Das Startup


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Dacă e marţi, nu mai e Belgia, ci Europa de Est. Cel puţin atunci când este vorba despre businessuri online. Atracţiile săptămânii vin de pe Amazon.

Kindle Fire rulează deja IVONA

BULGARIA

Mai furioase ca niciodată – aşa s-ar fi simţit păsările din Angry Birds la anunţul că au fost depăşite la numărul de descărcări de o aplicaţie a unui startup bulgăresc, iMediaShare, care permite utilizatorilor să redea conţinut video de pe internet, inclusiv Youtube, direct pe televizoarele lor. Disponibilă pentru Android şi iOS, popularitatea iMediaShare a cunoscut o adevărată explozie după includerea sa în AppStore Amazon, cu un vârf de aproximativ 150.000 de downloaduri într-o singură zi. O rată ce a propulsat-o în topul Amazon al aplicaţiilor cu cele mai multe descărcări, înaintea Angry Birds, Netflix sau Facebook.  A, şi să nu uităm, iMediaShare poate fi descărcată şi într-o versiune free, cu mai puţine funcţionalităţi decât versiunea sa plătită.

Apropo de funcţionalităţi, trei caracteristici-cheie ale iMediaShare: odată pornit stream-ul către Smart TV puteți să folosiți smartphone-ul la orice altceva doriți, calitatea nu este afectată, merge excelent pe YouTube – are funcții de căutare -, iar alegerea următorului material care va rula nu e condiționată de terminarea celui încă vizionat.

Cu o bază de aproape un milion de utilizatori activi, iMediaShare are o rată lunară de creştere de 15% şi a beneficiat până în momentul de faţă de finanţări de 350.000 de euro – 200.000 de euro de la acceleratorul bulgăresc de afaceri LAUNCHub, iar restul de la diferiţi angel investors.

Bianor, compania-mamă din spatele iMediaShare, a fost fondată în 2009, ca o companie de consultanţă şi servicii de inginerie pentru dezvoltatorii de servicii mobile. Despre iMediaShare, CEO-ul şi cofondatorul Kostadin Jordanov spune că este rezultatul eforturilor Bianor de a-şi dezvolta o aplicaţie proprie. O mişcare logică şi naturală, în condiţiile în care Bianor a reuşit să atragă printre clienţii săi nume precum Samsung sau IBM.

 Cu o bază de aproape un milion de utilizatori activi, iMediaShare are o rată lunară de creştere de 15%

În ceea ce privește evoluția viitoare, Jordanov spune că iMediaShare pregătește în momentul de faţă lansarea unor canale proprii pe bază de abonament, care ar urma să fie operaţionale începând de luna viitoare. Pe partea de finanţare, Jordanov speră să atragă o investiţie majoră în a doua jumătate a acestui an, după atingerea unui număr critic de utilizatori activi şi identificarea unui model de monetizare al acestora.

Până atunci, Youtube şi Netflix au anunţat săptămâna trecută un parteneriat pentru crearea unui nou serviciu, DIAL, un viitor competitor al iMediaShare, alături de consacratele Google TV, Apple Airplay sau Roku.

 

POLONIA

Şi pentru că tot am vorbit de Amazon, startupul polonez IVONA, dezvoltatorul unui algoritm de transpunere a textului scris în vorbire, a fost preluat săptămâna trecută de către gigantul online, pentru o sumă rămasă confidenţială. Fondată în 2001 sub numele de Ivo Software” de către Lukasz Osowski şi Michal Kaszczuk, pe atunci cercetători ai Universităţii din Gdansk, compania a încercat de-a lungul timpului să oferă o tuşă cât mai naturală conversiei text-voce, atât în ceea ce priveşte pronunţia, cât şi topica frazelor. Compania oferă în momentul de faţă o bază de 44 de voci, în 17 limbi, cu alte câteva încă în fază de dezvlotare.

Nu puţini sunt cei care s-au grăbit să vadă în această tranzacţie o confirmare a zvonurilor potrivit cărora cel mai tăcut din aşa-numitul grup al Celor 4 mari grei (Google, Apple, Amazon şi Facebook) ar pregăti un rival pentru Siri. Chiar şi fără acest scenariu, achiziţia e însă logică: Kindle Fire foloseşte deja IVONA, iar preluarea de săptămâna trecută e şi modalitatea ideală a de a aduce in-house un partener valoros, cu potenţial de extindere şi dezvoltare şi pe segmentul audio-book.

Dar la fel de bine ar putea ascunde şi ambiţii mai mari pe zona interactivităţii inteligente, o zonă marcată de Apple şi a sa asistentă vocalvirtuală Siri, şi disputată între timp şi de S-Voice-ul Samsung şi Google Now al Google.

 

Autorul acestui text, Brendan Maynard, este colaborator al GoalEurope, o firmă de consultanţă specializată în segmentul tehnostartup-urilor din Europa de Est fondată de Natasha Starkell, colaborator permanent TechCrunch și Das Cloud. Natasha poate fi urmărită pe Twitter la @natashastarkell.

Alte articole