Discursul șefului Deutsche Telekom de la Barcelona


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Cum trebuie să se reinventeze industria operatorilor telecom?

Rene Obermann, Deutsche Telekom. Credit: Berliner Zeitung

 

Rene Obermann a avut alocat pentru discursul său de la Barcelona Mobile Congress un timp de 15 minute. Germanul, șef peste Deutsche Telekom, unul din cele mai mari grupuri de telecomunicații din lume ce deține în România Romtelecom și Cosmote, l-a depășit. A vorbit cu 20 de secunde mai mult.

 

Într-o cadență alertă, a făcut o descriere a industriei telecom de acum, vorbind în primul rând ca reprezentant al breslei și abia apoi ca șef al operatorului german. La sfârșitul anului urmează oricum să plece de la conducerea grupului pentru a începe o afacere proprie. Care sunt problemele cu care se confruntă și cum pot evita operatorii să ajungă niște banali furnizori de ”țeavă”? Dacă vrei să înțelegi transformările dar și spaimele prin care trec marii operatori telecom în acest moment, discursul lui Obermann e o bună introducere.

 

Traficul de date crește, la fel și veniturile din el

Traficul de date în rețelele mobile crește puternic, noroc cu tehnologia LTE care permite viteze de transfer mai mari, adoptată de mai mulți operatori din Europa. Pentru Deutsche Telekom traficul de date a crescut cu 70% dar și creșterea veniturilor din această zonă a fost una de ”două cifre” procentuale.

 

Folosirea WiFi pentru a scădea tarifele

<<Apeluri nelimitate în rețea sau în afara rețelei. SMS-uri nelimitate. Trafic de date nelimitat. Totul pentru 19 dolari pe lună.>> Aceasta e oferta Republic Wireless, un operator MVNO american care funcționează după un model nou: doar atunci când nu ai acces la o rețea WiFi telefonul tău va folosi antenele de telefonie mobilă. Tendință spre planuri tarifare fără limite (de trafic și voce) și nevoia de a folosi WiFi au fost punctate și de șeful Deutsche Telekom.

 

Investiții în startupuri

Companiile telecom ar trebui să fie mai deschise. Rene Obermann a dat exemplul T-Ventures, brațul de venture capital al Deutsche Telekom care a investit în mai mult de 80 de startupuri, printre care și MyTaxy.

 

Luptă împotriva reglementării

În cea mai mare parte a discursului său, șeful Deutsche Telekom a condamnat măsurile de reglementare aplicate industriei telecom punând chiar în discuție necesitatea existenței lor. În opinia lui Rene Obermann intervențiile de reglemenare sunt un lucru ”destul de tâmpit” iar operatorii telecom ar trebui să facă mai mult decât ”să mormăie”.

 

 

 

Pe larg, speech-ul lui Rene Obermann, în continuare. Sublinierile aparțin Das Cloud.

 

“Rețelele sunt resurse vitale pentru viitor și sunt condiție prealabilă pentru orice altceva așa că hai să ne uităm la acest lucru în detaliu mai mult. Câteva lucruri:

Deficitul de spectru, regulamentele din sectorul telecom, licitatii de spectru, extrataxe, explozie de trafic, creșteri de prețuri și nevoi de investiții fără precedent. Asta este o situație importantă. Creșterea traficului este rapidă, anul trecut am avut (Deutsche Telekom n.red.) creștere de 70% față de 2011. Veniturile din date au crescut de asemenea, ca să fim corecți, în cazul nostru este o creștere de două cifre. 70%, creșterea traficului și rata de creștere este de așteptat să rămână atât de mare pentru anii următori. Traficul de internet global până în 2020, am văzut o proiecție recentă a unei instituții publice, e preconizat să ajungă la 40 de zetabytes ceea ce reprezintă o creștere masivă în anii următori. Numărul utilizatorilor de internet mobil se vor dubla de la 950 milioane la aproape 1,9 miliarde până în 2015. Numere atât de impresionante!

 

În același timp, avem scăderi de preț, din nou, datorită presiunii concurențiale, concurența este bună. Văd drept pozitiv lucrul ăsta deoarece va atrage mai mulți clienți care sunt dispuși să plătească prețuri echitabile. Deci, eu cred că tendința merge spre tarifele plate și acest lucru nu este neapărat un lucru rău.

