Politehnică, dar numai Andrei a fost ales să prezinte proiectul echipei sale.

 

În finala națională Imagine Cup, organizată de Microsoft, echipa MedScientists din care face parte Andrei a avut de înfruntat alte opt echipe pentru un bilet estival de Sankt Petersburg. Acolo unde urmează să se desfășoare o nouă ediție a Imagine Cup, iar Andrei Avramescu, Giuliano De Sabata, Diana Lascu și Roxana Pădurariu vor fi în avanposturi pentru a reprezenta tricolorul în perioada 8-11 iulie.

 

De la stânga la dreapta, echipa MedScientists: Roxana Pădurariu, Giuliano De Sabata, Diana Lascu, Andrei Avramescu. Foto: Microsoft România

“30% din cazurile de deces a pacienților suferind de boli cronice sunt cauzate de faptul că tratamentul nu a fost schimbat la timp”, prezintă Andrei contextul în care Hchecked ar putea să facă diferența între viață și moarte. Hchecked e o platformă de înregistrare și monitorizare a parametrilor sănătății pacienților, ce oferă notificări în timp real în cazul în care aceştia prezintă fluctuații alarmante în contextul predefinit de medic, după cum sună descrierea oficială a proiectului timișorean. Inițiativa sună promițător, fie şi numai dacă ne gândim la faptul că 23% din populația României suferă de o boală cronică.

 

Andrei nu a venit cu un PowerPoint la purtător, își așteaptă evaluatorii la standul din holul Universității Politehnice din București. Apelează, totuși, la colega sa Roxana, aflată pe un scaun în spatele juriului, pe care o recunoști de îndată după un tricou identic. “Colega mea de față este monitorizată cu senzori, inclusiv EKG. Datele provenite din sistemul de monitorizare sunt trimise către device-uri care rulează pe Windows Phone sau Windows 8. De aici datele sunt trimise mai departe către Azure Cloud. Pentru acest sistem inovator mai folosim și Windows workflow, care n-a mai fost folosit până acum în sistemul medical”, explică el.

 

Nu doar senzori de EKG se pot însă amplasa pe pielea pacientului. “Noi oferim o platformă deschisă pentru orice tip de senzori ce pot fi aleși atâta timp cât există un protocol sigur de comunicare. Fie el point-to-point, fie bluetooth, ca să nu existe posibilitatea de a interfera cu alți utilizatori”.

 

75.000 euro – estimarea costurilor pentru finalizarea unei versiuni comerciale a Hchecked

Prezentarea se încheie aici, juriul pare convins de argumentele sale și nu-i adresează nici o întrebare suplimentară. Câteva ore mai târziu, tinerilor timișoreni li se dă vestea cea mare: pleacă la Sankt Petersburg. În timpul scurs de la prezentarea jurizată și până la anunțul final, Das Cloud i-a prins în timp ce își dozau emoțiile în așteptarea rezultatelor și a aflat mai multe despre proiectul lor încă neîncoronat la acea vreme.

 

Cum funcționează mai precis Hchecked?

 

Andrei: Informațiile medicale ale pacientului sunt preluate printr-un acquisition data system și mai apoi trimise către un Windows Phone sau către alte device-uri cu Windows 8. De acolo informația merge mai departe, fie către Health Board (o platformă oferită pentru electronic health records de către Microsoft; aceasta oferă spațiu și securitate, fiind certificată de către Comisia Europeană să țină datele pacienților), fie sunt trimise printr-un serviciu de WCF (Windows Communciation Foundation) dacă avem nevoie de anumite filtrări. Acest WCF este un fel de apelare de metode la distanță. Practic, ca să poți să trimiți datele, le-ai trimis deja în cloud, iar acolo se procesează separat. Trimitem datele în cloud pentru a nu epuiza bateria telefonului.

 

Cum v-a venit ideea unui astfel de produs?

 

Diana: Fiecare dintre noi are în familie tot felul de bolnavi cronici. În plus, știm cu toții starea sistemului medical de la noi. Ni s-a părut interesantă partea asta medicală. Suntem cu toții participanți la olimpiade de matematică, așa că ne-a plăcut probabilistica. Am căutat, prin urmare, să combinăm aceste două categorii.

Cum arată produsul Hchecked în formă brută. Foto: Microsoft România

 

Ce e inovativ în ceea ce faceți voi?

 

Andrei: Cu ce venim noi inovativ, pentru că nu mai există o aplicație medicală care să facă încă acest lucru, este utilizarea Windows Workflow. Acest lucru oferă posibilitatea de a creea un sistem de tip trading system, la fel ca în mediul bursier, în care doctorul setează anumite criterii pentru fiecare pacient în parte și primește notificări inteligente despre starea bolii. Îl atenționează practic atunci când medicamentația administrată nu mai este adecvată stării bolii. În sensul că se depășesc parametri stabiliți.

 

Cum folosește doctorul un astfel de instrument?

