Generaţia cu cheia atârnată de cloud


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Ca să n-o mai pierzi nu trebuie nici s-o legi de gât, nici s-o înghiți. Un serviciu online are grijă de copia ta de chei ori de câte ori uiți pe undeva originalul sau ți se fură când ți-e lumea mai dragă.

Foto: makemymood.com

 

Legătura mea de chei numără trei deschizători (la curte, la casă și la antifurtul de la bicicletă) și trei brelocuri, dintre care unul e și USB. Sunt destul de voluminoase, sunt toate din metal și nu le-am mai pierdut de ceva vreme. De fapt, nici nu nu mai țin minte când mi-am pierdut ultima dată cheile. Dar se întâmplă de multe ori, când ți-ai dori mai puțin. Am rezerve la fiecare dintre ele prin casă, dar asta nu mă ajută foarte mult când sunt încuiat pe dinafară.

 

Așa că ideea unui serviciu care să îmi țină tot timpul o dublură a cheilor într-un seif al lor mi se pare o investiție bună, chiar dacă încă nu am copii pe care să le încredințez lor. Serviciul se numește MyKey, s-a lansat la sfârșitul lui ianuarie, e disponibil deocamdată doar în Bucureşti, şi se poziționează ca “primul sistem de livrare de chei de rezervă de la casă, mașină sau birou din România”. Iar atunci când e cazul, spun creatorii serviciului, le livrează într-o oră de la solicitare, 24/24, oriunde în București.

Unul dintre afișele de promovare ale serviciului MyKey

 

Şi tot ei sunt cei care mai spun că punctul forte al MyKey este sistemul de securitate. De altfel, din cei 100.000 de euro investiţi până acum în proiect, securitatea a costat cel mai mult, mărturiseşte pentru Das Cloud managing partner-ul Irina Caraivan. “Am lucrat cu diverse firme de securitate, însă partea de securitate online am realizat-o inhouse”, explică ea, fără să ofere mai multe detalii despre modul în care vor fi gestionate datele clienților.

 

Securitate, securitate, securitate

 

Caraivan asigură însă că planul general de securitate este conceput în așa fel încât să înlăture reticența clienților. “Am studiat platforme asemănătoare din SUA și Marea Britanie, iar sistemul nostru este mult mai sigur decât în aceste țări. Nu vom afla niciodată adresa abonatului, livrările sunt făcute într-un loc propus de acesta, niciodată în fața casei. Locul unde sunt depozitate cheile este monitorizat non-stop, securizat mecanic și electronic. În plus, abonatul își depozitează cheile într-un plic securizat, cu un sigiliu unic, iar poza cheilor sigilate este disponibilă în contul online. În fine, la fiecare livrare se trece printr-un proces complex de identificare asemănător cu cel al unei bănci”.

 

Tariful MyKey este de 150 de lei pe an pentru cheile casei sau ale mașinii, și 250 de lei pe an pentru ambele. Adică de vreo trei ori mai puţin decât costurile presupuse de spargerea și înlocuirea unei yale simple de la o ușă de apartament, fac un calcul strategic reprezentanții companiei. “Pentru mașini, înlocuirea butucului poate fi de până la 10 ori mai scumpă decât un abonament”.

 

Până în momentul de față, MyKey nu are nici un client, însă cei patru oameni din spatele proiectului (doi designer, un programator și un PR) îşi cunosc bine piaţa căreia i se adresează.

“Locul unde sunt depozitate cheile este monitorizat non-stop, securizat mecanic și electronic” – Irina Caraivan, MyKey

 

Uitucii în target

 

Statisticile europene spun că în fiecare minut sunt pierdute sau furate cel puţin 6 chei, iar numărul cheilor încuiate în casă sau mașină este de cel puţin 10 ori mai mare. Mai mult, unul din 10 oameni și-a pierdut cheile cel puțin o dată în ultimul an. Femeile tind să își piardă cheile mai des decât bărbații. Una din 50 de femei a admis că și-a pierdut cheile de cel puţin 5 ori, deși nici un bărbat nu a recunoscut că ar fi păţit asta de mai mult de 3 ori.

 

În București există 850.000 de locuinţe și peste două milioane de mașini, iar MyKey speră să atragă în primul an 7.000 – 8.000 de abonați, adică 1% din potenţialul pieţei.

 

Până la amprente de retină și alte tehnologii futuriste de securitate, o soluție “fizică” de acces în casă sau în mașină pare cea mai la îndemână. Chiar dacă acum o soluție precum cea MyKey are și ceva valențe virtuale. Voi ați face outsourcing ‘în cloud’ la cheile din buzunar pentru mai puține bătăi de cap?

Alte articole