Das Startup


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Dacă e marţi, nu mai e Belgia, ci Europa de Est. Cel puţin atunci când este vorba despre businessuri online. Atracţiile săptămânii fac şi aduc bani. 

Money Makes The Web Go Round

RUSIA

3 milioane de dolari –  e noua finanţare atrasă de retailerul online de fashion TrendsBrands de la fondul francez de investiţii Ventech. Este a doua rundă de investiţii de care beneficiază startupul moscovit, după ce în toamna lui 2011 alte două fonduri de investiţii, ambele din Rusia, Kite Ventures şi ru-Net, au adus un aport de capital de un milion de dolari. Condus de CEO-ul Anastasia Sartan, TrendBrands este un retailer online ce oferă la preţuri mici produsele unor branduri high-end ruseşti şi internaţionale. Fondat în iunie 2011, retailerul a avut venituri de peste 10 milioane de dolari, estimând că până la finele lui 2015 încasările sale vor creşte la 60-80 de milioane de dolari, pe fondul unei extinderi agresive, atenţie!, în offline.  Dincolo de monitor, compania are în momentul de faţă două magazine fizice, în centrul Moscovei.

În termeni de competiţie, marii rivali ai TrendsBrands sunt britanicii de la  ASOS, cei care au fost şi sursa de inspiraţie a startupului moscovit. De altfel, Anastasia Sartan a explicat într-un interviu pentru Kommersant că singurele companii pe care le poate considera competitori ai TrendsBrands sunt cele internaţionale.

 

POLONIA

Investitorii polonezi din spatele SpeedUp Group au anunţat că vor pune pe roate un nou fond de investiţii, de 7 milioane de euro, ce îşi propune să investească în companii cu potenţial aflate în căutare de fonduri pentru dezvoltare, din domenii precum IT&C, energie regenrabilă sau life science.  Am avut ocazia să stau de vorbă cu  Monika Synoradzka, PR al SpeedUp, care mi-a detaliat că valoarea maximă a investiţie într-un proiect ar putea ajunge până la 1,5 milioane de euro.  În ceea ce priveşte candidaţii ideali, Synoradzka spune că fondul este interesat de afaceri cu echipe închegate,  bine pregătite şi care au un avantaj distinct faţă de competitorii din piaţă. SpeedUp Group a fost fondat în 2009, de un grup de patru investitori,  şi are sub umbrela sa patru fonduri de investiţii: SpeedUplQbator, SpeedUp Investments, LMS Invest şi SpeedUp Innovation.

 

LITUANIA

 10 milioane de dolari – încasările retailerului moscovit de fashion TrendsBrands

Când am început să scriu despre afaceri am înţeles destul de repede că transferul internaţional de bani poate fi o adevărată bătaie de cap. Sunt o grămadă de opţiuni valabile, dar indiferent de varianta aleasă, într-o formă sau alta, ajungi de fiecare dată să pierzi o parte din suma transferată. Asta până am descoperit TransferWise, un startup al estonienilor Kristo Kaarmann şi Taavet Hinrikus, ce permite transferul de bani  la rate de schimb mai bune decât cele oferite de bănci sau de serviciile tradiţionale.

Cum ideea a prins, era doar o chestiune de timp până la apariţia unui competitor-clonă. TransferGo este un startup fondat de o echipă de lituaninei, cu baza de operaţiuni în Regatul Unit, ce şi-a propus la rândul său să provoace băncile cu o metodă şi mai simplă şi mai ieftină de transfer. Daumantas Dvilinskas, unul dintre fondatorii companiei, spune că TransferGo facilitează transferurile internaţionale la un tarif fix de 2,5 lire sterline, la un comison de rată de schimb de 1,5%, în condiţiile în care banii ajung a doua zi. Serviciul este încă în fază beta, şi permite deocamdată doar transferuri între Lituania şi Marea Britanie, dar pasul următor vizează extinderea în Europa şi Statele Unite.

Activă din septembrie anul trecut, compania a atras deja o finanţare de 200.000 de dolari de la fondul lituanian Practica Capital.

 

UCRAINA

Ce faceţi în octombrie? Nu vă gândiţi prea mult! Între 10 şi 11 octobrie, la Kiev, sunteţi aşteptatţi la o nouă ediţie a Investor Day Central and Eastern Europe (IDCEE). Un eveniment care anul trecut a atras 2.100 de participanţi din 45 de ţări, 76 de speakeri, 20 de fonduri de investiţii şi 170 de startupuri din 25 de ţări. Deja şi-au anunţat participarea două dintre cele mai importante fonduri din regiune, Almaz Capital Partners şi Runa Capital, ambele din Rusia. S-au scos şi biletele la vânzare, 149 de euro pentru spectatori, investitori şi geeks, şi 199 de euro pentru startupuri.  Cu premii în valoare de 30.000 de euro, evenimentul este organizat de TA Venture.

 

Autorul acestui text, Brendan Maynard, este colaborator al GoalEurope, o firmă de consultanţă specializată în segmentul tehnostartup-urilor din Europa de Est fondată de Natasha Starkell, colaborator permanent TechCrunch și Das Cloud. Natasha poate fi urmărită pe Twitter la @natashastarkell.

Alte articole