Cât iCeasul?


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Zvonurile că Apple ar urma să producă un ceas de mână inteligent se întețesc de câteva zile încoace. Dar de ce-ar vrea compania din Cupertino să ne apuce cu tehnologia și de încheietura mâinii stângi?

Credit: arcadesushi.com

 

Oamenii se uită, în medie, de 34 de ori pe zi la telefoanele lor mobile. Mai mult, jumătate dintre cei care au telefoane mobile spun că acestea le-au înlocuit deja de ceva vreme ceasul de mână. Numai că, în pofida acestor adevăruri statistice, ceasul de mână pare să fie sortit unei a doua tinereți.

 

Ticăitoarele de la încheietură au intrat într-un con de umbră în ultimul deceniu, odată cu explozia de telefoane mobile din buzunarele fiecăruia dintre noi. Ora exactă se dă pentru cei mai mulți de pe display-ul smartphone-ului, unde se înghesuie azi tot mai multe funcții la care vrem să avem acces într-o clipită. Ideea resuscitării ceasurilor de mână conectate la marea rețea clocotește de ceva vreme în mintea marilor companii, dar în egală măsură şi în cea a unor curajoase startupuri. Odată cu intrarea Apple în joc, nu e exclus să asistăm, ca de fiecare dată, la reinventarea unui produs. Care nu va înlocui sub nici o formă deja bine instalatul smartphone din buzunar sau din geantă, ci îl va seconda cu succes.

 

New York Times a dat voce primului zvon că Tim Cook și echipa sa fac de zor experimente în jurul încheieturii. A urmat Wall Street Journal care, tot pe surse apropiate Apple, a aflat că la Cupertino se lucrează la un device care va împrumuta câteva dintre funcțiile unui smartphone. Astăzi, jurnaliștii de la Bloomberg vin cu detalii suplimentare: 100 de designeri de produs au fost detașați de Apple pentru a face visul posibil. Tehnologia care va sta în spatele viitoarelor ceasuri inteligente este sticla pliabilă, ajunsă în sfârşit la maturitatea necesară intrării pe piața de larg consum.

 

“Aceste deviceuri vor fi, cel mai probabil, mai ieftine decât un iPhone și ar putea fi cel mai bun răspuns al Apple pentru piețele emergente” – Gene Munster, Piper Jaffray

Cu riscul de a ne repeta: dar de ce-ar vrea compania din Cupertino să ne apuce cu tehnologia și de încheietura mâinii stângi? Das Cloud vă prezintă câteva dintre motivele pentru care zvonurile alimentate de proverbiala secretomanie Apple au șanse mari să se fructifice într-o nouă gamă de produse cu măr pe ele.

 

1. Trendul wearable computers

Wearable computing ar putea să înlocuiască în următorul deceniu smartphone-urile, sunt de părere unii analiști, iar Apple pare deja bine poziționată în această zonă. “Apple se află deja în această zonă prin ecosistemul de parteneri care constuiesc accesorii ce se conectează la iPhone”, spune Sarah Rotman Epps, analist Forrester specializată în wearable computing și smartphone-uri. “Mișcarea aceasta va transforma probabil Apple în cel mai mare jucător de pe piața de produse wearables într-o manieră oarecum invizibilă. Pe termen lung, wearable computing va deveni inevitabil pentru Apple; device-urile se diversifică, iar corpul uman reprezintă un spațiu de exprimare bogat pentru computere”, continuă aceasta. “Aceste deviceuri vor fi, cel mai probabil, mai ieftine decât un iPhone și ar putea fi cel mai bun răspuns al Apple pentru piețele emergente”, spune și Gene Munster, analist la Piper Jaffray.

 

2. Monitorizarea sănătății

În afară de toate funcțiile sociale pe care un viitor ceas Apple le-ar putea îndeplini la fel de bine precum un smartphone actual (vezi Siri, hărți, SMS, plăți mobil, un portal web, în general), o miză mare este în zona de monitorizare a sănătății. Deviceurile mobile care urmăresc pas cu pas condiția fizică sunt pe val în acest moment, integrate fie în materiale textile inteligente, fie direct în corpul uman. O analiză ABI Research prevestește că numărul acestor aparate capabile să monitorizeze wireless sănătatea vor ajunge la 80 de milioane. Şi din câte se pare, această funcție îi face cu ochiul şi lui Tim Cook, care a purtat în trecut o brățară Nike FuelBand, care îi monitoriza pas cu pas efortul depus.

 

3. Sticla care se îndoaie

La jumătatea anului trecut, compania Corning lansa Willow Glass, o inovație tradusă într-o sticlă flexibilă, subțire cât o foaie de hârtie. La acea vreme se specula că tehnologia va fi integrată în pe atunci nelansatul iPhone 5, dar așteptările s-au dovedit zadarnice. Viitorul ceas de mână Apple ar putea beneficia în schimb de tehnologia Willow Glass, ajunsă, în sfârșit, la maturitate. Există, totuși, un impediment, după cum spune Pete Bocko, reprezentant Corning: “Corpul uman se mișcă într-o manieră adesea imprevizibilă. E una dintre cele mai dificile provocări mecanice pentru noi”.

 

4. Competiția se mișcă deja

Lupta în jurul încheieturii se duce deja de ceva vreme între mai marii tehnologiei, dar și între startupuri dornice de pornit revoluții ticăitoare. Sony a lansat, de exemplu, anul trecut Smartwatch, cu un display pe care sunt afișate email-uri, postări pe Twitter și alte frânturi de text, toate extase de pe un smartphone Android. Nike FuelBand, o brățară neagră cu luminițe colorate, măsoară energia pe care o emanăm zilnic și o trimite mai departe unei aplicații iPhone. Nu în ultimul rând, mai e și Pebble, un ceas care poate reda fișiere audio, afișa text, informțaii despre vreme, tot de pe un telefon. Pebble, care a făcut senzație anul trecut adunând peste 10 milioane de dolari pe Kickstarter, e deja disponibil pe piață la prețul de 150 de dolari.

 

Ce ziceți, în cât timp credeți că ne vom bronza iar cu urme de ceas la încheietură? Tick tock, tick tock, Clarice!

Alte articole