Să vină artileria grea!


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Cea mai mare fundație americană din România vine cu o abordare nouă pe scena stimulării apariției de startupuri tech.

Imagine din seria Inventors&Discoveries a lui Selman Hoşgör: http://bit.ly/16Rkuyp

 

La-nceput au fost premisele. Trei la număr, după cum aminteşte Paula Apreutesei, director de program în cadrul Romanian-American Foundation (RAF), într-o discuție cu Das Cloud din sala de ședințe a fundației.

 

În primul rând, există în România o tradiție a școlilor de matematică, fizică a materialelor și tehnologia informației. Apoi, există niște nevoie care pot fi acoperite prin tehnologie, iar în al treilea rând, ”este un moment acum, o re-renaștere, tendința revoluționară a ”internet-of-things”.

Adică, mai sintetic spus, răspunsurile la întrebările “Cine?”, “De ce?” și “Ce?” care au dus la nașterea unui program de granturi acordate de RAF. Programul e structurat în mai multe etape, iar prima dintre acestea, cea de acordare a unor granturi de cercetare aplicată, va începe în scurt timp, după definitivarea condițiilor de aplicare.

 

”În cazul granturilor de cercetare aplicată vrem să identificăm echipe de 2-4 cercetători care să vină cu o idee și pe care să-i sprijinim (financiar n.red.) timp de câteva luni”, explică Paula Apreutesei. ”Apoi urmează un al doilea tip de granturi, cele antreprenoriale, în care echipele nu mai primesc direct finanțare ci intră într-un program de asistență comercială și sunt intruiți în etapa de early-stage technical development până la realizarea unui plan de afaceri. ”

”Inovația trebuie gândită în termeni sociali. În ce măsură răspunde unei nevoie? Altfel e artă pentru artă” – Paula Apreutesei, RAF

 

O descriere ce nu e neapărat diferită de cele ale altor programe de accelerare apărute în România ultimului an. Programe ce încearcă să adune la un loc oameni sau echipe dispersate de oameni cu pregătire în tehnologie, rod al sistemului educațional tehnic românesc, pe care să-i înarmeze cu cunoștințe economice de dezvoltare comercială a unor produse. Totul pentru a-i face apți să plece la un război ale cărui rezultate se văd pe balanța contabilă. Din această perspectivă, Innovation Labs e infanteria ușoară, iar recruţii săi, studenți de la Politehnică în ani terminali, au fost selectați pentru a fi mentorați de o echipă de antreprenori tech în funcţie de ideile lor de produse. TechAngels (și într-o mai mică măsură StartupSpotlight din cadrul HowToWeb) e infanteria grea, formată din echipe deja închegate şi cu un produs funcțional. Iar Venture Connect e cavaleria, o armă rară în România, formată din antreprenori tech cu produse transformate în afaceri funcționale și care primesc finanțare pentru dezvoltarea lor în schimbul unei părți din acțiuni.

 

Programul de granturi ARTIE (Applied Research, Technological Innovation and Entrepreneurship) al celor de la RAF (cel mai mare ONG din România finanțat din bani americani) caută artileria – cercetători care să dezvolte produse cu rază lungă de acțiune. Paula Apreutesei vorbește despre aplicarea tehnologiei în sectoare ca agricultură, mediu înconjurător, economie, medicină. Adică aplicații care răspund unor nevoi câtă vreme entertainment-ul nu este unul dintre ele. Pentru a vedea şi o dimensiune concretă  a bazei potenţiale de recruţi, să spunem că estimările vorbesc (document pdf) despre 10.000 de cercetători români care lucrează în diverse institute de cercetare românești, plus alți 15.000 de care lucrează în străinătate.

 

Într-adevăr, există un potențial imens în a-i face pe cei care lucrează în cercetare să privească puțin mai aproape de ei, mai spre nevoile concrete ale oamenilor, nu neapărat spre cele ale omenirii. Mulți dintre ei lucrează în cercetare fundamentală, cea care duce la descoperirea unor noi legi în fizică, bunăoară, și nu în cercetarea aplicată, cea care caută soluții la o anumită necesitate socială. La fel ca şi artileria, au o viteză de deplasare scăzută pe frontul de luptă.

 

Dar programul RAF, croit după modelul Pathfinder al Universității Cambridge, mai are un atu important pentru a-i mobiliza pe cei reticenţi. În loc de seed money, cercetătorii vor primi, așa cum sunt obișnuiți, un grant de cercetare, care, cel mai probabil – la data redactării acestui articol nu erau finalizate criteriile de selecție – nu implică înstrăinarea către finanțator a unor părți sociale sau de proprietate intelectuală. Paula Apreutesei pomenește termenul de ”venture philantropy” pentru a motiva interesul RAF pentru proiectele aflate în aşa-numitul “early-stage”

 

În următorii ani, RAF – ”a gift from the american people”, aşa cum e scris pe cărțile de vizită ale membrilor – ar putea aloca în România până la 150 de milioane de dolari inclusiv pentru finanțare de proiecte în ARTIE. Acești bani reprezintă profitul pe care l-au înregistrat americanii de la Romanian American Enterprise Fund (RAEF), un fond de investiții capitalizat de congresul american începând cu 1994. Una din investițiile făcute de RAEF a fost în BitDefender, probabil singurul avion cu reacție din armata română a startupurilor tehnologice.

UPDATE 21 mai 2013: Pe site-ul Artie a fost publicat ghidul de aplicare pentru granturi de până la 80.000 de dolari. Termenul limită de înscriere a proiectelor este 25 mai.

 

Recomandarea redacției: Daniel Enache vorbește în ”Perseverare diabolicum” despre drumul greu către inovație și cum diferă ea de invenție. 

 

 

Alte articole