Virali, trenduri şi eRoi: best of 2012 (II)


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Tehnologii disruptive care augmentează realitatea, pun IP-uri obiectelor din jur și ne printează în 3D tot ce ne poftim de pe raft; şi eroii care au adunat cele mai multe like-uri în ultimele 12 luni – un bilanț trendo-tehnologic al anului, sau al lumii?, care se apropie de sfârşit.

Foto: John Devolle - Behance.net

 

Am scris la Das Cloud despre toate tehnologiile emergente pe care le-am suspectat că vor avea impact în următoarele cincinale; dar şi despre personalitățile virale care și-au pus amprenta pe spike-urile de căutări din 2012. A venit acum timpul să facem o recapitulare a lor. Astăzi vă prezentăm cel de-al doilea episod din cele două.

 

Internet of Things

 

Foto: adafruit.com

 

Fiecare obiect creat de către om va avea propriul său IP. Este visul lui Vlad Trifa și al altor ca el, apostoli ai religiei Internet of Things. Românul a lansat în acest an un startup, Evrythng, care își propune să ofere manufacturatorilor din întreaga lume capacitatea să creeze identificatori unici pentru obiecte fizice, care să fie legate direct de profile online.

 

Unul din primele obiecte de consum care s-a aliat cu tehnologia Internet of Things se află deja de aproape un an pe rafturile magazinelor. Este vorba de termostatul Nest, un device ce este capabil să ne rețină preferințele de temperatură din casă, precum și obiceiurile casnice, și să se programeze singur. Poate fi controlat prin intermediul unei aplicații de iPhone sau direct de pe web și este opera designerului Tony Fadell, cel care s-a aflat și în spatele mult mai popularului iPod.

 

Odată cu acest Internet of Things, putem spune adio interfețelor prin care interacțiunea cu orice suprafață din jur se face computerizat, așa cum își imaginează unii dintre noi viitorul. “Experții care prevăd astfel de scenarii ignoră deja o realitate care se petrece”, spune Thomas Sutton, Executive Creative Director la Frog Design. “Computerele se dizolvă în trei direcții: în cloud, în mediul înconjurător și în propriile noastre corpuri. Astfel, acestea își reduc sau își pierd ceea ce numim în mod tradițional o interfață. Servicii precum Nest sau Siri sunt indicatoare timpurii pentru ceea ce va urma. Sunetul, vocea, senzorii corporali, locația sau mișcarea pot fi folosite ca mecanisme input/output explicite sau implicite”.

 

Kim Dotcom

 

Foto: wallchan.com

 

Kim Dotcom a fost anul acesta cel mai mediatizat dintre pirații netului. Fondatorul Megaupload a dat bătăi de cap tuturor deținătorilor de drepturi de autor, fie ei din industria muzicală sau cinematografică. Arestat de oficialii SUA în ianuarie, în Noua Zeelandă, pentru încălcarea legilor de copyright, Dotcom s-a luat de guler cu toată lumea, susținând că poliția nu avea nici un drept să facă o razie la domiciliul său. Cu toate slăbiciunile și oportunismul său, Kim Dotcom a devenit un simbol al celor care luptă cu marile corporații ce îngrădesc drepturile digitale ale utilizatorilor.

 

Automobile fără șofer

 

Foto: digitaltrends.com

 

Primele automobile care se pilotează fără asistență umană au primit undă verde în SUA în toamna acestui an. Este vorba despre automobilul autonom de la Google, care a obținut aprobare din partea statului California să circule pe șosele atâta timp cât este însoțit, pentru orice eventualitate, de un pasager uman. “În 2017, automobilele autonome Google vor fi disponibile pentru toată lumea”, spune șeful Google Sergey Brin. Și înclinăm să credem că vor fi un succes comercial masiv: 37% dintre americani ar opta pentru o astfel de mașină dacă prețul ar fi accesibil.

 

Ce ne desparte însă de viitorul nu foarte îndepărtat când nu vom mai avea nevoie să fim șoferi? Senzorii radar sunt cei care ne vor permite să spunem nu peste mult timp “Look, mom, no hands!” Atâta doar că în clipa de față tehnologia este scumpă, în principal din cauza lipsei de standarde care să le ofere bandă radio. Radarele acestea se regăsesc în clipa de față pe BMW-uri de top, iar rezultatele sunt vizibile: avertizează șoferii în cazul unui unghi mort sau frânează automat în clipa în care se apropie prea tare de mașina din față.

