Das Startup


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Dacă e marţi, nu mai e Belgia, ci Europa de Est. Cel puţin atunci când este vorba despre businessuri online. Atracţia săptămânii vine din Cehia şi ar putea schimba modul în care ne înghiţim zilnic ştirile online. 

Credit foto - Andre Kertesz

Aflat încă în faza de teste, NextStories poate fi descris drept o poveste fără sfârşit. Bine, una fără unicorni şi tărâmuri fantastice, scrisă şi aranjată mai degrabă sub forma unui ziar electronic  cu un număr nelimitat de pagini. Este un soi de reinventare a experienţei tradiţionale a cititului online, a utilizatorului care citeşte un articol pe un site şi apoi îşi caută în altă parte  informaţia pe aceeaşi temă. NextStories e un bookmarklet ce se instelează printr-un simplu drag and drop în browser, fără înregistrare,  iar apoi, printr-un click, utilizatorului i se oferă o pagină cu noi articole, relevante atât pentru subiectul în sine pe care tocmai l-a citit, cât şi pentru domeniul său de acoperire. Din câte spun cei de la NextStories, sistemul este optimizat în momentul de faţă pentru mai bine de 2.000 de siteuri şi bloguri din Statele Unite.

 

Chiar dacă informaţia, conţinutul online, nu e limitată în majoritatea cazurilor de nici un fel de graniţe, rămâne, totuşi, bariera lingvistică, iar oferirea de conţinut în alte limbi ar creşte exponenţial  baza de clienţi NextStories. Am avut ocazia să vorbesc despre asta, şi în general, despre viitorul acestui startup, cu fondatorul Ondrej Bobal, care mi-a spus că NextSteps lucrează acum din greu la integrarea de conţinut din portaluri de limbă germană, poloneză, cehă şi rusă. Şi tot pe partea de dezvoltare, focusul zilei pare să fie dezvoltarea unei versiuni dedicate pentru iPad. De altfel, când l-am întrebat despre publicul ţintă, Bobal mi-a răspus că, în opinia lor, viitorul este al tabletelor, şi că este foarte important pentru ei să se poziţioneze din start ca un servicu dedicat acestui segment, poziţionare ce ar putea să ducă la creşterea notorietăţii  sale. Cu toate astea, realizarea unei aplicaţii pentru Windows Mobile şi Android rămâne o chestiune pentru un termen încă nedefint.

 NextStories este un soi de reinventare a experienţei tradiţionale a cititului online

 

Fără să dea alte detalii, Bobal a mai spus că dezvoltarea proiectului a fost asigurată cu ajutorul celor de la Steps2Next, prezenţi în .cz încă din 1997, şi a căror primă creaţie, auto.cz, a fost preluată de Axel Springer AG în 2007.

 

Ca şi utilizator de Android, am folosit deja aplicaţii gen Flipboard, NewsRepublic, Prismatic sau Google Currents, dar prima la care m-am gândit când am aflat despre NexStories a fost News360. Cu baza în California, dar cu origini ruseşti, News360 este o aplicaţie mobilă ce le permite utilizatorilor să citească articole considerate relevante pe categorii prestabilite, prin folosirea conturilor de  Google, Facebook sau Twitter. Dar cu adevărat important este faptul că aplicaţia învaţă în timp care sunt articolele preferate are utilizatorului.

 

Faptul că NextStories este un bookmarklet şi nu o aplicaţie este elementul cheie care îl diferenţiază de toate produsele ce promit, în esenţă, acelaşi lucru. Şi în vreme ce unele dintre ele sunt dedicate special platformelor mobile, NextStories pare să fie mai mult o unealtă cross-platform. Să mai spunem că, la sfârşitul lunii trecute, la The Europas 2013, NextStories a fost declarat cel mai promiţător startup din Europa Centrală şi de Est.

 

Între timp:

 

LAUNCHub, acceleratorul bulgar de afaceri, a anunţat numele celor şase startupuri admise în programul său de dezvoltare şi care vor beneficia de finanţări de 30.000 de euro. Printre finalişti, şi două proiecte din România: TxtFeedback şi UseTogether.  Ceilalţi câştigători: Dragon Inside (Bulgaria), Excubitor (Macedonia), Mr. Monroe (Olanda) şi Transmetrics (Belgia/Bulgaria).

 

Ruşii de la fondul de investiţii Prostor Capital au investit 400.000 de dolari în portalul Car-Fin. Fondat în octombrie 2012, este un servicu online cu ajutorul căruia cei interesaţi să-şi cumpere o maşină pot face diferite comparaţii, de la detalii strict tehnice la ratele pe care le-ar plăti la o anumită bancă sau companie de leasing. Mai mult, odată făcută alegerea, maşinile pot fi cumpărate online, inclusiv pe credit.

 

Echipa din spatele fondului berlinez de investiţii Point Nine Capital a anunţat lansarea unui fond de 40 de milioane de euro, Point Nine Capital II,  orientat exclusiv spre segmentul startup.

 

Autorul acestui text, Brendan Maynard, este colaborator al GoalEurope, o firmă de consultanţă specializată în segmentul tehnostartup-urilor din Europa de Est fondată de Natasha Starkell, colaborator permanent TechCrunch și Das Cloud. Natasha poate fi urmărită pe Twitter la @natashastarkell.

Alte articole