O scurtă incursiune în creierul Google


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

O aplicație ascunsă de Spreadsheet din Google Drive permite să faci o listă cu aproape orice. Trebuie doar să oferi două exemple și lista se completează automat. Aruncați o privire să vedeți cum Google vede lumea din jur.

 

gif creator

 

Acum câteva zile, Tech Crunch a arătat cum o coloană de tabel din Google Drive se poate genera automat doar introducând doi termeni asemănători, unul sub celălalt în coloana cu pricina. După ce-ai selectat numele celor două tipuri de beri, așa cum a făcut Drew Olanoff, și ai tras în jos cu mouse-ul de cele două celule selectate, apăsând totodată tasta Control (pentru Windows) sau Option (pentru Mac), aplicația va umple automat următoarele celule cu alte nume de bere.

 

“Se pare că celor de la Google chiar le place berea”, spune editorul Tech Crunch, ferm convins că aceste categorii fuseseră create în prealabil de angajații Google. Se pare însă, observă cei de la publicația BuzzFeed, că listele sunt extrase direct din marea bază de date Google, cu ajutorul unui algoritm ce creează seturi sau categorii de cuvinte și nume comune. E, prin urmare, un exemplu prin care Google este capabil să facă asocieri de cuvinte dintr-o anumită categorie, nicidecum vreo inginerie proprie. Mai pe șleau spus, un exemplu al modului în care inteligența colectivă a internetului asociază diverse lucruri între ele.

 

În afara de marea listă de beri peste care a dat TechCrunch, aplicația poate fi folosită pentru aproape orice, astfel că e numai bună de utilizat atunci când vrem să realizăm un sondaj și nu avem chef să completăm de mână cele 40 de județe ale României, de exemplu.

 

Ne-am jucat și noi puțin cu aplicația și iată ce ne-a ieșit. Unele se leagă de minune, altele ne arată că asocierile făcute de internauții din toată lumea nu sunt întotdeauna cele mai fericite.

 

 

 

 

 

Alte articole