Nobelul 2.0


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Mark Zuckerberg de la Facebook, Sergey Brin de la Google și investitorul rus Yuri Milner au pus bazele unei fundații care recompensează excelența în domeniul științelor biologice. Primii 11 laureați au primit deja fiecare câte 3 milioane de dolari.

Credit: breakthroughprizeinlifesciences.org

 

Respectabilele premii Nobel au începând din acest an un rival pe măsură. Breakthrough Prize in Life Sciences este rodul ambiției unui investitor web rus, Yuri Milner, care s-a gândit că se cuvine să răsplătească cu sume generoase cercetarea întreprinsă la nivel mondial în vindecarea celor mai năprasnice boli, precum și în prelungirea speranței de viață a pământenilor. Premiile sunt la ora actuală cele mai substanțiale din istoria științei și sunt aproape duble ca valoare față de cele acordate de Academia Regală de științe din Suedia.

 

Nobelul în știință obișnuiește să reprezinte o încununare a unor cariere remarcabile, acesta fiind acrodat însă doar unui număr limitat de persoane care lucrează la un proiect grandios. Nu e cazul premiilor oferite de către trei dintre cei mai bogați antreprenori online, care au înțeles că metodologia Nobel e puțin depășită în știința modernă, unde marile descoperiri arareori sunt opera exclusivă a câtorva oameni.

 

Cei 11 premianți aleși de Zuckerberg, Brin și Milner au primit în total 33 de milioane de dolari pentru efortul adesea slab finanțat în a înțelege și combate cancerul, diabetul, boala Parkinson și alte maladii.

Anunțarea oficială a laureaților a avut loc ieri. Foto: sfgate.com

 

“Odată cu maparea genomului uman ne așteptăm la progrese semnificative în următorii 10-20 de ani, așa că sunt de părere că a sosit momentul potrivit pentru a crea un stimulent pentru cele mai bune minți din domeniul științelor”, declară Milner pentru The Guardian. Milner, un magnat al internetului care a renunțat la un doctorat în fizică pentru a se dedica antreprenoriatului, i-a convins pe Mark Zuckerberg și Sergey Brin să se alăture ideii sale mărețe. Pe Zuckerberg îl știa încă din 2009, când a cumpărat acțiuni în cadrul Facebook în valoare de 200 de milioane de dolari, iar de Brin îl leagă faptul că co-fondatorul Google este pe jumătate rus. Soția lui Brin, Anne Wojcicki, fondatoarea a companiei genetice 23andme, precum și cea a lui Zuckerberg, Priscilla Chan, au fost, deasemenea, adăugate ca sponsori în cadrul inițiativei.

 

Începând cu 2014, fundația va acorda an de an câte cinci premii de câte 3 milioane de dolari. Câștigătorilor nu li se impune nici o restricție de vârstă, iar foștii laureați pot oricând primii un nou premiu. Mai mult, oricine poate propune online un anumit candidat.

 

Câștigătorii din 2013 sunt:

 

Cornelia Bargmann de la Rockefeller University, pentru studii genetice ale circuitelor neuronale și de comportament.

David Botstein de la Princeton University, pentru maparea bolilor umane ereditare.

Hans Clevers de la Hubrecht Institute (Olanda), pentru modul în care a descris cum probleme în semnalizarea moleculară pot cauza cancer.

Napoleone Ferrara de la University of California pentru cercetare în domeniul creșterii tumorilor care a condus la dezvoltarea de terapii pentru anumite tipuri de cancer la copii.

Titia de Lange de la Rockefeller University, pentru cercetarea telomerilor, niște straturi protectoare de la capetele cromozomilor, și cum sunt aceștia responsabili de producerea cancerului.

Eric Lander de la Broad Institute of Harvard și Massachusetts Institute of Technology, pentru descoperirea unor metode de identificare a genelor umane cauzatoare de boli.

Charles Sawyers de la Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, pentru dezvoltarea de terapii pentru genele cancerigene.

Bert Vogelstein de la Johns Hopkins University, pentru cercetarea genelor care suprimă tumori.

Robert Weinberg de la MIT, care a descoperit prima genă umană care, odată mutată, produce cancer.

Shinya Yamanaka de la Kyoto University și Gladstone Institutes din San Francisco, pentru efortul de dezvoltare a unor celule stem derivate artificial.

Alte articole

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/srv/users/serv...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35