 

Ceea ce cred că este destul de tâmpit gândit sunt de fapt intervențiile viitoare și complet inutile de reglementare în acest întreg ecosistem, cu toate reducerile pe care am fost obligați să le facem la tarifele de terminare ale apelurilor (operatorul clientului care primește un apel din altă rețea trebuie să primească o taxă minimă de la operatorul care deține rețeaua de unde a fost generat apelul n.red.) Reducerile taxelor de terminare a apelurilor vor merge mai departe și mai departe și cred că nu are sens deoarece trebuie oricum să investim o mulțime de bani și nu cred că avem nevoie, de fapt, de instituții de reglementare care să intervină în acest mediu foarte competitiv. Servicii gratuite și inovative over-the-top ne iau o parte a veniturilor din voce. Asta e viața și trebuie să ne confruntăm cu ea.

 

Prețurile au scăzut cu 90% față de anii ’90. Doar descriu realitatea, trebuie să o confruntăm. Apoi avem reglementare. Și în această problemă cred că ar trebui să facem mai mult decât să mormăim ci ar trebui să ne mobilizăm împotrivă pentru că este ceva greșit. Mai întâi de toate, am ceva împotriva reducerii tarifelor de terminare a apelurilor mobile, reglementarea serviciilor de roaming, toate aceste lucruri care iau bani de la industria noastră, dar mai important, nu sunt de acord cu modul în care este spectrul alocat. Proiectele de licitație sunt făcute în așa fel încât rezultatul este maximizat. Spectrul de frecvențe este o resursă foarte rară, industria are nevoie de spectru, clienții au nevoie de el. Toată lumea care vrea să utilizeze serviciile de date mobile are nevoie de niște spectru de frecvențe și, prin urmare, spectrul de frecvențe nu ar trebui să fie scos la licitație așa cum se întâmplă acum, deoarece este pur și simplu greșit să scoți banii din această industrie într-un mod care îl pune pe client să plătească. Deci, modul cum este alocat spectrul ar trebui să fie schimbat. Apoi avem extrataxe, nici nu cred că ar trebui să ne obosim să vorbim despre asta, e greșit și prost, în același timp avem nevoie să facem investiții fără precedent, trebuie să facem upgrade de rețelelor, din fericire, avem super-performanța LTE, LTE poate fi în continuare dezvoltat în LTE advanced și așa mai departe.

 

Lucrul pe care aș dori să-l menționez despre semnale pozitive din partea celor care alocă spectrul din Europa este că, odată cu digital dividend, spectrul de frecvențe radio suplimentar a fost alocat operatorilor de telefonie mobilă, care a fost un pas foarte bun, dar, în general, spectrul de frecvențe suplimentare vor urma până la conferința WRC din 15. Dar cred că decât să discutăm separat doar anumite părți ale alocarea spectrului de frecvențe, părți din banda de 700MHz, cred că ar trebui să fie alocat spectrul disponibil într-un singur lot mai degrabă decât alocarea lui în bucăți.

 

Deci, chiar și cu eficiența ridicată a noilor rețele, vom avea de construit o infrastructură de nouă generație pentru a ne pregăti de cererea viitoare și va fi nevoie de mai mult fiber-to-the-home și, pe termen lung, de fiber-to-the-building, fibra va fi infrastructura din spate (backhaull) pentru rețelele fără fir, astfel încât, din nou, nevoie de investiții fără precedent, trebuie să ne confruntăm cu asta. Acestea sunt condițiile de bază pentru operatorii telecom și … știți paradigma over-the-top (deasupra vârfului)? Stiți ce înseamnă, paradigma over the top? E foarte simplu: eu investesc, tu iei profitul. Ca urmare ați văzut, piața de capital reacționează, arătând o nu atât de mare (pe cât ar trebui n.red.) diferență față de stocurile noi (acțiunile companiilor noi la bursă n.red.), astfel încât trebuie să facem ceva în această privință, deoarece pe termen lung acest lucru e nesustenabil, după cum vă puteți imagina. Nu e sustenabil ca rețelele să facă toate investițiile și pentru restul părților implicate să fie doar o plimbare gratuită (eng. free ride). Acesta nu va funcționa pe termen lung. În special atunci când resursele de spectru sunt atât de puține și capacitatea este limitată. Deci, vestea bună, suntem în schimbare pentru a deveni mai eficienți, vom înțelege cum să inovăm, cel puțin mai bine decât în ​​trecut, vom înțelege cum să construim rețele mult mai eficiente și, știți ceva, noi credem că există un viitor bun în fața noastră. Să ne uităm la ceea ce trebuie să facem:

– Evoluția tehnologiei, avem cicluri scurte de inovare în domeniul tehnologiei de rețea de la GSM la LTE, există inovare constantă pe cicluri din ce în ce mai scurte care înseamnă, de asemenea, amortizare mai scurtă. Avem nevoie de toată eficiența pe care o putem obține.

