Un Dropbox pentru muzică


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Ai da CD-ul din mână pe serviciul de music streaming din cloud?

Ionuț Antiu (stanga) si Radu Prescură la un brainstorming.

N-a fost niciodată mai la-ndemână să asculți muzică. O poți face de pe aproape orice dispozitiv și din aproape orice loc, doar că procesul alegerii mecanismului potrivit nu e întotdeauna simplu.

 

Ionuț Antiu, un tânăr băcăuan de 21 de ani ajuns în Timișoara să dezvolte un serviciu de muzică, pune pe tapet câteva din elementele unui proces decizional mai complicat decât s-ar putea crede. iTunes e bun pentru cei care vor muzica pe toate dispozitivele – dar doar cu amendamentul că toate dispozitivele trebuie să aibă desenat un măr pe ele. Similar, Google Music e o bună alegere pentru fanii Android. Scăparea vine de la furnizorii independenți, care oferă aplicații distincte pentru fiecare platformă, în care biblioteca de muzică stocată în cloud ajunge prin streaming pe orice dispozitiv. În fața lor mai apare o întrebare esențială: vrei să deții muzica sau să o închiriezi?

 

Dacă vrei s-o închiriezi, există două servicii de acest fel cu biblioteci de muzică suficient de mari ca să acopere toate gusturile: Zonga clujenilor de la Trilulilu, şi Deezer, serviciul francez disponibil de anul trecut și în România.

”E comparabil cu iTunes și Google Music. Problema cu astea două servicii e că nu acoperă toate platformele.” – Ionuț Antiu, Style Jukebox

 

Ionuț Antiu a construit în ultimii 3 ani un serviciu pentru prima categorie, cei care vor să dețină muzica pe care o ascultă. Style Jukebox nu e încă în versiune finală, dar poate fi descărcat de cei care îl vor ajuta astfel și să-și testeze aplicația.

 

E ”aplicația care îți stochează muzica în cloud și o sincronizează pe toate dispozitivele” sau ”un Dropbox pentru muzică”, îşi descrie Antiu aplicația pe care o dezvoltă împreună cu Radu Prescură, Gabriel Gabor și Gil Eluard.

 

Cum funcționează? Odată instalat pe calculator, Style Jukebox depistează orice fișier audio, chiar dacă e vorba de cel de pe un CD sau un stick USB, și o mută în cloud, pe serverul Jukebox, în limita a 1.000 de melodii. De acolo poate fi transmisă în streaming către dispozitive Windows Phone, Android sau iOS (aplicația iOS va fi lansată la sfârșitul lunii). Toate setările se păstrează indiferent de dispozitivul folosit: playlist-uri, ordinea melodiilor, reglajele egalizatorului de sunet.

Credit: Marwan Kanaan - Kurve Studios/Behance

 

Versiunea prerelease a Jukebox a fost lansată în urmă cu câteva luni, ”fără marketing, că e perioada de testare”, și are deja 20.000 de utilizatori. Majoritatea, spune Antiu, au până în 25 de ani, au pe dispozitive între 1.000 și 2.000 de melodii. În viitor vor exista conturi plătite pentru cei care vor să-și stocheze mai mult de 1.000 de titluri. Toată muzica va ajunge în cloud prin Windows Azure, cei de la Style Jukebox fiind beneficiarii unui cont de 100.000 de dolari în servicii Azure ca membri ai programului Microsoft BizSpark pentru startupuri. În ceea ce priveşte platforme utilizate, cei mai mulţi utilizatori de Windows și Windows Phone sunt din Marea Britanie și Canada, în vreme ce Androidul e preferatul celor din Statele Unite, țările vorbitoare de limba spaniolă și România, pe un loc patru.

 

Apriori, putem să ne gândim la cel puțin două categorii de utilizatori potenţiali ai Jukebox. Cei care au strâns rafturi întregi de CD-uri cu muzică, dar care pentru a o putea asculta pe telefon sunt obligați acum să plătească a doua oară pentru aceleași melodii, și cei care nu au avut niciodată chitanțe pentru muzica pe care au descărcat-o. ”Din punct de vedere copyright e ok, eu pun o melodie, eu o ascult. Nu pot s-o trimit altui utilizator”. În concluzie, un Dropbox pe care nu-l interesează de unde ai muzica pe care o asculți.

 

 

 

 

Notă: Luni, 21 ianuarie, cei de la Style Jukebox își vor prezenta produsul în fața participanților de la Timișoara Mobile Development Group, o serie de întâlniri periodice organizate de Radu Ticiu. Dacă vreți să fiți la curent cu ce se întâmplă în vestul țării în domeniul startupurilor online, conturile sale de Facebook și Twitter sunt lecturi obligatorii.

 

Alte articole