SXSW: raiul geek e chic


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

South by Southwest (SXSW) împlinește în acest an 20 de ani. Cel mai mare festival din SUA dedicat geekșilor reunește încă o dată cele mai inovative concepte din tehnologie, muzică și film.

 

Foto: digitaltrends.com

La fiecare început de primăvară, Austin, Texas, găzduiește timp de 10 zile (8-17 martie), SXSW, cel mai mare festival alternativ din lume de tehnologie, muzică și film. Transformat tot mai mult, după cum observă USA Today, într-o conferință tech mainstream asemănătoare CES-ului din Vegas sau Mobile World Congress-ului barcelonez, festivalul texan reușește să atragă anual vreo 50.000 de participanți.

După trei zile de festival și de urechi ciulite la ce se petrece în Austin, vă facem o listă cu noutățile și trendurile care ne-au atras atenția

 

Iniţial un festival de muzică, SXSW s-a transformat din 1994 într-o scenă și pentru zona de film și cea interactivă. De altfel, hub-ul digital și cel de film sunt cele mai active în aceste zile de început ale petrecerii din cel mai mare oraș texan. De mâine intră în priză și muzica, şi o face cu cu trupe una și una: Depeche Mode, Nicolas Jaar, Bonobo, The Bug, Soul Clap, XXYYXX sau Daedelus.

 

După trei zile de festival și de urechi ciulite la ce se petrece în Austin, vă facem o scurtă listă cu noutățile și trendurile care ne-au atras atenția până acum.

 

Avântul web-ului local (interactiv)

 

În cele trei zile de festival scurse până acum, am numărat deja câteva nume grele din zona de tech și science care au urcat pe scenă pentru a propovădui cunoașterea. Al Gore și-a motivat decizia de a vinde rețeaua Current TV celor de la Al Jazeera. Elon Musk, fondatorul companiei de transport spațial SpaceX, a înmuiat audiența anunțând că ar vrea să moară pe Marte (și nu în urma unei coliziuni). Google a avut stand special, unde a prezentat o pereche de pantofi care vorbesc! Achtung! Nu e nicidecum un nou gadget, ci doar un proiect artistic. Un stand special a avut și Mashable, al cărui cap de afiș a fost celebra pisică ajunsă meme, Grumpy Cat.

 

 

La fel de multă vâlvă au făcut însă și câteva noi startup-uri, cu servicii localizate, ce anunță avântul web-ului local, după cum observă Time. ZimRide și Lyft (două servicii de car sharing) și Zaarly (care reunește provideri de servicii locale) sunt câteva exemple în acest sens. SXSW s-a transformat tot mai mult dintr-o platformă de sesiuni și de recrutat angajați într-una de creat relații cu clienții și detectat diverse trenduri, observă, pe bună dreptate, Gaston Legorburu de la SapientNitro, agenție de marketing interactiv.

 

Scannerul 3D de birou (interactiv)

 

MakerBot Digitizer

 

MakerBot, compania specializată în printing 3D, a anunțat la SXSW un nou produs ce va fi adăugat ecosistemului deja consacrat. Bre Pettis, fondatorul MakerBot, a susținut un keynote, ocazie cu care a anunțat MakerBot Digitizer, un scanner digital 3D, care poate scana obiecte de 20cm / 20cm pentru a le face mai apoi o replică fidelă. Niște lasere, o cameră și o platformă rotativă. Încet-încet, se pare că ne îndreptăm dinspre o societate de consumatori înspre una de producători, vrea să ne asigure Pettis, care a mai spus că lansarea Digitizer-ului pe piață va avea loc în toamnă. Pentru precomenzi, vă puteți deja înscrie aici.

 

Life logging (interactiv)

 

Un alt device care și-a făcut apariția, de data asta în carne și oase, la SXSW, este Memoto. E vorba de o cameră la purtător ce face fotografii în jur și pe care cei preocupați până peste măsură de trendul quantified self sigur și-o vor dori cu siguranţă. Una e să faci din când în când sharing pe Facebook la poze făcute cu mobilul, alta e să ai un dispozitiv care să surprindă cadre cât mai naturale cu tot ce e în jurul tău din 30 în 30 de secunde. Se poate atașa de guler sau purta pur și simplu la gât pe post de medalion. Memoto se stinge atunci când e întuneric, când e pus cu fața în jos sau când e băgat într-un buzunar.

 

 

Produsă de un startup suedez fondat în 2001, Memoto costă 279 de dolari și oferă un an de stocat imagini în cloud. S-au înregistrat deja peste 3.000 de comenzi pentru Memoto, iar livrările vor începe la sfârșitul lui aprilie. Martin Kallstrom, fondatorul companiei, crede cu tărie în serendipity și în conceptul de life logging: “Importante nu sunt doar lucrurile despre care tu crezi că le vrei memorate. Adesea, momentele banale se pot dovedi speciale. Și unica modalitate prin care ne putem da seama de asta e să surprindem totul din jur”.

 

Hawking (film)

 

Stephen Hawking

 

La SXSW are loc premiera filmului “Hawking”, dedicată vieții cunoscutului om de știință Stephen Hawking. Pelicula oferă acces exclusiv la viața fizicianului, povestită în mare parte chiar de el. Sunt scoase în evidență anumite momente din viața sa, precum copilăria și studenția, acompaniate de filmări recente cu rutina sa zilnică de acasă, dar şi cu munca de la University of Cambridge. Portretul este întregit cu imagini de arhivă, completate cu interviuri oferite de către membri ai familiei, prieteni și colegi.

 

Șuie Paparude (muzică)

 

Una dintre cele mai tari trupe de electro din România, Șuie Paparude, va fi prezentă anul acesta pe una dintre scenele de la SXSW. Trupa va concerta mâine (12 martie) și sâmbătă (16 martie). Să ne încălzim până atunci cu “Moartea Boxelor”.

 

Alte articole

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/srv/users/serv...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35