 

De unde se trage, totuși, fantasma aceasta a mașinilor fără șofer? Katie Dill, Creative Director Frog Design, crede că libertatea nu mai e azi conferită de automobil, ci de un device mult mai intruziv în vremurile noastre, telefonul mobil: “Americanii au privit multă vreme șoseaua și capacitatea de a conduce ca pe niște expresii ale libertății și ale controlului. Cu toate astea, din ce în ce mai puțini oameni de 20-30 de ani își iau carnet de șofer. E un trend ce se regăsește în țări bogate, cu penetrare bună a internetului. Poate că mașina nu mai e ce-a fost odată, nu mai e un simbol al libertății, așa cum e un smartphone. Dacă mai punem la socoteală și rațiunile de siguranță sau de energie, ne dăm seama de ce automobilele autonome devin tot mai atractive”.

 

Tim Cook

 

Foto: andrewsallen.tumblr.com

 

E greu de imaginat o misiunea mai dificilă decât aceea să-i iei locul lui Steve Jobs la cârma Apple. Când a fost numit în funcție, la finele lui 2011, cei mai mulți specialiști erau de părere că Apple e sortit pieirii. Mai umil, mai tăcut și mai calm decât predecesorul său, Tim Cook a reușit să protejeze cu succes moștenirea lăsată de Jobs. Cu el la timonă, Apple a raportat un semestru IV de excepție, grație vânzărilor iPhone 4S. În martie, Cook a prezentat noul iPad, un boost ce a însemnat pentru Apple vânzări de 17 milioane de tablete şi o cotă de piaţă la nivel internaţional de 68% în trimestrul al doilea. Pe de altă parte însă, Cook a trecut și printr-un moment nefericit odată cu aplicația Maps pentru iPhone 5, pentru care a trebuit să își ceară public scuze și să-l concedieze pe Scott Forstall.

 

Massive open online course (MOOC)

 

Foto: uvu.edu

 

În ultimele 12 luni am asistat la o creștere explozivă a cunoașterii la liber diseminată pentru mai binele umanității. Universități de renume precum Harvard, Stanford sau MIT au pus cursuri gratuite online pentru doritorii din întreaga lume, iar asta începe să revoluționeze distribuirea de cunoaștere așa cum o știm cu toții. Numai la cursul de inteligență artificială de la Stanford s-au înscris peste 2.000 de români, declara la sfârșitul anului trecut Sebastian Thrun, profesor la Harvard, într-un interviu pentru Das Cloud.

 

Taxele de școlarizare, diplomele tradiționale și mono-disciplinare, precum și învățarea offline vor deveni trecut, anunță Stephen Jacobs, profesor de interactive games and media la Rochester Institute of Technology. Massive Open Online Courses (MOOC) vor intra în mainstream în anul ce vine, spune el, amintind de o inițiativă de 60 de milioane de dolari, susținută de MIT și Harvard. Cele două universități au lansat în această logică edX, o platformă open-source care va oferi versiuni online la cursurile offline deja consacrate. Peste 150.000 de studenți din 160 de țări s-au înscris deja pe platform edX.

 

Hipsterul revoltat

 

Foto: 220.ro

 

Violențele din București din ianuarie 2012 au scos la iveală noua generație de protestatari ai României: “hipsterii” cu tehnologie la purtător, care au relatat minut cu minut incidentele de la Universitate şi Piaţa Unirii. Atât ale nemulțumiților care spărgeau totul în cale, cât și ale jandarmilor care-au căsăpit și-au băgat la dubă inclusiv site-ul de cultură. Jurnalistul-blogger Vlad Ursulean, cel care a introdus conceptul de hipster de Piața Universității, a bătut cu articolele sale la like-uri și share-uri cam tot ce s-a scris în presa mare pe parcursul acelor zile.

Alte articole

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to verify temporary file contents for atomic writing. in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:52 Stack trace: #0 /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/srv/users/serv...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 52