Aplaudați moartea click-ului!


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Controlul gestual este pe cale să înlocuiască deja îmbătrânita interacțiune mouse/tastatură, dar şi mai sprintenul touchscreen. Rafturile magazinelor așteaptă în acest an o pleiadă de device-uri pe bază de gesturi care să completeze deja consacratele Kinect și Wii. Faceți cu mâna spre Leap Motion și MYO.

Credit: dawnadvertiser.wordpress.com

 

În 2013, vom ajunge, din păcate, la concluzia că industria tehnologică va rata ocazia să facă oficial prezentările următorului model de interacțiune între om și computer. Vechiul model de PC a ajuns deja la apogeu, iar lumea va căsca în continuare de plictiseală la vestea vreunui nou iPad, a unui device Android, a lansării unui Windows fără bug-uri (deşi în cazul ăsta n-am putea băga mâna în foc) sau a unui laptop mai subţire decât cel mai subţire laptop de până la el. Cel puţin aşa sună una dintre previziunile făcute la sfârșitul anului trecut de către compania de depistare a trendurilor Frog, numai că primele semnale din industrie par să o contrazică încă de pe acum. Pentru că vechea paradigmă are deja contra-candidați serioși, iar cel mai recent dintre ei se numește Leap Motion, care promite să facă din controlul mișcărilor următorul mouse pentru utilizatorii din întreaga lume.

 

Leap Motion va fi disponibil pe piață începând cu 13 martie, la un preț de 80 de dolari

Leap Motion este un hardware\software de control al mișcărilor capabil să transforme un banal PC într-o interfață demnă de Minority Report. Dar ce e mai tare şi mai tare e faptul că Leap Motion, despre care se tot aude de prin luna mai a anului trecut, când a fost anunțat pentru prima dată, va fi disponibil pe piață începând cu 13 martie, la prețul de 80 de dolari. Având o dimensiunea unei cutii de chibrituri, Leap Motion se plasează în fața computerului și funcționează precum un centru de control ce depistează mișcarea, fiind capabil să recunoască nu doar gesturi, ci și mâinile și chiar fiecare dintre cele 10 degete ale utilizatorilor. Acesta se conectează la computer printr-un port USB și e compatibil cu software ce rulează Windows 7 și 8, precum și Mac OSX 10.7 și 10.8. Compania producătoare susține că Leap Motion, care rulează la 290 de cadre pe secundă, este de 200 de ori mai senzitiv decât tehnologii de control ale mișcării precum Kinect-ul dezvoltat de Microsoft pentru Xbox 360.

 

Potrivit producătorilor, dezvoltatorii sunt în plin proces de creare a unei pleiade de aplicații, iar printre cei care și-au exprimat interesul să-l pună la lucru se numără Autodesk, Corel, Disney Interactive, Weather Channel și ZeptoLab (pentru cunoscutul joc Cut the Rope). Corel a și prezentat deja un video cu ce se poate desena în acest moment cu ajutorul Leap Motion:

 

 

Alții care s-au mai jucat la rândul lor cu capabilitățile Leap Motion sunt producătorii aplicației de to-do list Clear, care l-au integrat în ecosistemul OSX. Cu câteva mișcări de degete se pot completa tot felul de liste la fel de eficient ca atunci când comada se dă din clasicul mouse.

 

 

Leap Motion + Clear for Mac – Preview from Realmac Software on Vimeo.

 

Entuziasmul în jurul Leap Motion începe să capete contur, cei de la Quartz Magazine susținând chiar că 2013 este anul în care vom înceta să mai dăm clickuri și vom începe să ne unduim în fața monitoarelor. “Startul în revoluția gestuală l-a dat controlerul pentru jocuri dezvoltat de Nintendo pentru Wii, urmat la scurt timp după camerele cu infraroșu de pe Xbox Kinect”, spune Scott Smith.

 

Alături de Leap Motion, un alt proaspăt intrat în ecuație este Thalmic Lab, care a anunțat recent MYO, un device precum o brățară ce folosește electromyografia, mai precis detectarea semnalelor electrice musculare, pentru a surprinde gesturi și a controla implicit o serie de device-uri. Conexiune prin Bluetooth de care beneficiază MYO permite purtătorului acestei brățări să se depărteze suficient de mult de desktop pentru a face nu doar prezentări de slide-uri, ci și pentru a controla obiecte mobile precum o dronă quadrocopter (vezi filmulețul de mai jos). MYO va fi disponibil pe piață în a doua jumătate a acestui an, la prețul de 149 de dolari.

 

 

Pentru cine credea că trebuie să ne apucăm doar de gimnastică a articulațiilor de la degete și palme pentru a întâmpina cum se cuvine zorii noilor tehnologii, trebuie să-i prevenim că e nevoie de o coregrafie mult mai generoasă. Google Glass ne învață deja că trebuie să dăm din cap și să ne mișcăm globii oculari pentru a da comenzi computerelor din viitor. Sunteți gata pentru tot Turnul Babel de contorsionări care ne așteaptă?

 

Vă recomandăm și Dirijorul de computere.

Alte articole