 

Andrei: Dacă un doctor are 1.500 de pacienți, de exemplu, el setează niște parametri pentru fiecare pacient în parte. Când ieși din acei parametri, doctorul te cheamă la el pentru că știe că medicamentația nu mai este corectă. El nu mai trebuie să stea în fiecare zi să se uite la toți pacienții pentru că la un număr așa de mare de bolnavi nici măcar nu i-ar permite timpul. Doctorul poate lua astfel decizia de a schimba medicamentul sau poate să considere că încă ești într-un anumit stadiu de
normalitate.

 

Am mai implementat totodată o funcționalitate care, în momentul în care se întâmplă o situație de urgență, notifică doctorii din jurul pacientului pe o rază de câteva sute de metri (sau, mai corect, în funcție de cât de repede poate acesta ajunge la timp). Medicul trebuie să ajungă în maxim 3-5 minute, pentru că pentru un bolnav de boli cardio-vasculare, dacă se depășește acest timp, îl va găsi decerebrat. Singurul lucru pe care îl mai poate face este să-l ducă la spital pentru donare de organe. În multe dintre cazurile actuale, ambulanța ajunge la pacient însă doar creierul este cel care mai funcționează.

 

În clipa în care doctorul se setează ca “disponibil” în sistem, acesta primește o notificare de la pacient, o hartă către pacient, un scurt profil al acestuia, ca să știe cu cine are a face, însă fără numele pacientului, pentru că poate nu ajunge la el și nu vrem să-i dăm exact numele. Și, în acest fel, poate să îi acorde primul ajutor. În acest fel, nu mai depindem de ambulanță, nu mai depindem de alți factori.

 

Ce alți senzori mai folosiți în afară de EKG?

 

Andrei: În pachetul nostru de dezvoltare folosim deocamdată senzori de EKG (care verifică pulsul și diferiți factori ai inimii), galvanic skin response (care oferă informații despre rezistența pielii). Acesta din urmă este un domeniu foarte interesant, pentru că în viitor, prin rezistența pielii se va putea descoperi când va urma o criză de epilepsie în cazul unui pacient. Mai avem un senzor de air flow, pentru respirație, ca să descoperi dacă pacientul respiră regulat. Mai avem totodată un alt senzor pentru temperatură, ale cărui informații pot fi corelate de medic cu cele oferite de senzorul EKG.

“Dacă un doctor are 1.500 de pacienți, de exemplu, el setează niște parametri pentru fiecare pacient în parte. Când ieși din acei parametri, doctorul te cheamă la el” – Andrei Avramescu

 

Ce feedback aveți până acum din industrie?

 

Diana: Avem trei canale de distribuție: companiile de asigurări, spitale și ONG-uri. Cu toate avem legătura deja stabilită.

 

Andrei: Este evident că produsul nostru are nevoie de reclamă. Câștigarea Imagine Cup Romania ne va face, sperăm, reclamă în mai multe medii. Poate și credibilitate, pentru că anumiți oameni au considerat că ideea noastră este bună. Am avut, cum spuneam, contacte cu firme de asigurări și spitale, iar acești oameni sunt interesați. Mulți oameni sunt poate chiar extaziați de idee. Sunt inclusiv unii care ne-au spus: “Super, faceți produsul, eu mi l-aș cumpăra mâine”. Pentru a avea efect, sistemul trebuie însă implementat în întreg sistemul medical.

 

Ce costuri presupune lansarea acestui produs?

 

Andrei: Avem nevoie de 75.000 de euro pentru a ajunge la un produs ce poate fi vândut pe piață. În această sumă sunt incluse costurile de dezvoltare a software-ului, precum și cel al tool-urilor pe care le folosim. Noi acum folosim unele tool-uri pentru studenți, dar în momentul în care ai o firmă, sunt necesare anumite certificări.

 

“Echipa MedScientists cu proiectul HChecked, a prezentat o soluție pentru marile probleme ale telemedicinei: monitorizarea distribuită, la distanță, a parametrilor de sănătate ale pacienților, folosind dispozitive cu senzori foarte mici și notificări livrate pe dispozitivele mobile ale doctorilor”, explică alegerea făcută Petru Jucovschi, Technical Evangelist, Microsoft România și totodată membru al juriului Imagine Cup. “După părerea mea, soluția HChecked este cea mai bine împachetată soluție: idee, piață de desfacere, implementare și mod de vânzare. Să fii membrul unui juriu care își propune să aleagă cât mai corect cea mai bună idee, implementare și model de afacere este extrem de greu deorece toate cele 9 echipe finaliste au produse pentru clienți reali”.

 

Până la finala cea mare de la Sankt Petersburg, unde premiile totalizează 300.000 de euro, mai e cale lungă de străbătut. Lupta va fi strânsă și nu va fi ușor de obținut finanțare. Până atunci, ce ne rămâne de făcut e să-i ajutăm ca produsul lor să ajungă în atenția cât mai multor oameni. Un like și-un share la pagina lor de Facebook e un prim pas pe care-l putem face ca să le dăm o mână de ajutor.

 

Și ca să vă convingeți că merită efortul, urmăriți și un video de promovare pentru Hchecked:

 

Alte articole

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/srv/users/serv...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35