Legea Swartz a hackingului


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Vestea morții hacktivistului Aaron Swartz are încă ecou la aproape o săptămână după nefericitul moment. O lege cu numele său, care să protejeze mai bine pe cei care fac sharing de informație, este propusă de un senator american. Manifestul Guerilla Open Acces scris de tânărul Swartz a fost tradus în mai toate limbile lumii, inclusiv în română.

Foto: latitudenews.com

 

Un congressman american din Silicon Valley intenționează să introducă o modificare legii care a dus la condamnarea lui Aaron Swartz, activist pentru informație liberă, care s-a sinucis vinerea trecută. Zoe Lofgren, reprezentant al Partidului Democrat, a lansat “Legea lui Aaron”, un draft care să schimbe legea referitoare la fraudă și abuz informatic.

 

Swartz, care a fost co-fondator Reddit, a fost acuzat de fraudă computerizată după ce a accesat și descărcat documente academice din baza de date online JSTOR, prin intermediul rețelei deținute de Massachusetts Institute of Technology.

 

Un manifest intitulat Guerilla Open Acces, care a aparținut lui Aaron Swartz, a fost tradus în întreaga lume. E un eseu în care Swartz propune modificări ale legii copyright-ului american. Modulab a tradus textul în română, iar Das Cloud a contribuit cu un text de opinie referitor la știrea morții tânărului activist american. Puteți să îl citiți mai jos:

 

“Nu-l știam pe Aaron Swartz, dar la fel ca tot internetul l-am googelit instant după ce-am citit prima dată pe Mashable despre trista sa poveste. Și mi s-a părut, așa cum zice și Washington Post, un adevărat erou cultural american. Era, ni se spune, un copil teribil și pusese piatra de temelie la două instituții de căpătâi ale web-ului actual (RSS-ul și Reddit). Iar dacă mai adaugi la cocktail și modul tragic în care și-a găsit sfârșitul ai deja rețeta perfectă pentru modul în care doliul colectiv s-a propagat în mediul online. În spatele acestui rețetar stau însă câteva lucruri și mai importante care decurg de pe urma tragicului moment. Dacă Swartz n-ar fi ales calea asta, am mai fi avut peste câteva luni o știre de subsol despre încă un pionier hacktivist după gratii. Dar așa, avem ditamai scandalul, nu doar cu judecători și curți de justiție implicate și rușinate, ci și cu tot MIT-ul atacat și de hackeri și de toți apărătorii liberului acces la informație. În acest fel, avem discuții despre etica hacktivistă, despre lăcomia corporațiilor vizavii de banii cuveniți proprietății intelectuale, despre campanii de dare la liber a PDF-urilor strașnic păzite. Bun, și acum la ce să ne așteptăm? Că vom avea de mâine tot JSTOR-ul la liber? Pentru câteva zile, da, vom citi tot ce se milostivesc, spășiți, să pună la dispoziția maselor niște academicieni mustrați de conștiință. Pentru câteva zile ne vom simți mai aproape de marea cunoaștere neîngrădită. Dar să nu ne facem speranțe prea mari că se va inversa trendul. Că marea cunoaștere va fi la îndemâna tuturor, fără paywall-uri și doar la un click distanță. Poate că cei de la Department of Justice, cu precedentul în față, vor ezita să dea 35 de ani de pușcărie pentru share de cunoaștere următorului Robin Hood post-modern. Să nu ne așteptăm însă ca orice viitor act de hacktivism prin care accesul la cunoaștere facilitat prin spargerea unui data base de tip JSTOR să treacă drept act umanist, fără consecințe penale. Pentru că nu suntem în lumea lui Papură Vodă, băi hactiviștilor! Și pentru că mai ales cunoașterea e pe bani, ați înțeles, băi calicilor?” – Cosmin Popan

Alte articole