Un nou început


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Paradigmă rătăcită prin cărțile de istorie, ce prevestea tehnologizarea tuturor lucrurilor cu care interacționăm, the Internet of Things a fost un concept numai bun pentru documentare și cărți SF. Însă industria tech începe să-și revizuiască părerea.

Le Web Paris 2012 a adus în sală oameni interesați de Internet of Things

Micro Instrumentation and Telemtry System (MITS) lansa în 1975 Altair 8800, un kit destinat hobiștilor, ce astfel își puteau construi acasă primul calculator personal. Nu era însă primul asemenea kit, fiind precedat de Scelbi-8H, Mark-8 și alte câteva. Calculatorul venea cu plăci și controlere demontate, pe care cumpărătorul le lipea cu pistolul de lipit, după care putea încerca să scrie programe software mititele în limbaj de asamblare. Fiabil și ieftin, Altair 8800 a devenit un succes de piață și un punct de cotitură în industria tech.

 

În Silicon Valley, Homebrew Computer Club strângea zeci de pasionați în întâlniri regulate în care își prezentau unii altora proiectele la care lucrau. Printre ele şi Apple I, al doi dintre “Steve”-i clubului, Jobs şi Wozniak. Între timp, calculatoarele personale au devenit o industrie uriașă, a născut câțiva din giganții tech de astăzi (Apple, Dell, HP, Microsoft etc.) și a ajuns la maturitate.

 

În 2008, un producător de electronice din Italia punea pe piață kitul Arduino, o placă integrată de mici dimensiuni ce conținea procesor, memorie proprie și porturi de interfațare cu alte echipamente. Începutul a fost lent, dar succesul a venit peste aproape trei ani. Patru ani mai târziu, Raspberry Foundation lansa Raspberry PI, o placă integrată de dimensiunea unui card de credit, destinat inițial educării elevilor.

Revoluția hardware-ului a început, dar mai are nevoie de timp pentru a ajunge la maturitate

Apariția Arduino și Raspberry PI au generat o adevarată revoluție, un come-back fantastic al hardware-ului datorat democratizării inovației. Puterea de procesare, dimensiunile mici și prețul redus i-a ajutat pe pasionații de hardware să-și dezvolte gadget-uri proprii. În paralel, costul scăzut al senzorilor, creșterea numărului de smartphones sau apariția unor situri de crowdsourcing precum Indiegogo sau Kickstarter au completat peisajul și au făcut ca 2012 să fie considerat anul startupurilor hardware.

Deloc întâmplător, Le Web Paris 2012 a avut ca temă The Internet of Things. O paradigmă rătăcită prin cărțile de istorie, ce prevestea tehnologizarea tuturor lucrurilor cu care interacționăm, the Internet of Things a fost numai bun pentru documentare și cărți SF. Însă industria tech începe să-și revizuiască părerea.

 

Dacă până în 2012 LeWeb includea în mare parte reprezentanți ai marilor companii de tech și nu numai, anul trecut am văzut o lungă listă de startups: Nest, Interaxon, SmartThings, Orbotix, Double Robotics, Withings, NinjaBlocks și altele. Semn evident că industria este la început, dar și că potențialul său devine tot mai evident.

 

Multe dintre ele par a fi extensii ale telefonului mobil: un set de senzori ce culeg date și le transportă, via cloud, pe smartphone. Altele sunt asemănătoare vechilor chituri de calculatoare personale vândute către pasionați. SmartThings și NinjaBlocks, bunăoară, oferă seturi de senzori și un hub care colectează informațiile și cu ajutorul căruia poți crea diverse legături între obiectele din casă: jaluzelele de la fereastră sunt ridicate automat când te trezeşti, primești un SMS pe telefonul mobil atunci când cățelul iese din curte graţie unui senzor așezat pe zgardă și multe altele.

 

Suntem deja în punctul de inflexiune? Vor începe aceste tehnologii să își facă locul în viața noastră de zi cu zi?

 

Probabil că încă nu. Revoluția hardware-ului a început, dar mai are nevoie de timp pentru a ajunge la maturitate. Kiturile hardware sunt încă suficient de scumpe și mari pentru a nu putea fi utilizate pe scară largă. Multe dintre dispozitivele create nu au capacitatea de a stoca local și a procesa date, iar toate deciziile sunt luate de către utilizator.

 

Următorul pas al dezvoltării ar putea fi apariția platformelor standard, ce ar permite ca aceleași aplicații să fie rulate pe mai multe dispozitive, iar acestea să comunice între ele independent. Este însă greu de crezut că acest lucru se va întâmpla pe scară largă până în momentul în care marii producători de hardware și electrocasnice nu vor intra în joc. Singura excepție sunt zvonurile tot mai pronunțate despre ceasul Apple, datorate probabil și succesului extraordinar al Pebble, ceasul smartphone ce a avut cea mai mare rată de suprasubscriere din istoria Kickstarter.

 

Pentru industria de hardware destinat consumatorilor, ultimii ani au constituit un nou început, iar inovația este din nou la ordinea zilei. Să ne bucurăm de ea.

 

 

Bogdan Iordache este organizatorul conferințelor How To Web. În luna martie a fost numit Program Manager al Springboard IoT 2013 în Cambridge (Marea Britanie), primul program european de accelerare destinat startupurilor IoT / hardware/

 

 

Alte articole