Windows 8 – mic ghid de supravieţuire


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

A venit şi vremea lui, a momentului stânjenitor în care te uiţi dezorientat la desktop şi te întrebi: “Cum naiba închid acum calculatorul?”. Opt soluţii pentru opt probleme comune Windows 8. 

 

Noua interfață îi poate dezorienta pe cei care ani de zile s-au dus spre butonul Start.

 

1. Unde este meniul de Start?

La prima impresie, s-ar crede că a dispărut. Nu este tocmai adevărat. Meniul de Start a evoluat de la un meniu ce apare în colțul din stânga jos al ecranului, într-unul ce ocupă tot ecranul. Motiv pentru care a şi fost redenumit “ecranul Start”. El îndeplinește aceleași funcții ca meniul de Start, oferă mult mai mult spațiu pentru stocarea shortcut-urilor către programele instalate și oferă căutări mult mai rapide.

Dar unde este structura arborescentă cu directoarele și shortcuturile create de aplicațiile instalate pe calculator? Nici aceasta nu a dispărut. Pentru a o accesa, click dreapta undeva pe spațiul gol din ecranul Start, și apoi click pe Toate aplicațiile.

 

2. Cum închid calculatorul ori tableta?

Procedeul nu e tocmai intuitiv și necesită mai mulți pași decât în Windows 7. Trebuie folosite butoanele speciale, ce apar atunci când duci mouse-ul în partea dreaptă a ecranului. Poți folosi și tastele Windows + C  ca shortcut. Apoi, dai click pe Setări și după aceea pe Alimentare. Acolo vei găsi opțiunea de Închidere. Destul de ascunsă, știu! O metodă ceva mai rapidă, Desktop, Alt+F4.

O alternativă mai simplă este să îți adaugi propriile shortcuturi pe ecranul Start ori pe Desktop. De exemplu, poți folosi shortcutul pentru meniul “Închidere Windows”, disponibil pe 7 Tutoriale.

 

Sesam, închide-te!

3. Cum văd ora exactă pe ecranul Start?

Windows 8 îți arată ora exactă și data doar în zona de notificare, în colțul dreapta jos, pe Desktop. Pe ecranul Start, ora exactă nu este afișată. Pentru a o vedea, trebuie să accesezi butoanele speciale din dreapta, menționate mai devreme. Apasă Windows + C  ca shortcut și vei vedea această informație, afișată mare în colțul din stânga jos. O soluție mai practică este să instalezi o aplicație Windows 8, de pe Magazin, ce îți arată ora într-o dală dinamică. Sunt multe aplicații de acest gen, unele mai bune ca altele. De curând, am realizat o analiză și am identificat cele mai bune aplicații gratuite. Le poți găsi aici.

 

4. Cum să fac Windows 8 să intre în modul Desktop, sărind peste ecranul Start?

Mulți utilizatori s-au plâns că Windows 8 te duce direct la ecranul Start, nu la Desktop, cum eram obișnuiți până acum. Deși Windows Server 2012, ce împărtășește o bună parte din nucleu cu Windows 8, permite setarea lui astfel încât sistemul de operare să încarce Desktopul în mod direct, aceasta posibilitate este dezactivată în mod intenționat în Windows 8. Asta pentru că, cel mai probabil, Microsoft își dorește ca utilizatorii Windows 8 să se familiarizeze cât mai repede cu ecranul Start și să îl folosească. În plus, acesta oferă mai multe tipuri de shoortcut-uri și informații decât oferă Desktopul. Chiar este un mediu mai bun pentru lansarea de aplicații.

Dar, lăsând această discuție la o parte, există metode neoficiale pentru a rezolva această problemă. Ele necesită puțin efort din partea utilizatorului, dar funcționează. Un ghid foarte detaliat, veți găsi aici.