– Modele de comunicare evolueaza de la rețelele sociale către platforme de comunicare bogate, nu ar trebui să blocăm asta.

– Virtualizare. Totul este în nor, norul nu doar creează eficiență ci, de asemenea, schimbă într-adevăr modul în care facem lucrurile.

– Internetul lucrurilor evoluează rapid, prognoza spune că vom avea până la 50 de miliarde de dispozitive conectate, toate acestea înseamnă un singur lucru: traficul va exploda, totul va fi conectat și asta necesită un mod cu totul nou de a construi și administra rețele. Rețelele vor fi resurse foarte importante pentru ca aceste schimbări să se întâmple.

 

Companiile telecom trebuie să îmbrățișeze inovația mai agresiv, în primul rând prin parteneriate, prin a începe să se vadă și să acționeze ca platforme, deschizându-se către terți furnizori de servicii. E însă necesară o schimbare majoră de cultură pentru companiile telecom.

Ce înțeleg prin rețele inteligente? Adică rețele integrate, care fac uz de tot spectrul disponibil, dar, de asemenea, de spectrul nelicențiat. O integrare a tehnologiilor în așa fel încât clientul poate avea o conectivitate fără întreruperi oriunde s-ar duce și nu trebuie să își facă griji cu privire la planul lui tarifar sau prețuri deoarece într-adevăr ar trebui să fie doar un plan de preț pentru un tip de conectivitate oriunde te duci. În total, simplu, transparent, ușor de utilizat. Dar noi trebuie să facem uz de toate tehnologiile și să le aducem să lucreze împreună, de la WiFi la WiFi de generație nouă, integrat cu LTE sau UMTS.

Vorbim de secole despre migrarea IP-urilor, vorbim de ea din anii 90 dar în sfârșit începe să se întâmple. Avem un proiect de care suntem foarte mândri, este primul proiect de acest gen, se numește Terastream. Facem acest lucru în Croația, o piață pilot pentru noi, migrația IP-urilor se întâmplă acolo cu mare viteză.

 

(Despre video-streaming în rețelele de telefonie mobilă n.red.):

Nu cred că pe termen lung putem trata toate serviciile în același mod. Din cauza constrângerilor ce țin de capacitate. Avem nevoie de a adopta acest lucru. Eu nu vorbesc despre cenzură, nu neg principiile neutralității, chiar deloc, ceea ce spun este că unele servicii vor necesita o calitate diferită a tehnologiilor de management de acolo, ar trebui să le dezvoltăm cu atenție și  … ar trebui să ne folosim de ele.

Deci, acestea sunt lucrurile despre care vreau să vorbesc. Rețele inteligente, nu e nevoie de un nou model de rețea și asta e cheia.

Despre serviciile noastre, două lucruri: trebuie să ne considerăm ca facilitatori (enablers). Putem oferi o mulțime de API-uri pentru terți: autentificare, autorizare, mesagerie pentru a numi doar câteva.

 

Pe de altă parte, există oportunități pentru noi să ne diferențiem: securitate Internet, putem furniza securitate. Astfel încât să ne putem folosi de pârghiile acestui tip de competențe, cum ar fi plățile mobile și așa mai departe.

Deci, există oportunități pentru noi ca un stimulent, ca un partener și de asemenea, există oportunități de a ne diferenția.

 

Și cel mai important, trebuie să trecem printr-o schimbare culturală deoarece companiile telecom de acum trebuie să coopereze și să se concureze. Ar trebui să fie deschise.

Acum avem un portofoliu de investiții de mai mult de 80 de companii startup. (prin T-Ventures n.red.).

Trebuie să devenim o platformă de distribuție gigantică de conținut digital dar asta o să dureze foarte mult. Trebuie să fim mult mai deschiși. Pentru companiile mici, să coopereze cu mari companii telecom poate fi dureros pentru că, știți, unii dintre noi tind să devină birocratici. Cooperarea este cheia, concurența este inevitabilă.

Ca rezumat: trebuie să facem mai mult cu mai puțin.”

Alte articole

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/srv/users/serv...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35