Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/full.php on line 11

Startupul sau găina?


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Într-o țară în care startup-urile valoroase sunt aproape inexistente, Venture Connect pare venit din viitor.

 

 

E 30 octombrie, iar la Viena tocmai s-a terminat a doua zi de Pioneers Festival, un eveniment regional pentru Europa Centrală și de Est al cărui scop e să adune în acelaşi loc banii investitorilor şi startupurile din tehnologie. Adică, 2.500 de invitaţi, 60 de speakeri internaţionali, 50 de startup-uri de top şi patru  zile de show, foarte mult show.

 

Pe scena palatului imperial Hofburg au urcat de la Adam Cheyer –  co-fondatorul Siri (da, compania omonimă din spatele iAsistentei iPhone pentru care Apple a plătit 200 de milioane de dolari în aprilie  2010) – şi Matt Mullenweg (fondatorul WordPress), până la reprezentanţii a două companii care organizează excursii în spațiu (and they came in peace!).  Asta în timp ce în lobby era expusă mașina electrică produsă de compania croată Rimac, a unui tânăr antreprenor de 24 de ani, o bestie frumoasă de carbon capabilă să ajungă în 2,8 secunde la 100 km/h şi cu o viteză maximă de 300 km/oră.

 

Așa cum se întâmplă şi pe străzile din Viena, la Pioneers s-a vorbit mult şi româneşte. Au fost acolo antreprenori la început de drum din spatele unor companii cu nume numai bune de pus în CrunchBase – KeenSkim, Socialook sau Nexi -, veninţi la Viena în căutare de investitori. Un altul mărturisea chiar că a participat la competiția startup-urilor mai mult pentru accesul gratuit la Pioneers. Cum preţul biletelor a început de la 500 de euro, luaţi-o ca pe o decizie strict de business, de control al costurilor.

”Noi nu suntem atât de deschiși în a realiza proiecte mai riscante cum se întâmplă în Statele Unite” – Peter Barta, Venture Connect

 

Alexandra Dumitru a avut însă o agendă, hai să-i spunem, opusă, încercând să ajungă la cât mai mulți reprezentanți ai fondurilor de investiții. Nu pentru a le prezenta afacerea sa, ci pentru a-i aduce la București să vadă startup-uri românești în care să investească. La finalul zilei spunea că a împărțit ”doar 70” de cărți de vizită pe care scrie ”Project Manager – Venture Connect”.

 

Ce e Venture Connect? E un Pioneers fără show, organizat în România. Cum stă însă cu startup-urile?

 

”Antreprenorii stau cel mai prost. Aș spune că am sta cel mai bine din punct de vedere al investitorilor. Dar nu poți să stai foarte bine doar la unul din elemente iar la celălalt să stai prost. Un investitor îți vine odată la un eveniment, dar dacă tu nu ai proiectele pe care să i le prezinți…”, răspunde Peter Barta, unul dintre membri boardului Venture Connect, la întrebarea Das Cloud despre veriga slabă în lanțul românesc investitori-antreprenori.

 

Să fie în cazul acesta Venture Connect o platformă de match-making apărută înaintea timpului său?

 

Barta spune că în startup-urile din România se investesc anual aproximativ două milioane de euro; o estimare ce nu răspunde însă la atât de vechea dilemă a oului și a găinii. Sunt prea puține startup-uri viabile? Sau ele nu apar tocmai pentru că nu există un climat românesc care să susţină financiar aventuri tehnoantreprenoriale?

 

Pe 27 noiembrie la The Hub București, locul preferat pentru evenimentele din tehnologie, a avut loc cea de-a șasea ediție a Venture Connect. Au venit reprezentanți ai unor nume importante în investițiile în startupuri de tehnologie ca 3TS, Xevin Ventures, Eleven, LauncHUB, Enterprise Investors, Early Bird. O parte dintre ei au fost și la Pioneers. Din zona startupurilor s-au prezentat 14 proiecte, printre care și Nexi sau KeenSkim.

 

Rezultatul? Până în momentul scrierii acestei propoziţii nu s-a anunţat oficial nici măcar o singură investiție – cu precizarea că, de cele mai multe ori, evenimentele de acest fel sunt doar startup-ul unor discuții cu finalitate pe termen lung. Pe de altă parte, cele şase ediții ale Venture Connect s-au concretizat în doar două investiţii: una de 500.000 de euro în 2010, pentru portalul de joburi TJobs.ro, şi o alta în 2011, pentru Bittnet Systems, de la angel investorul român Răzvan Căpăţînă.

 

Să mai spunem că ambele companii finanțate erau în momentul în care s-a bătut palma afaceri cu motoarele pornite și venituri anuale de sute de mii de euro. Făcând abstracţie de asta, cele două afaceri nu sunt tocmai ceea ce s-ar fi putut numi un startup de tehnologie 100%: prima este un portal de joburi în străinătate, iar cealaltă e o companie de training pentru persoane care vor să învețe cursuri din domeniul tehnologiei.

 

Există aşadar un apetit prea mic pentru risc al investitorilor? Preferă mai mult  să citească rapoartele finaciare decât să creadă în potențialul unor tehnologii noi? ”Investitorii din Europa, din păcate, exact în zona asta se uită. Noi nu suntem atât de deschiși în a realiza proiecte mai riscante cum se întâmplă în Statele Unite”, crede Barta de la Venture Connect.

 

Pentru o perspectivă strict analitică, am rugat-o pe Natasha Starkell, o bună cunoscătoare a scenei de tehnologie din Europa Centrală și de Est și autoare a rubricii săptămânale Das Startup, să ne spună cum e văzută din exterior România. ”E o piață foarte atractivă, așa cum mi-au spus un număr de investitori. Probabil că anul viitor va începe o activitate investițională mai puternică”.

 

Dacă e aşa, 7 ar putea fi pentru Venture Connect o cifră într-adevăr norocoasă.

 

 

 

Alte articole

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/srv/users/serv...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35