Windows Update error 561000000 EUR


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

O banală linie de cod uitată la un update pentru Windows 7 i-a costat scump pe cei de la Microsoft: o amendă de 561 de milioane de euro de la Comisia Europeană. Aceeaşi CE care a pus acum ochii pe Google, companie pasibilă de o amendă poate chiar mai substanțială.

Credit: blog.nus.edu.sg

 

Veche de aproape 15 ani, disputa dintre Microsoft și păzitorii domeniului concurenței la nivel european a mai escaladat o dată. Ieri, Comisia Europeană (CE), prin vocea lui Joaquin Almunia, comisarul european însărcinat cu problemele de concurență, a mai jupuit compania condusă de Steve Ballmer de 561 de milioane de euro. Amenda vine după ce Microsoft nu a respectat angajamentele luate la finalul lui 2009, când a promis să nu mai facă abuz de poziția sa dominantă pe piața browserelor. În toți acești ani, Microsoft a plătit amenzi în valoare de peste 1,6 miliarde de euro, la care nici nu punem la socoteală cheltuielile pentru avocați.

 

Amenda de ieri, una dintre cele mai mari primite într-un caz anti-trust, vine ca urmare a faptului că, în perioada mai 2011 – iulie 2012, Microsoft nu a oferit utilizatorilor săi europeni opțiunea de a-şi alege singuri browserul în momentul logării pe computere cu sistem de operare Windows. Concret, o linie de cod pe care programatorii Microsoft au uitat să o includă în update-ul Service Pack 1 al Windows 7, şi care ar fi oferit automat posibilitatea de alegere a unui browser. Potrivit unui comunicat de presă al CE, 15 milioane de utilizatori europeni au fost afectați de această gafă a companiei americane. Microsoft, pe de altă parte, admite că e vorba chiar de un număr mai mare: 28 de milioane. Oricare ar fi numărul utilizatorilor, un lucru e clar: acestora nu li s-a oferit alternative precum Chrome, Firefox, Safari sau orice alt browser web.

 

Defalcată, amenda primită de Microsoft înseamnă aproximativ 37 de euro plătiți de gigant fiecărui utilizator afectat și un total de 1,3 milioane de euro pentru fiecare zi în care Microsoft n-a oferit și alte alternative de browsing în afara Internet Explorer. Cu toate acestea, amenda ar fi putut ustura mult mai tare: CE putea să ceară până la 10% din veniturile fiscale ale Microsoft din 2012, ceea ce ar fi echivalat cu 5,9 miliarde de euro.

 

CE putea să ceară până la 10% din veniturile fiscale ale Microsoft din 2012, ceea ce ar fi echivalat cu 5,9 miliarde de euro.

Parte din concesia făcută de organismul european companiei americane ține de faptul că Microsoft a recunoscut eroarea făcută, pe care a semnalat-o la Bruxelles încă din iulie 2010. “Ne asumăm responsabilitatea integrală pentru eroarea tehnică ce a cauzat această problemă și am adresat scuzele noastre pentru aceasta eroare. Am pus la dispoziție Comisiei Europene o explicație completă și deschisă a situației și am implementat pașii necesari pentru îmbunătățirea procesului de dezvoltare software și a altor procese pentru a evita această problemă – sau orice incident similar – în viitor”, se arată într-un comunicat adresat Das Cloud de către reprezentanții Microsoft Corporation.

 

Penalizarea primită de Microsoft n-ar trebui să-i dea multe bătăi de cap lui Steve Ballmer and Co., susțin însă jurnaliștii de la Quartz. Asta pentru că Microsoft are 51 de miliarde de dolari profit în afara SUA, majoritatea obținuți pe piața europeană; profit pe care Microsoft refuză momentan să îi transfere pe teritoriu american, pentru că astfel ar fi nevoită să renunțe la 35% din această sumă pentru a plăti diverse taxe corporate.

 

Amendarea Microsoft este însă şi un avertisment pentru alți giganți tech. În speță, Google, pe care chiar Microsoft a pârât-o la Bruxelles pentru modul de funcționare al funcției de căutare pe internet, precum și pentru modelul de advertising folosit. Google se află în aceste momente în negocieri cu Comisia Europeană în ceea ce privește poziția sa dominantă în zona de căutare pe internet. În SUA, Google a ajuns la o înțelegere cu Federal Trade Commission, organism care se ocupă de aplicarea legii anti-trust. Dacă Google nu va ajunge la o înțelegere similară pe teren european, e foarte posibil să asistăm la o amendă încă și mai mare: 10% din veniturile fiscale ale Google sunt substanțial mai mari decât în cazul Microsoft.

Alte articole