 

5. Cum accesez ecranul Start când sunt pe Desktop?

Pe Desktopul Windows 8 nu veți găsi shortcut-uri către ecranul de Start. Și atunci apare dilema – cum revin la el? Este mai simplu decât credeți. Din Windows 7 și versiunile precedente, am căpătat instinctul de a merge cu mouseul în colțul din stânga jos, unde se afla butonul de Start. Dacă faceți același lucru în Windows 8, veți vedea cum apare o pictogramă numită Start. Dați clic pe ea și ecranul Start va fi afișat. O altă soluție este să folosiți tasta Windows de pe tastatură ori butoanele speciale din dreapta, ce includ și un shortcut pentru ecranul Start.

 

6. Cum dezinstalez aplicațiile Windows 8 care nu-mi sunt utile?

Aplicațiile moderne Windows 8, ce rulează folosind întregul ecran, nu sunt listate în fereastra Programe şi caracteristici din Panoul de control. Drept urmare vine întrebarea: cum scap de ele dacă eu nu le folosesc? Cum nu se poate mai simplu, faceți clic dreapta pe dala aplicației de pe ecranul Start și apoi clic pe butonul Dezinstalare, din meniul contextual.

Dar de ce nu apar aplicațiile moderne Windows 8 în Programe și caracteristici? Părerea mea este că Microsoft a vrut să facă distincția între aplicațiile clasice desktop (ce sunt listate în această fereastră) și aplicațiile noi, specifice Windows 8. A fost o decizie înțeleaptă? Asta rămâne de  văzut.

 

7. Cum mă autentific la Windows 8 fără un cont Microsoft?

O legendă urbană ce a circulat prin presa de profil este că Windows 8 te obligă să folosești un cont Microsoft (cunoscut și ca Windows Live ID). Cum nu se poate mai fals. Windows 8 poate fi folosit cu succes și cu un cont local, definit doar pe calculatorul tău, fără un cont Microsoft, la fel ca în Windows 7.Cu el, vei putea să instalezi aplicații desktop, să modifici orice setări ce țin de funcționarea calculatorului, să instalezi drivere, să lucrezi cu calculatorul, etc.

Contul Microsoft oferă doar anumite avantaje, cum ar fi: acces la magazinul de aplicații Windows 8, instalarea și cumpărarea de aplicații Windows 8, precum și sincronizarea automată a setărilor tale pe toate dispozitivele cu Windows 8, unde folosești același cont Microsoft.

Pentru a afla mai multe despre procedura de creare a unui cont utilizator în Windows 8, inclusiv a unui cont local, citește acest ghid.

 

8. Cum văd filme pe DVD în Windows 8? 

O altă schimbare controversată în Windows 8, este renunțarea la Windows Media Center. Deși această aplicație nu era folosită de mulți oameni, ea aducea un atu important – codecurile necesare pentru redarea de filme pe DVD, în aplicații Windows precum Windows Media Player.

Motivul pentru care Microsoft a renunțat la Windows Media Center, este că prezintă costuri adiționale pentru Microsoft. Ei trebuiau să plătească o licență pentru codecurile de pe calculatorul fiecărui utilizator, ce erau oferite împreună cu Windows Media Center. Pentru ca Windows 8 să fie mai ieftin, au decis să-l elimine și să îl ofere ca produs suplimentar, contra cost. Dacă doriți să vizionați filme DVD în Windows 8, puteți să instalați soluții oferite de alți producători, precum VLC Media Player, GOM Player ori KMPlayer. Alternativa ar fi să achiziționați Windows 8 Media Center Pack, disponibil doar pentru utilizatorii de Windows 8 Pro.

 

Articolul a fost scris de Ciprian Rusen, blogger și autor de cărți. El este coautor al cărții Windows 8 Step by Step, publicată de Microsoft Press în Statele Unite și alte țări vorbitoare de limba engleză și blogger la 7 Tutoriale și 7 Tutorials. Dacă v-a plăcut acest articol, nu ezitați să îi citiți cartea ori să îi urmăriți siteurile.

Alte articole