Das Startup


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Dacă e marţi, nu mai e Belgia, ci Europa de Est. Cel puţin atunci când este vorba despre businessuri online. Atracţia săptămânii stă de şase în reţea şi a fost cumpărată de Cisco. Dar nu vine singură.

Cropp.me, baby!

CEHIA

E oficial! Cognitive Security, un spin-off producător de software al Universităţii Tehnice din Praga a fost preluat de liderul mondial în reţele de telecomunicaţii Cisco, într-o tranzacţie a cărei valoare nu a fost făcută publică. Miza afacerii: o soluţie de securitate ce integrează o gamă largă de tehnologii software sofisticate pentru a identifica în timp real amenințările din reţelele corporate, prin analiză comportamentală avansată de date.

Compania a fost fondată în 2009 de către Martin Rehak şi Michal Pechoucek, şi a fost deja finanţată de fondul ceh Credo Ventures şi angel investor-ul Richard Seewald, partener la fondul cu capital de risc ALPHA Associates. De altfel, tranzacţia de săptămâna trecută este primul exit notabil al Credo Ventures, fond ce a mai investit, printre alţii, în Brainient (România) şi Global Intellitix (Cehia/Franţa). “Cred că această afacere demonstrează încă o dată că Europa Centrală şi de Est poate produce nu doar tehnologie excelentă, dar şi tehnostartupuri atractive, cu ambiţii globale”, a comentat tranzacţia Ondrej Bartos, partener Credo Ventures. Să nu uităm că, la mijlocul lunii trecute, gigantul Amazon a cumpărat startupul polonez IVONA, dezvoltatorul unui algoritm de transpunere a textului scris în vorbire.

Cu siguranţă este o veste mare pentru comunitatea startup din Cehia, ce vine de pe acum după un precedent AVG, producătorul de antivirus a cărui valoare de piaţă este estimată acum la peste 800 de milioane de dolari.

 ”Europa de Est poate produce nu doar tehnologie excelentă, dar şi tehnostartupuri cu ambiţii globale” – Ondrej Bartos, Credo Ventures

 

RUSIA

SailPlay, un startup din Rusia ce oferă puncte de fidelitate clienţilor diferitelor magazine partenere, a atras o investiţie – confidenţială şi în cazul de faţă – din partea Altair Capital, un fond de investiţii controlat de omul de afaceri Igor Ryabenki, din portofoliul căruia mai fac parte şi agenţia de travel online Travelata, startupul de învăţare a limbii engleze LinguaLeo sau ToutApp, dezvoltatorul unui software de gestionare şi urmărire a emailurilor.

Fondată în noiembrie 2012 de către actualul CEO, Leonid Shangin, şi Yakov Filippenko, SailPlay are un sistem de funcţionare cât se poate de simplu: utilizatorii îşi fac cumpărăturile la un magazin partener, iar odată ajunşi la casa de marcat îşi pot trece numerele de telefon într-o tabletă Android, special amplasată acolo. De fiecare dată primesc un număr de puncte, puncte pe care le pot converti apoi pe site-ul companiei în diferite cadouri. Un punct în minus pentru SailPlay ar fi acela că, cel puţin deocamdată, nu asigură notificări telefonice despre noile oferte.

 

BULGARIA

Cropp.me, un tool online de redimensionare a imaginilor dezvoltat de startupul bulgăresc Imagga şi-a lansat recent versiunea beta, free. Din câte spune CEO-ul Georgi Kadrev, Cropp.me a fost gândit iniţial ca o demonstraţie a tehnologie de cropping a imaginilor dezvoltată de companie, dar care s-a transformat într-un servicu de sine stătător la cererea utilizatorilor. Chiar dacă numărul acestora nu este încă notabil, Cropp.me înregistrează zilnic câteva mii de vizitatori unici, dispuntându-şi un segment de piaţă pe care activează deja Croppola, la rândul său un servicu free.

Imagga a fost creată în 2008, ca o soluţie cloud-based de management al imaginilor, şi mai are în portofoliu siteul de fotografie stock StockPodium,  Autotag.me – un serviocu online ce permite taguirea automatăa fotografiilor (încă în beta teste, pe bază de invitaţie) – şi colorslike.me – o soluţie de manipulare a culorilor unei imagini, încă fază premergătoare lansării.

 

Autorul acestui text, Brendan Maynard, este colaborator al GoalEurope, o firmă de consultanţă specializată în segmentul tehnostartup-urilor din Europa de Est fondată de Natasha Starkell, colaborator permanent TechCrunch și Das Cloud. Natasha poate fi urmărită pe Twitter la @natashastarkell.

Alte articole